petak, 19 aprila, 2024
Sam svoj majstor

Lazarus

Autor: Stefan Nožinić

Lazarus je Free Pascal radno okruženje za brojne platforme. Neke od podržanih platformi su: Linuks, OSX i Windows. Lazarus koristi Free Pascal kompajler koji je besplatan i razvijen pod GPL licencom. Rađen je po uzoru na neslobodni i na Linuksu nedostupni Delphi. Razvoj je započet 1999. u februaru, a njegovi tadašnji autori su bili Cliff Baeseman, Shane Miller i Michael A. Hess.

Pomoću Free Pascal kompajlera koji dolazi sa Lazarus-om moguće je kompajlirati i Delphi sintaksu. Zahvaljujući širokoj podršci za mnoge platforme programi pisani u Lazarus-u mogu se portovati na više platformi bez ikakve izmene, ili uz malu izmenu.

Lazarus podržava mnoge biblioteke za grafičko okruženje. Pomenimo neke: win32, gtk+, qt i carbon biblioteke. U zavisnosti od platforme za koju radite program, birate određeno grafičko okruženje. Ovo takođe olakšava i portovanje na drugu platformu. Ako imamo program napisan za Windows sa Win32 bibliiotekom, i želimo ga portovati na Linuks prilikom kompajliranja programa na Linuksu potrebno je samo izabrati novo grafičko okruženje, na primer GTK+, i okruženje će program „linkovati“ na tu biblioteku. Ovim postupkom je znatno olakšano pisanje programa za više platformi.

Delphi kôd je moguće direktno otvoriti u Lazarus-u i nastaviti rad. Ali, ovde nailazimo na male izuzetke kada ovaj postupak neće raditi (sa trenutnom verzijom Lazarus-a). Ako vaš program koristi standardne Delphi komponente onda će ovaj postupak biti uspešan, ali ako koristite neke baze podataka kao što su OCX ili DCU onda u trenutnoj verziji Lazarus-a očekujte probleme. Pomenute komponente specifične su za Windows operativni sistem.

Pošto Lazarus koristi Free Pascal kompajler to znači da se kôd može kompajlirati za brojne aktuelne arhitekture procesora, a neke od značajnijih su x86, x86_64, ARM, PowerPC, SPARC

Što se tiče samog rada u ovom radnom okruženju, ono dolazi sa GUI Designer-om koji omogućava lako kreiranje grafičkog okruženja za program i jednostavno povezivanje sa implementacijom u kodu. Pored GUI Designer-a tu je i uređivač teksta, takođe integrisan u okruženje. Uređivač poseduje syntax highlight i code completion.

U Lazarus-u se mogu pisati mnogi tipovi programa, od desktop programa sa ili bez grafičkog okruženja, preko igara i programa za druge namene.

U svakom slučaju, ako ste ljubitelj Pascal-a i Delphi-ja i tražite multiplatformsko rešenje onda je Lazarus prava stvar za vas. Verujemo da ga vredi probati.

Srećno kodiranje!