Слободни RSS читачи

Аутор: Сандрина Димитријевић

RSS (енгл. Really Simple Syndication) стандард се користи за објављивање садржаја web страница. Упрошћено речено, омогућава да се нови садржај и све измене преузимају аутоматски, без потребе директног одласка на одређени сајт. Скоро сваки сајт који се редовно ажурира има свој RSS довод. Ако желимо да се пријавимо на RSS довод неког web сајта, потребно је да потражимо дугме које има назив RSS или наранџасту иконицу која изгледа овако .

Читање RSS довода се врши помоћу специјализованих алата који се зову RSS читачи. RSS читачи могу доћи у различитим облицима, као web апликације, desktop програми, додаци за прегледач, апликација за телефон и слично. Предности праћења објава на омиљеним сајтовима путем RSS читача су многоструке.

Пре свега, можемо објаве са омиљених сајтова да пратимо на једном месту, без потреба да на сваки тај сајт одлазимо засебно. Затим, можемо да видимо апсолутно све новости које су се појавиле на сајту у хронолошком и прегледном распореду, те тако не постоји опасност да нешто пропустимо. Постојеће RSS претплате можемо веома лако да пребацујемо из једног читача у други, у OPML или XML формату. Баш због тога, RSS формат се и даље нашироко користи, иако многи предвиђају његов нестанак и замену савременијим начинима праћења.

Данас вам представљамо три прилично добра начина за праћење RSS довода. Што је веома добро, сваки од ових програма је доступан на српском језику.

Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird је нашироко познат као један од најбољих desktop програма за електронску пошту. Међутим, може да се користи и за праћење RSS довода. Убацивање довода се врши веома једноставно. Потребно је да кликнете на ДатотекаНовоДруги налози.

Потом одаберите подразумевану опцију Блогови и доводи вести, пратите процедуру до краја и кликните на Заврши.

Након тога ће вам се у менију указати поље са блоговима и доводима, где можете да додајете појединачне канале.

Кликом на Увоз или Извоз можемо да увеземо или извеземо групу RSS канала у OPML формату. Оно што је добро код Thunderbird-а је да може да подржи велики број канала, без икаквог успоравања. Појединачни чланци могу да се означавају, сортирају и претражују, што је одлично у сврху боље организације.

http://www.mozilla.org/en-US/thunderbird/

RSSOwl

RSSOwl је један од најпотпунијих и најпопуларнијих desktop RSS читача. Појавио се на тржишту још 2004. године. Омогућава увоз великог броја RSS канала, њихово сортирање по фасциклама и ознакама. Читач има и уграђени web прегледач у себи тако да, док читате, није потребно да напуштате програм, ако вест није приказана у целини. Битнији и занимљиви чланци могу да се сортирају и издвоје на неколико различитих начина. Инсталацијом додатака је могуће убацити и додатне функционалност, као што су нови језици, убацивање белешки, број чланака по доводу итд. Нови довод или група довода се веома лако убацују одабиром опције Ново.

http://www.rssowl.org/

QuiteRSS

QuiteRSS је одличан програм са свим неопходним основним функционалностима за праћење RSS довода. Наиме, програм, као и претходна два, омогућава увожење многобројних RSS канала и њихову организацију по ознакама и важности, али се издваја чињеницом да веома мало оптерећује меморију рачунара. Баратање троцифреним бројем RSS канала може изазвати проблем код неких читача. Зато QuietRSS има могућност да искључи учитавање слика и прикаже само основни текст. Слике, наравно, можемо по потреби да учитамо за појединачни чланак.

https://code.google.com/p/quite-rss/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.