četvrtak, 18 aprila, 2024
Predstavljamo

KolibriOS

Autor: Dejan Čugalj

Možete li da zamislite potpuno funkcionalan operativni sistem koji zahteva samo nekoliko megabajta slobodnog prostora vašeg tvrdog diska? Operativni sistem kojem je potrebno osam megabajta RAM memorije? Operativni sistem kojem je od pritiska naponskog dugmeta vašeg kućišta do potpuno spremnog za rad potrebno manje od deset sekundi? Zvuči neverovatno, ali postavlja se pitanje – šta dobijamo?

Pa recimo, dobijamo mogućnost da izvadimo naš stari Pentium I 133MHz sa 16MBRAM-a i tvrdim diskom od 320MB iz podruma i da mu damo novi život. Kako? Takvu mašinu ni Puppy Linux ne može da pokrene. Ta mašina nema ni USB ni CD čitač. Da li je moguće? Moguće je i to sa flopi diska od 1.44MB, naravno, pod uslovom da je hardver preživeo „zub vremena” i da još uvek korektno radi.

Ne govorimo o operativnom sistemu koji smo pronašli u drugoj kutiji na flopi diskovima koji su stari koliko i taj Pentium I. Govorimo o savremenom operativnom sistemu otvorenog kôda čiji je razvoj još uvek aktivan.

KolibriOS je razdvojen (forkovan) od MenuetOS (http://menuetos.net/) 2004. godine i od tada se nezavisno razvija sve do danas. Ceo kôd je objavljen pod GPLv2 (http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html) licencom.

KolibriOS, o kojem govorimo, nije Linux distribucija. To je OS koji nudi:

  • potpunu podršku za FAT12/16/32 kao i za NTFS (samo čitanje), ISO9660 i Ext2/3/4 fajl sistema tvrdog diska,
  • potpuno funkcionalan tekstualni editor,
  • pregledač slika,
  • grafički editor,
  • veb pregledač,
  • i naravno, preko trideset simpatičnih video igrica.

KolibriOS ima monolitni kernel. Drajveri koji su napisani, podržavaju sve poznate grafičke i muzičke kartice. Mrežne kartice su takođe u listi drajvera ovog, skoro neverovatnog operativnog sistema.

Performanse

KolibriOS je ultralaki operativni sistem. KolibriOS može da pokrene svaki računar Pentium klase sa minimalno 8MB RAM-a. Izuzetno je malih dimenzija, tako da kernel i većina softvera može da se smesti na flopi disketu od 1.44MB.

Potpuno operativan KolibriOS sa svim potrebnim aplikativnim softverom zauzima 3-8MB na tvrdom disku.

Ako jeKolibriOS instaliran na čvrstom disku, podiže sistem za tri sekunde od učitavanja BIOS-a. Gašenje sistema je trenutno po sistemu power-off (isključi napajanje).

Ovakva brzina, stabilnost i male dimenzije su postignute jedinim rešenjem, a to je asemblerski jezik, tako da je ceo KolibriOS pisan u FASM (http://www.flatassembler.net/) asembleru.

Zaključak

KolibriOS nije alternativa savremenim operativnim sistemima. On pokriva ekstremne oblasti, za koje savremeni operativni sistemi nemaju rešenje, a to su zastareli hardver ili eBox-3350MX (mali x86 PC) i slični projekti jeftiniji od 100$.

KolibriOS ne daje mogućnost prilagođavanja i nadogradnje, kao što to nude savremeni GUI operativni sistemi. To i nije bila namera autora, već da se dobije maksimum performansi iz minimalnih resursa.

Ako vam sve ovo zvuči kao fantazija, posetite i preuzmite ovaj neverovatan operativni sistem, lagan koliko i sam let kolibrija!

Korisni linkovi:

[1] http://kolibrios.org/en/

[2] http://kolibri-n.org/inf/let_it_fly/index.php (Ruski jezik)