četvrtak, 18 aprila, 2024
Sam svoj majstor

Foto uređivanje i grafički dizajn na linuksu (5. deo): Xara Xtreme

Vektorska grafika:

Xara Xtreme

Autor: Zlatan Vasović i Dejan Maglov

Vektorsku grafiku u ovom serijalu smo tek „začeli“ Inkscape-om. Sada predstavljamo još jedan program iste namene kao InkscapeXara Xtreme, to jest XaralxXara Xtreme za GNU/Linux.

Xaralx je open source program za vektorsku grafiku. Ovaj program ima i starijeg brata: Xara-u sa zatvorenim kodom. Ove verzije su skoro iste ali je lx verzija osiromašena za veliki broj funkcija (zaključane su) koje ima njen „neslobodni“ brat. Zaključana je funkcija pravljenja 2D animacija, nema sve 3D alate, nisu sve galerije otključane (fill, text, name), nema alata za obradu rasterskih slika, tabovi za obradu više slika u jednoj sesiji su, takođe, zaključani.

 

Izvorna Xara datoteka je XAR u obe verzije. Nasuprot Inkscape-u, koji koristi samo formate otvorenog koda, Xaralx zbog svog porekla, nema problem da izvozi gotove crteže, ne samo u formate slobodnog koda nego i u formate zatvorenog koda kao što su JPEG, TIFF, BMP ili vektorski format AI. Ovo odstupanje od FLOSS filozofije može da bude i plus za ovaj program jer dizajnerima daje više mogućnosti da se snađu u svetu u kojem, još uvek, dominiraju programi zatvorenog koda, naročito u profesionalnoj upotrebi.

Uvoz i izvoz u SVG je dostupan samo ako dodate SVG pluginxaralx-svg.

I sa SVG dodatkom, povezivanje sa Inkscape-om nije uopšte lako. Prvenstveno, jer je SVG u Inkscape-u prilagođen (Inkscape SVG). Samim tim, Xaralx neće videti sve elemente a i kada izvezete Vaš Xarlax crtež u SVG, izgubićete neke specijalne elemente koji su specifični za ovaj program. To ne znači da je nemoguće da nacrtate nešto u jednom a doradite u drugom programu ali, ipak je preporuka jedan crtež raditi samo u jednom programu.

Alati za crtanje su skoro isti kao na „zatvorenom bratu“ i malo podsećaju na alate u CoelDraw-u. Korisnici koji su naviknuti na filozofiju crtanja u CorelDraw-u će se lako priviknuti na Xaralx. Sa druge strane, zbog potpuno drugačije filozofije, korisnici Inkscape-a će se teže prilagoditi Xaralx i stalno će imati utisak da im nešto nedostaje.

Ovo je samo početni utisak. Xaralx je i pored smanjenja mogućnosti u odnosu na „zatvorenog brata“ dobar i upotrebljiv program.

Iako je Xaralx, kao i Inkscape, samo program za 2D vektorsku grafiku, poseduje alate koji olakšavaju crtanje u perspektivi koja daje utisak treće dimenzije. Rezultati mogu da budu toliko dobri, da neupućeni mogu da pomisle da se radi o ozbiljnom i kvalitetnom 3D programu.

Preporučena verzija je 0.7 r1692. Poslednja verzija (potencijalno nestabilna – nedovoljno testirana verzija) je 0.7 r1785. Trenutna, potencijalno nestabilna verzija objavljena je 31. jula 2012.

Preuzimanje:
[1] Zvaničan sajt (autopackage i tar.bz2) – http://www.xaraxtreme.org/download.html
[2] Ubuntu Software Centerhttps://apps.ubuntu.com/cat/applications/xaralx/

Korisni linkovi:
[1] http://www.xaraxtreme.org/
[2] http://www.xaraxtreme.org/faqs.html