sreda, 17 aprila, 2024

Specijal 2


LiBRE! specijal 2-Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6898″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6898″]) – [ddownload_count id=“6898″]×
[ddownload id=“6899″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6899″]) – [ddownload_count id=“6899″]×

Predgovor

Pred vama je drugi specijal LiBRE! časopisa. Da vas podsetimo, prvo specijalno izdanje časopisa smo izdali pre dve godine, „Malu školu Skribusa 1.4”, koji je obuhvatao kompletan tutorijal za korišćenje programa Skrajbus. Smisao specijala je da objedini već objavljene velike serijale na jednom mestu kao bi čitaoci lakše sagledali celinu i suštinu istih.

Specijali su odgovor časopisa na primedbe čitalaca da su veliki serijali tutorijala teški za praćenje i da bi oni voleli da imaju celovite tutorijale. Sama forma časopisa ne dozvoljava da veliki tutorijali budu objavljeni u celini jer onda ne bi bilo mesta za druge sadržaje u časopisu. Ovo otvara prostor da se naprave specijalna izdanja časopisa koja bi objedinila ove velike serijale. To se naročito pokazalo kao dobro u slučaju velikih tutorijala koji se teško prate prelistavajući deset brojeva časopisa.

Prvi specijal je pokazao da je ova forma dobra i korisna za čitaoce koji su zainteresovani da se ozbiljnije upoznaju sa Skrajbusom. Sada nastavljamo sa ovom praksom i čitaocima nudimo objedinjeni tutorijal za Sidžil 0.7.2, program za kreiranje elektronskih knjiga. Ova „mala škola” je izlazila u nastavcima od trinaestog do dvadesetog redovnog broja časopisa LiBRE! I ovaj put se nadamo da će ovaj specijal biti koristan čitaocima i da će im pomoći da ovladaju ovim programom.

Jedno vreme smo zanemarili praksu objavljivanja specijala. Sada imamo nameru da je ponovo obnovimo i intenziviramo, naročito u letnjem periodu kada budemo imali problem sa objavljivanjem redovnih brojeva. Specijal je lakše objaviti, jer može da ga realizuje mnogo manje ljudi nego redovan broj. A, sa druge strane, njime poručujemo našim čitaocima da još postojimo, ali se samo malo odmaramo i hvatamo zalet za jesen i nastavak redovnog izlaženja časopisa.

Do čitanja!

LiBRE! tim