četvrtak, 18 aprila, 2024
Predstavljamo

Puppy Linux

Autor: Aleksandar Brković

Karakteristike

Puppy Linux je mini distribucija koja sadrži podrazumevani, JWM upravnik prozora, i kompilaciju korisnih programa dovoljnu za vršenje osnovnih zadataka na računaru. ISO datoteka ove distribucije je velika svega 180 [MB]. Fokusira se na lakoću upotrebe i minimalne sistemske zahteve. Da bi se ova malena distribucija pokrenula, dovoljno je svega 128 [MB] RAM-a. Namenjena je prvenstveno entuzijastima, hobistima i korisnicima koji imaju stariji hardver.

Tvorac ove verzije GNU/Linux-a je Bary Kauler, sa timom saradnika. Prva verzija nastala je 29. marta 2005. godine. Od tog vremena, Puppy Linux je u svom razvoju stigao do verzije broj 5, koja se zvanično pojavila 15. maja 2010. godine. Baziran je na alatu Woof, čija je glavna funkcija izgradnja distribucije iz binarnih paketa drugih GNU/Linux izdanja. U konkretnom slučaju, tvorac Puppy Linux-a koristi binarne pakete iz Ubuntu 12.04 LTS verzije i Slackware 14 izdanja.

Distribucija sadrži niz specifičnosti i karakteristika koje je čine posebnom i drugačijom u odnosu na ostala Linux izdanja:

# Može da se pokrene na širokoj paleti uređaja: sa internog tvrdog diska, USB fleš memorije, live CD-a ili DVD medija, SD memorijske kartice.

# Poseduje ugrađene alate koji se koriste za kreiranje butabilnih USB fleš memorija i remaster sistema sa novim paketima.

# Pri pokretanju, sistem se učitava direktno u RAM memoriju računara. Nakon pokretanja, medij sa koga je distribucija učitana se može ukloniti iz računara i može se nastaviti sa nesmetanim radom.

# Kako Puppy Linux radi direktno iz RAM memorije, sve datoteke, operacije i izmene izvršene na sistemu će nestati nakon što se sistem isključi. Za razliku od ostalih Linux izdanja koja u live režimu nisu u mogućnosti da sačuvaju nove promene koje nastaju u toku rada, niti da ih dodaju na CD-DVD medij, Puppy Linux svaku promenu u sistemu datoteka može da sačuva. Promene se čuvaju, bilo na tvrdom disku, USB uređaju ili CD-DVD mediju. Sve novonastale promene se implementiraju u pup_save.3fs datoteku. Prilikom obustavljanja sesije, potrebno je izabrati opciju save changes.

Aktuelno izdanje

Najnovije izdanje Puppy Linux 5.6 Precise, donosi nova poboljšanja i nove funkcije:

# Uključen je novi čarobnjak, (X.Org video wizard) sa mehanizmom prinudnog restarta za oporavak sistema.

# Implementiran je i novi non-PAE kernel 3.2.44, sa drajverima za analogni modem. Poboljšana je detekcija i automatsko konfigurisanje analognih i 3G modema.

# Aplikacije su dodatno internacionalizovane, mnoge i unapređene, uz poboljšanje infrastrukture na sistemskom nivou.

# Podrazumevani upravnik prozora je JWM (Joe’s Window Manager), uz mogućnost opcione instalacije Openbox-a.

Za instalaciju aplikacija na sistem, koristi se „Puppy pet repository”, koji sadrži dovoljan broj Linux paketa. Ukoliko se javi potreba za dodatnim programima, proširena kompatibilnost Puppy Precise distribucije sa Ubuntu programima upotpunjava skladište programskih paketa za instalaciju. Ubuntu 12.04 DEB paketi, instaliraju se kroz „Puppy Package Manager”.

Pored brzine i performansi koje odlikuju ovu distribuciju, glavna prednost korišćenja ogleda se u prenosivosti čitavog sistema na USB ili CD memorijskim uređajima, pri čemu će kompletna podešavanja i sve datoteke biti uvek dostupne, bez obzira na to da li koristite sopstveni ili tuđi računar.

Nedostatak ove distribucije jeste činjenica da ne postoji lozinka za korisnika pri prijavljivanju na sistem, tako da svako ko ima pristup mediju na kojem se nalazi Puppy distribucija, može pokrenuti i učitati sistem kao root korisnik.

Puppy Linux ne zahteva od korisnika rutinsko krpljenje i ažuriranje sistema. Da bi se izvršila nadogradnja sa postojeće verzije na noviju, sve što je potrebo je nova ISO datoteka. Sve sačuvane postavke i datoteke, automatski se integrišu iz „Puppy_pup_save.3fs” datoteke.

Aplikacije

Distribucija koja u ISO datoteci veličine 180 [MB] sadrži mnoštvo laganih aplikacija instaliranih na sistem. Instalirane aplikacije omogućavaju pretragu interneta, obradu teksta, tabela, reprodukciju multimedija.

Aplikacije karakteristične za ovu distribuciju su:

# Graphic – mtPaint image editor, InkLite vector editor, Viewnior image viewer, Gtkam camera manager, mtPaint – snapshot screen capture.

# Document – Abiword word procesor, Geany text editor, Leafpad text editor, ePDF view PDF viewer.

# Business – Gnumeric spreadsheet editor, Galculator scientific calculator.

# Personal – Osmo personal organizer.

# Internet – Seamonkey – web browser, IRC chat client, mail and news, Transmission BitTorrent client, Uget download manager.

# Multimedia – GNOME MPlayer media player, Asunder audio CD ripper, Pmusic – player – manager – grabber, Pburn CD/DVD/Blu-ray writer.

Popularnost Puppy Linux distribucije je posledica laganog dizajna, uz koji idu snažne performanse, kao i velika mogućnost prilagođavanja, te mogućnost korišćenja na širokom spektru hardvera. Upotrebljiv je na starim računarima slabijih performansi, netbook uređajima, kao i računarima novije proizvodnje.

Našim čitaocima predlažemo da obavezno isprobaju ovu Linux distribuciju i iskoriste sve prednosti koje pruža krajnjem korisniku. Raspakujte je na USB memoriju, stavite u svoj džep i gde god da krenete, imaćete uz sebe funkcionalan i upotrebljiv distro.

Korisni linkovi:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Puppy_Linux

[2] http://bkhome.org/blog2/?viewDetailed=00275

[3] http://www.puppylinux.com/