bbPress – Направите свој форум

Аутор: Тамара Ђорђевић

У прошлом броју писали смо о томе како да од вашег сајта направите друштвену мрежу. На овај начин упознали смо вас са популарним додатком за WordPress под називом BuddyPress. Сада је дошао ред да вас упознамо са још неким популарним додацима и у овом броју научићемо вас да направите форум на вашем сајту.

Ако се још увек размишљате да ли вам је форум уопште потребан на сајту, схватите да је он тај који доводи кориснике на ваш сајт и тера их да долазе свакодневно, а редовни корисници су веома битни.

Постоје многи софтверски пакети који нуде бесплатне форуме. Ако не радите сајт у WordPress-у, већ вам је само потребан добар форум, препоручујемо вам SMF, који можете преузети на адреси http://www.simplemachines.org/. SMF је писан у PHP-у и користи MySQL базу за чување података, те је његова инсталација врло слична самој инсталацији WordPress-а.

За оне који су се одлучили за WordPress и већ имају готов сајт, постоји додатак под називом bbPress. bbPress је веома сличан (што се инсталирања тиче и коришћења) другим софтверским пакетима специјализованим за форуме, а сама администрације форума готово је иста као администрација неких других софтверских пакета такође специјализованих за форуме. Оно што га разликује од свих тих пакета јесте његова брзина, као и једноставнија инсталација.

bbPress је, наравно, додатак отвореног кôда, направљен је за WordPress, и лако се додаје на већ постојећи сајт. Сам bbPress има мноштво својих додатака и већина је бесплатна, тако да ваш форум можете увек унапређивати.

Оно што бисмо вам још поменули пре него што објаснимо инсталацију bbPress-а, јесте то да bbPress има много тема, тако да је једноставно уклопити дизајн форума вашем сајту. Ако имате сајт у WordPress-у, онда је дефинитивно ово форум који вам је потребан, јер је најбоље да не користите пуно различитих софтверских пакета за свој сајт. bbPress је направљен искључиво за WordPress и зашто га само не бисте искористили.

Инсталација

Ово ће вас посебно одушевити! Инсталација је слична инсталацији BuddyPress-а, о којој смо већ писали. Све што је потребно јесте да одете на административни панел и у менију изаберете Plugins, затим одете на Add new и у претрази укуцате: „bbPress”. Када пронађете bbPress, идите на Install и ваш форум је инсталиран.

Ваш форум се налази на адреси: http://вашдомен.com/forums/forum/име_вашег_форума. Ако желите да промените нешто у конфигурацији, то ћете урадити на адмминистративном панелу у делу Forums/Settings.

Прављење категорија и форума

Када завршите са инсталацијом, потребно је да унесете форуме који су вам потребни. Сваки форум би требало да буде у одређеној категорији, а у форумима ће се налазити дискусије (Topics).

Прво је потребно да у административном панелу одете на Forums/New Forum. Ту правите свој форум и форма за унос је поприлично једноставна, готово иста као и унос чланка у WordPress. На овом месту ви додајете назив форуму као и кратак опис који ће писати испод њега.

Постоје типови форума, тј. да ли уносите форум или категорију. Разлика од форума и категорије јесте што категорија представља само скуп форума, а форум може да буде скуп форума или само скуп дискусија.

Да бисмо вам боље објаснили ове појмове, замислите да правите форум Убунту оперативног система. Једна од ваших категорија могла би да буде Издања, у њој бисте имали форуме: Ubuntu 12.04, Ubuntu 12.10, Ubuntu 13.04, а у сваком од тих форума имали бисте дискусије (Topics): Инсталација, Питања, Lubuntu, Kubuntu… Сваком форуму можете задати и то да ли ће сви моћи да му приступају (Public), само регистровани корисници (Private) или само ви као администратор и модератори (Hidden). Такође постоји и део Order где дефинишете који форум ће бити на ком месту у списку форума. Када завршите са овим подешавањима идите на Publish и ваши форуми су спремни.

Додавање дискусија

Дискусије додајете у административном панелу у делу Topics/New Topic. Појавиће вам се форма за уношење дискусије а са десне стране бираћете ком форуму дискусија припада. Поред форума постоји и Topic Type, ту дефинишете да ли ће дискусија бити Sticky или Super Sticky. Ове две опције изаберите само ако желите да промовишете ту дискусију. Разлика између Sticky и Super Sticky је у томе што Sticky дискусије буду увек на врху појединачног форума, а Super Sticky на врху сваког форума.

На овај начин завршили сте са основним подешавањем вашег форума и он је спреман за употребу.

Додатне опције

Додавање теме

Ако желите да промените тему вашег форума, довољно је да одете у фасциклу: /wp-content/themes/ваша_тема и у њој направите фасциклу bbpress. У њу убаците тему коју сте преузели, и bbPress ће користити ту тему уместо оне која је унапред постављена приликом инсталације. Бесплатне теме можете наћи на адреси http://bbshowcase.org/forums/view/available-themes.

Додаци

Додатке правите тако што у bbPress фасцикли направите фасциклу my-plugins и у њој поставите додатке које сте претходно преузели са интернета. Затим у вашем административном панелу bbPress-а одете у Plugins и ваши додаци ће се појавити ту.

WP User Avatar

Ово је одличан додатак ако желите да ваши корисници могу сами да постављају своје аватаре. У bbPress-у унапред је одређено да корисник може само изабрати WordPress-ове avatar-е – Gravatar-е. WP User Avatar можете преузети на адреси http://wordpress.org/plugins/wp-user-avatar/.

Rating Widget

Ако желите да постављате звездице корисницима који пишу много чланака или неким форумима који су популарни, ово је додатак за вас. Rating Widget можете преузети на адреси http://wordpress.org/plugins/rating-widget/.

bbPress Notifications

Ако желите да своје кориснике путем мејла обавештавате о неким дешавањима на форуму инсталирајте овај додатак. bbPress Notifications можете преузети на адреси http://wordpress.org/plugins/bbpress-notifications/.

Остале додатке који постоје можете пронаћи на адреси http://bbpress.org/plugins/. Ту се налазе објашњења за сваки понаособ, као и линкови за преузимање. Сајт је на енглеском језику.

Видите да процес прављења форума и није толико компликован. Све што вам је потребно је мало слободног времена, и број корисника вашег сајта повећаваће се из дана у дан.

Корисни линкови:

[1] http://www.simplemachines.org

[2] http://bbpress.org/

19 thoughts on “bbPress – Направите свој форум

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.