petak, 19 aprila, 2024
Oslobađanje

Slobodan softver za obrazovanje dece (1. deo)

Autor: Aleksandar Stanisavljević

Odavno je prošlo vreme kada se računar koristio isključivo za programiranje i kada su ga koristili samo specijalno obučeni programeri. Današnji računari su veoma pristupačni u pogledu da ih mogu koristiti i obični ljudi koji nisu programeri; čak ih mogu koristiti i deca.

Pored toga što se mogu zabaviti uz računar, igrajući neku zanimljivu igricu, deca mogu mnogo toga i naučiti uz računar, opet, kroz igru. Cilj ovog serijala članaka je da upozna decu i njihove roditelje sa slobodnim softverom uz pomoć kojeg deca mogu usavršiti postojeća i steći nova znanja. Najpre ćemo govoriti o Linux distribucijama kao primerima sveobuhvatnih rešenja ove namene, a zatim i o pojedinačnim projektima koji su usko specijalizovani za učenje jedne nauke ili jednog dela nauke.

Edubuntu

Edubuntu, od ranije poznat kao Ubuntu Education Edition, jeste zvanični Ubuntu derivat dizajniran za korišćenje u učionicama. Razvijen je od strane profesora i tehnologa iz više zemalja. Izgrađen je na bazi Ubuntu-a i sadrži mnogobrojne programe koji potpomažu obrazovanje. Edubuntu je, kako kažu njegovi osnivači, namenjen deci svih godina. Cilj Edubuntu-a je da na jednom mestu okupi sve najbolje slobodne programe iz oblasti obrazovanja i učini ih jednostavnim za instalaciju i održavanje.

Iako je namenjen deci svih uzrasta, Edubuntu mogu da koriste i odrasli. U njemu se nalaze obrazovni programi za sve uzraste, od onih namenjenih deci predškolskog uzrasta, do onih namenjenih naučnicima i inženjerima. No, zadržaćemo se samo na onim programima koji su namenjeni deci i navešćemo neke od njih.

Atomix je igrica koja vas upoznaje sa atomima i molekulima.

Blinken vam pomaže da bolje zapamtite određene sekvence boje i zvuka.

GCompris je programski paket koji se sastoji od više igara koje su razvrstane po kategorijama, a namenjen je za decu od dve do deset godina.

Kbruch je odličan program uz koji deca lako mogu učiti matematiku.

RiLi je zanimljiva igrica u kojoj je cilj da povežete sve vagone za lokomotivu voza, a da pri tome nigde ne udarite.

DoudouLinux

Za razliku od Edubuntu-a kojeg mogu koristiti i odrasli, DoudouLinux je namenjen prvenstveno deci. DoudouLinux nudi obrazovne i lagane igre kroz koje, zabavljajući se, deca uče. Već od dve godine starosti, deca mogu da koriste DoudouLinux, jer on ne zahteva sposobnost čitanja ili odlično rukovanje mišem, već upravo suprotno. Za stariju decu, tu su jednostavne aplikacije pogodne za crtanje, pisanje, računanje, a mogu i da nauče kako da stvaraju pesme ili video klipove, ili kako da nauče da programiraju.

DoudouLinux ima radno okruženje koje je lagano za upotrebu, nalik onima u konzolama za igru. Zamišljen je za upotrebu prvenstveno u „živom režimu”, pokretanjem sa diska ili USB memorije, mada se može i instalirati na računar.

Nakon pokretanja DoudouLinux-a pojaviće se meni za izbor aktivnosti, pri čemu su aktivnosti poređane od onih koje vode do igara za ovladavanje korišćenja miša, preko skupa obrazovnih igara (Childsplay, suite of educational games), do aktivnosti koja vas upoznaje sa čitavim DoudouLinux-om.

DoudouLinux dolazi sa ugrađenom kontrolom za filtriranje sadržaja, pa će i zaštititi decu od poseta neprijatnim i štetnim web stranicama. Trenutno podržava 28 jezika, među kojima je i srpski.

SoaS

Sugar on a Stick (SoaS) je Fedora bazirana Linux distribucija, dizajnirana da se pokreće sa USB memorije. Prvobitno je napravljena za projekat One Laptop Per Child. Odlikuje je nesvakidašnje okruženje radne površi – Sugar (o kome je bilo reči u broju 4 LiBRE! časopisa).

Srž distribucije SoaS su zanimljive aktivnosti unutar kojih su raspoređeni programi. Neki od programa koje bismo izdvojili su: Abacus (računaljka za učenje brojeva), Maze (lavirint igrica), Physics (interaktivni program za učenje fizike) kao i Typing Turtle (za učenje ispravnog kucanja).

MiniNo PicarOS Diego

MiniNo PicarOS Diego je Linux distribucija prvenstveno obrazovnog karaktera namenjena deci od 3 do 12 godina. Razvijena je prvenstveno za špansko govorno područje. Predstavlja jednu zaokruženu celinu koja je bogata ne samo obrazovnim programima za decu, već i programima opšte namene, kao i naprednim programima specijalizovane namene, poput Inkscape-a i Blender-a. Spisak svih programa koji su dostupni u „živom” režimu je zaista impozantan; među njima je i Great Little Radio Player (delo domaćeg autora o kome je već bilo reči u 11. broju LiBRE! časopisa). Imajući ovo u vidu, instalaciona ISO datoteka je velika čitavih 3,3 [GB].

Radno okruženje je veoma zabavno osmišljeno kako bi se deca u njemu prijatno osećala. Na radnoj površi se nalaze ikonice za pokretanje nekih programa koje su tako osmišljene da se prosto „stapaju” sa pozadinskom slikom.

Čitav sistem je okrenut obrazovanju i, naravno, zabavi. U tom pogledu, Firefox je prepun zabeleški koje vode do obrazovnih stranica razvrstanih po kategorijama (matematika, fizika, dizajn itd.). Od obrazovnih programa izdvajamo OMNITUX, skup obrazovnih programa razvrstanih u kategorije (od one za učenje korišćenja miša, do onih za učenje geografije i matematike) i Sweet Home 3D (program za planiranje enterijera o kojem smo pisali u broju 1 LiBRE! časopisa). Od igrica za zabavu bismo izdvojili Circus Linux, zanimljivu igricu u kojoj klovnovi skaču sa klackalice.

Nastavak

Korisni linkovi:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Edubuntu

[2] http://www.edubuntu.org/

[3] http://www.doudoulinux.org/web/srpski/index.html

[4] http://spins.fedoraproject.org/soas/

[5] http://minino.galpon.org/en

[6] http://minino.galpon.org/en/presentation-picaros-diego