petak, 19 aprila, 2024
Oslobađanje

Slobodan softver za obrazovanje dece (2. deo)

Autor: Aleksandar Stanisavljević

pySioGame

pySioGame je igrica ili, bolje rečeno, skup obrazovnih programa namenjen deci uzrasta od 3 do 10 godina.Cela igrica je podeljena na sledeće oblasti: jezik, matematika, snalaženje u vremenu, umetnost, pamćenje i zabava. Kao najveća oblast posebno se ističe matematika.

Jezik

Ova oblast sadrži dve kategorije: učenje slova i brojeva (Discover Letters) i učenje novih reči (Learn New Words).

Kod učenja slova i brojeva, deca se najpre upoznaju sa engleskim alfabetom putem slika koje su imenovane.

Klikom na određeno slovo engleskog alfabeta, otvara se slika koja počinje tim slovom, pri čemu je početno slovo napisano kao veliko i malo, a ujedno i kao štampano i pisano.

Tu je zatim i učenje pisanja naučenih slova. Prvo je dato početno slovo, a zatim i reč koja tim slovom počinje, a koje je potrebno napisati.

Nakon toga dolazi na red učenje engleskog alfabeta. Najpre je potrebno pronaći slovo koje nedostaje, a zatim i sortirati data slova engleskog alfabeta.

Tu je takođe i učenje slova i brojeva putem ispravnog kucanja (o čemu je već bilo reči u 16. broju LiBRE! časopisa).

Kod učenja novih reči, deca se najpre upoznaju sa pisanjem zadatih reči uz pomoć skupa ponuđenih slova, a zatim kroz igru, u lavirintu sastavljaju zadatu reč tako što upravljaju bubom koja treba da „pojede” data slova a da sama ne bude „pojedena” od strane drugih buba.

Matematika

Matematika, kao najveća oblast u ovoj igrici, podeljena je na više kategorija: matematika 1 (brojevi i osnovne računske operacije), matematika 2 (napredne računske operacije), matematika 3 (sortiranje i upoređivanje), rad sa velikim brojevima, geometrija i prepoznavanje oblika. Nećemo se detaljnije zadržavati na ovoj oblasti pošto je velika, već ćemo navesti samo par mogućnosti koje nudi.

Važno je napomenuti da kod grupisanja razlomaka morate vršiti grupisanje onim redosledom koji je dat na desnoj strani što, po našem mišljenju, dodatno otežava zadatak, imajući u vidu da se ovime otežava korišćenje metoda eliminacije prilikom rešavanja zadatka.

Vreme

U ovoj oblasti deca se najpre upoznavaju sa načinom rada analognog časovnika tako što, pomerajući proizvoljno njegove kazaljke, mogu videti koje vreme časovnik pokazuje. Nakon toga uče da čitaju koje vreme dati časovnik pokazuje i na kraju, kako sami da podese časovnik, pri čemu se zadatak usložnjava do te mere da su im naposletku, u obliku brojeva, prikazani samo kvartalni časovi, a ostali časovi i minuti su prikazani samo u obliku crtica.

Umetnost

U ovoj oblasti je najpre dostupan običan program za crtanje (Paint). No, pored njega, zanimljive su ostale kategorije u kojima je akcenat stavljen na boje (prepoznavanje boja, mešanje boja i sl.).

Pamćenje

Ova oblast se zasniva na pamćenju pojava na ekranu. Najpre je potrebno zapamtiti smerove u kojima se kreće ptica, zatim brojeve koji su na kratko istaknuti na ekranu i na kraju, treba pronaći parove otkrivanjem skrivenih polja, pri čemu se iza tih polja mogu nalaziti životinje, voće, povrće i brojevi.

Zabava

Cilj ove oblasti je da decu malo više zabavi, ali opet stavljajući akcenat na obrazovanje. Posebno su razdvojene one igrice koje su za jednog od onih koje su za više igrača, pri čemu je najveća pažnja posvećena prvoj grupi igrica. Tako deca kroz igru mogu da nauče kog je oblika neka životinja, da spajaju određene elemente istih boja, da ređaju brojeve u rastućem redosledu, ili da sklapaju slagalicu određene životinje ili određenog broja.

Igricama koje su namenjene višekorisničkom igranju nije posvećena veća pažnja, pa se u ovoj kategoriji nalaze samo dve „iks-oks” igrice.

Prema našem mišljenju, ovo je odličan primer kako se deca mogu obrazovati korišćenjem računara. Idealno bi bilo kada bi ovaj softverski paket domaći programeri (u saradnji sa izvornim programerom) prilagodili našem govornom području, ali i bez toga, ovaj program je veoma upotrebljiv. Zato pozivamo sve domaće programere da se u ovom pogledu uključe u dalji razvoj ovog program, a decu pozivamo da kroz zabavu nauče nešto novo.

Prethodni deo | Nastavak

Korisni linkovi:

[1] http://sourceforge.net/projects/pysiogame/

[2] https://www.facebook.com/pysiogame

[3] http://www.youtube.com/watch?v=aqr1LqR0RwI