subota, 20 aprila, 2024
Sam svoj majstor

Foto uređivanje i grafički dizajn na Linuksu (1. deo): Opremanje softverom

Autor: Zlatan Vasović

Ukoliko ste fotograf ili grafički dizajner, a pritom koristite ili ćete koristiti neku od Linuks distribucija, tada je jasno da je opremanje softverom prvi korak do odličnog rada.

Izbor distribucije

Linuks distribucija ima, prema zvaničnim podacima, preko tri stotine. Naravno, uvek je na vama konačan izbor.

Neke distribucije namenski su pravljene za umetnike (npr. Ubuntu Studio), ali postoje i distribucije koje su orjentisane ka drugom segmentu koje dolaze sa vrlo zanimljivim paketom aplikacija (npr. Ultimate Edition). Ipak, skoro svaka distribucija može odlično poslužiti za fotografe i grafičke dizajnere.

Programi i alati

Skup alata za uređivanje digitalnih fotografija i grafički dizajn na Linuksu dobro je poznat, tako da ste za neke od ovih programa sigurno čuli.

Rastersko crtanje

Gimp je program za rastersko crtanje, ali i za foto uređivanje i konvertovanje u poznate foto-formate JPEG, JPEG 2000, PNG-8, PNG-24 i GIF. Odličnim skupom alata i podrškom za proširenja Gimp u rukama profesionalaca postaje moćna alatka. Osnovni format koji se koristi je xcf. Ima i svoje posebne formate za palete (gplGimp Plalette) i kompresovane pakete. Na velikom broju distribucija je deo standarnog paketa programa, dok se na ostalima može preuzeti sa sajta www.gimp.org i iz riznice paketa svake veće Linuks distribucije (npr. Ubuntu Software Center, Debian Packages…), te iz upravnika paketa (npr. Synaptic). Komercijalni konkurenti su mu Adobe Photoshop i Corel PHOTO-PAINT.

Vektorsko crtanje

Za vektorsko crtanje namenjen je Inkscape. Glavni konkurenti zatvorenog koda su mu Adobe illustartor i CorelDRAW. Ukoliko malo istaražujete pronaći ćete mnogo zanimljivih i korisnih opcija. Moguće je proizvoljno menjati postavke dokumenta (to njegovi konkurenti još ne mogu), grupisati i razdvajati objekte itd. Inkscape ima i podršku za proširenja. Podržava veliki broj formata za uvoz i izvoz, dok mu je SVG (Scrapable Vector Graphics) osnovni format. Može se preuzeti sa sajta www.inkscape.org, iz riznice paketa svake veće Linuks distribucije. Crtajte slobodno!

Foto uređivanje i RAW format

Jedan od manje poznatih ali i odličnih program koji služi fotografu kao asistent je Darktable. Čita formate RAW, JPG, HDR, CR2, PFM, kao i mnoge druge. Podržava i proširenja. Ima mnogo opcija za izvoz, u koje spadaju i slanje na Picasa-u i Flickr, 1:1 kopija, prilog u e-pismu, pa i jednostavnu HTML galeriju. Podržava i izvoz u formate slika niskog dinamičnog ranga (JPEG, PNG, TIFF), 16-bit (PPM, TIFF) i visokog dinamičkog ranga (PFM, EXR). Može se preuzeti sa sajta www.darktable.org. Glavni „zatvoreni“ konkurent mu je Adobe Photoshop Lightroom.

3D crtanje

Xara Xtreme je program koji je odličan za 3D crtanje. Poznat je i po nazivu Xara Lx (Linux) i prilikom pokretanja programa možete videti natpis Xara Xtreme Linux Edition. Glavni formati su mu, kao i njegovom bratu neslobodnog koda (Xara Designer Pro X) xar i web. Možete da uvozite i izvozite slike u brojnim formatima, ali i poslužiti kao program za 2D crtanje. Međutim, njegova prava namena je 3D crtanje. Preuzimanje je moguće sa sajta http://www.xaraxtreme.org/.

Paket za kreaciju 3D sadržaja

Blender je odličan kreator 3D sadržaja. Mnogobrojne opcije izdvajaju ovaj program od ostalih. Ima mnogo konkurenata od kojih mu je najveći Autodesk 3ds Max. Vaše kreacije u tri dimenzije možete sačuvati kao Blender Render, Blender Game i Engine zavisno od toga šta pravite. Blender koriste i neki veliki svetski studiji za reklame i slično. Tu je i Blender Network, svojevrsna društvena mreža za Blender profesionalce. Može se preuzeti sa sajta www.blender.org.

DNG konverter

DNG (Digital Negative) koverter je kod većine fotografa neophodan program. digiKam, program za profesionalnu obradu slika je skoro dobio odličan DNG koverter i time dobio našu preporuku. Program možete preuzeti sa sajta www.digikam.org.

Ostali programi

Od ostalih programa preporučuju se: Pinta – program za crtanje i uređivanje slika (www.pinta-project.com), MyPaint – program za crtanje prilagođen grafičkim tablama (www.mypaint.intilinux.com), RawTherapee – program za foto uređivanje i RAW development (www.rawtherapee.com)… Kao i u slučaju izbora distibucije konačna odluka je na vama. Napominjemo da većinu pomenutih programa možete preuzeti sa zvaničnih sajtova, ali i iz riznice paketa svake veće Linuks distribucije, te iz upravnika paketa.