bbPress – Napravite svoj forum

Autor: Tamara Đorđević

U prošlom broju pisali smo o tome kako da od vašeg sajta napravite društvenu mrežu. Na ovaj način upoznali smo vas sa popularnim dodatkom za WordPress pod nazivom BuddyPress. Sada je došao red da vas upoznamo sa još nekim popularnim dodacima i u ovom broju naučićemo vas da napravite forum na vašem sajtu.

Ako se još uvek razmišljate da li vam je forum uopšte potreban na sajtu, shvatite da je on taj koji dovodi korisnike na vaš sajt i tera ih da dolaze svakodnevno, a redovni korisnici su veoma bitni.

Postoje mnogi softverski paketi koji nude besplatne forume. Ako ne radite sajt u WordPress-u, već vam je samo potreban dobar forum, preporučujemo vam SMF, koji možete preuzeti na adresi http://www.simplemachines.org/. SMF je pisan u PHP-u i koristi MySQL bazu za čuvanje podataka, te je njegova instalacija vrlo slična samoj instalaciji WordPress-a.

Za one koji su se odlučili za WordPress i već imaju gotov sajt, postoji dodatak pod nazivom bbPress. bbPress je veoma sličan (što se instaliranja tiče i korišćenja) drugim softverskim paketima specijalizovanim za forume, a sama administracije foruma gotovo je ista kao administracija nekih drugih softverskih paketa takođe specijalizovanih za forume. Ono što ga razlikuje od svih tih paketa jeste njegova brzina, kao i jednostavnija instalacija.

bbPress je, naravno, dodatak otvorenog kôda, napravljen je za WordPress, i lako se dodaje na već postojeći sajt. Sam bbPress ima mnoštvo svojih dodataka i većina je besplatna, tako da vaš forum možete uvek unapređivati.

Ono što bismo vam još pomenuli pre nego što objasnimo instalaciju bbPress-a, jeste to da bbPress ima mnogo tema, tako da je jednostavno uklopiti dizajn foruma vašem sajtu. Ako imate sajt u WordPress-u, onda je definitivno ovo forum koji vam je potreban, jer je najbolje da ne koristite puno različitih softverskih paketa za svoj sajt. bbPress je napravljen isključivo za WordPress i zašto ga samo ne biste iskoristili.

Instalacija

Ovo će vas posebno oduševiti! Instalacija je slična instalaciji BuddyPress-a, o kojoj smo već pisali. Sve što je potrebno jeste da odete na administrativni panel i u meniju izaberete Plugins, zatim odete na Add new i u pretrazi ukucate: „bbPress”. Kada pronađete bbPress, idite na Install i vaš forum je instaliran.

Vaš forum se nalazi na adresi: http://vašdomen.com/forums/forum/ime_vašeg_foruma. Ako želite da promenite nešto u konfiguraciji, to ćete uraditi na admministrativnom panelu u delu Forums/Settings.

Pravljenje kategorija i foruma

Kada završite sa instalacijom, potrebno je da unesete forume koji su vam potrebni. Svaki forum bi trebalo da bude u određenoj kategoriji, a u forumima će se nalaziti diskusije (Topics).

Prvo je potrebno da u administrativnom panelu odete na Forums/New Forum. Tu pravite svoj forum i forma za unos je poprilično jednostavna, gotovo ista kao i unos članka u WordPress. Na ovom mestu vi dodajete naziv forumu kao i kratak opis koji će pisati ispod njega.

Postoje tipovi foruma, tj. da li unosite forum ili kategoriju. Razlika od foruma i kategorije jeste što kategorija predstavlja samo skup foruma, a forum može da bude skup foruma ili samo skup diskusija.

Da bismo vam bolje objasnili ove pojmove, zamislite da pravite forum Ubuntu operativnog sistema. Jedna od vaših kategorija mogla bi da bude Izdanja, u njoj biste imali forume: Ubuntu 12.04, Ubuntu 12.10, Ubuntu 13.04, a u svakom od tih foruma imali biste diskusije (Topics): Instalacija, Pitanja, Lubuntu, Kubuntu… Svakom forumu možete zadati i to da li će svi moći da mu pristupaju (Public), samo registrovani korisnici (Private) ili samo vi kao administrator i moderatori (Hidden). Takođe postoji i deo Order gde definišete koji forum će biti na kom mestu u spisku foruma. Kada završite sa ovim podešavanjima idite na Publish i vaši forumi su spremni.

Dodavanje diskusija

Diskusije dodajete u administrativnom panelu u delu Topics/New Topic. Pojaviće vam se forma za unošenje diskusije a sa desne strane biraćete kom forumu diskusija pripada. Pored foruma postoji i Topic Type, tu definišete da li će diskusija biti Sticky ili Super Sticky. Ove dve opcije izaberite samo ako želite da promovišete tu diskusiju. Razlika između Sticky i Super Sticky je u tome što Sticky diskusije budu uvek na vrhu pojedinačnog foruma, a Super Sticky na vrhu svakog foruma.

Na ovaj način završili ste sa osnovnim podešavanjem vašeg foruma i on je spreman za upotrebu.

Dodatne opcije

Dodavanje teme

Ako želite da promenite temu vašeg foruma, dovoljno je da odete u fasciklu: /wp-content/themes/vaša_tema i u njoj napravite fasciklu bbpress. U nju ubacite temu koju ste preuzeli, i bbPress će koristiti tu temu umesto one koja je unapred postavljena prilikom instalacije. Besplatne teme možete naći na adresi http://bbshowcase.org/forums/view/available-themes.

Dodaci

Dodatke pravite tako što u bbPress fascikli napravite fasciklu my-plugins i u njoj postavite dodatke koje ste prethodno preuzeli sa interneta. Zatim u vašem administrativnom panelu bbPress-a odete u Plugins i vaši dodaci će se pojaviti tu.

WP User Avatar

Ovo je odličan dodatak ako želite da vaši korisnici mogu sami da postavljaju svoje avatare. U bbPress-u unapred je određeno da korisnik može samo izabrati WordPress-ove avatar-e – Gravatar-e. WP User Avatar možete preuzeti na adresi http://wordpress.org/plugins/wp-user-avatar/.

Rating Widget

Ako želite da postavljate zvezdice korisnicima koji pišu mnogo članaka ili nekim forumima koji su popularni, ovo je dodatak za vas. Rating Widget možete preuzeti na adresi http://wordpress.org/plugins/rating-widget/.

bbPress Notifications

Ako želite da svoje korisnike putem mejla obaveštavate o nekim dešavanjima na forumu instalirajte ovaj dodatak. bbPress Notifications možete preuzeti na adresi http://wordpress.org/plugins/bbpress-notifications/.

Ostale dodatke koji postoje možete pronaći na adresi http://bbpress.org/plugins/. Tu se nalaze objašnjenja za svaki ponaosob, kao i linkovi za preuzimanje. Sajt je na engleskom jeziku.

Vidite da proces pravljenja foruma i nije toliko komplikovan. Sve što vam je potrebno je malo slobodnog vremena, i broj korisnika vašeg sajta povećavaće se iz dana u dan.

Korisni linkovi:

[1] http://www.simplemachines.org

[2] http://bbpress.org/

19 thoughts on “bbPress – Napravite svoj forum

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.