субота, 20 априла, 2024
Представљамо

КолибриОС

Аутор: Дејан Чугаљ

Можете ли да замислите потпуно функционалан оперативни систем који захтева само неколико мегабајта слободног простора вашег тврдог диска? Оперативни систем којем је потребно осам мегабајта RAM меморије? Оперативни систем којем је од притиска напонског дугмета вашег кућишта до потпуно спремног за рад потребно мање од десет секунди? Звучи невероватно, али поставља се питање – шта добијамо?

Па рецимо, добијамо могућност да извадимо наш стари Pentium I 133MHz са 16MB RAM-а и тврдим диском од 320MB из подрума и да му дамо нови живот. Како? Такву машину ни Puppy Linux не може да покрене. Та машина нема ни USB ни CD читач. Да ли је могуће? Могуће је и то са флопи диска од 1.44MB, наравно, под условом да је хардвер преживео „зуб времена” и да још увек коректно ради.

Не говоримо о оперативном систему који смо пронашли у другој кутији на флопи дисковима који су стари колико и тај Pentium I. Говоримо о савременом оперативном систему отвореног кôда чији је развој још увек активан.

KolibriOS је раздвојен (форкован) од MenuetOS (http://menuetos.net/) 2004. године и од тада се независно развија све до данас. Цео кôд је објављен под GPLv2 (http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html) лиценцом.

KolibriOS, о којем говоримо, није Linux дистрибуција. То је OS који нуди:

  • потпуну подршку за FAT12/16/32 као и за NTFS (само читање), ISO9660 и Ext2/3/4 фајл система тврдог диска,
  • потпуно функционалан текстуални едитор,
  • прегледач слика,
  • графички едитор,
  • веб прегледач,
  • и наравно, преко тридесет симпатичних видео игрица.

KolibriOS има монолитни кернел. Драјвери који су написани, подржавају све познате графичке и музичке картице. Мрежне картице су такође у листи драјвера овог, скоро невероватног оперативног система.

Перформансе

KolibriOS је ултралаки оперативни систем. KolibriOS може да покрене сваки рачунар Pentium класе са минимално 8MB RAM-а. Изузетно је малих димензија, тако да кернел и већина софтвера може да се смести на флопи дискету од 1.44MB.

Потпуно оперативан KolibriOS са свим потребним апликативним софтвером заузима 3-8MB на тврдом диску.

Ако јеKolibriOS инсталиран на чврстом диску, подиже систем за три секунде од учитавања BIOS-а. Гашење система је тренутно по систему power-off (искључи напајање).

Оваква брзина, стабилност и мале димензије су постигнуте јединим решењем, а то је асемблерски језик, тако да је цео KolibriOS писан у FASM (http://www.flatassembler.net/) асемблеру.

Закључак

KolibriOS није алтернатива савременим оперативним системима. Он покрива екстремне области, за које савремени оперативни системи немају решење, а то су застарели хардвер или eBox-3350MX (мали x86 PC) и слични пројекти јефтинији од 100$.

KolibriOS не даје могућност прилагођавања и надоградње, као што то нуде савремени GUI оперативни системи. То и није била намера аутора, већ да се добије максимум перформанси из минималних ресурса.

Ако вам све ово звучи као фантазија, посетите и преузмите овај невероватан оперативни систем, лаган колико и сам лет колибрија!

Корисни линкови:

[1] http://kolibrios.org/en/

[2] http://kolibri-n.org/inf/let_it_fly/index.php (Руски језик)