četvrtak, 25 aprila, 2024
Mobilni kutak

K-9 mejl – Android aplikacija za elektronsku poštu

Autor: Sandrina Dimitrijević

Jedna od velikih prednosti mobilnih telefona i sličnih prenosivih uređaja je mogućnost da u svakom momentu imamo pristup bitnim informacijama. To važi i za elektronsku poštu, koju sada možemo da proveravamo bilo kada i bilo gde, ne propuštajući bitne informacije. Svaki uređaj sa Android operativnim sistemom dolazi sa preinstaliranom aplikacijom za elektronsku poštu, odakle možemo da pratimo svoje naloge elektronske pošte. Međutim, ta aplikacija ja prilično bazična i pruža samo osnovnu funkcionalnost. Nema naprednih mogućnosti sortiranja i obeležavanja koje su neophodne svima koji istovremeno prate nekoliko mejl adresa.

Jedna od najboljih aplikacija za elektronsku poštu na Android operativnom sistemu je K-9 email. K-9 email pruža mnoštvo mogućnosti za prilagođavanje i podešavanja, a ima i veoma jasan i pregledan interfejs. Koristi se veoma jednostavno.

Instalacija i podešavanje

Aplikacija omogućava da istovremeno pratite nekoliko naloga elektronske pošte. Naloge sa besplatnih servisa kao što je Gmail na primer, ubacujete samo tako što ukucate svoj nalog i šifru (sve se podešava automatski), dok je za druge naloge, na primer one poslovne, potrebno da znate parametre servera i brojeve portova.

Aplikacija je dostupna na velikom broju jezika, ali nažalost u njih ne spada nijedan od jezika sa naših područja.

Nalozi elektronske pošte su prikazani u različitim bojama, što omogućava bolju preglednost i snalaženje. Te boje možete da menjate.

Čim otvorite aplikaciju, ukazaće vam se jedna fascikla gde se nalaze mejlovi sa svih naloga objedinjeni, kao i pojedinačne fascikle sa primljenim mejlovima za svaki nalog zasebno. Pored svakog odmah možete da vidite broj nepročitanih mejlova, kao i veličinu koju zauzima na uređaju.

Nalog brišemo tako što tapnemo na ime mejla i držimo prst malo duže, nakon čega će se pojaviti opcije za brisanje.

Mejlovi i fascikle

Mejlovi mogu da se šalju veoma jednostavno. Možemo slobodno da odgovaramo na prispele mejlove, ili da pišemo novi. Prilikom pisanja možemo uključiti i opcije za slanje kopije ili skrivene kopije mejla. Uz svaki nalog možemo da šaljemo i priloge.

Za svaki dobijeni mejl nam pristiže obaveštenje, ali to lako možemo da isključimo. Mejlove možemo prebaciti, ili kopirati iz fascikle u fasciklu direktno iz aplikacije. Sistem fascikli u aplikaciji omogućava da podesimo koje fascikle želimo da vidimo, a koje ne, a takođe i kod kojih fascikli želimo da izbegnemo automatsku sinhronizaciju. Za to je potrebno da detaljno pročitate uputstvo o radu sa klasama fascikli na https://github.com/k9mail/k-9/wiki/WorkingWithClasses .

Za svaku fasciklu i nalog možemo podesiti, koliko poruka elektronske pošte će prikazivati (podrazumevani broj je 25 poruka), kao i da li će se poruke čuvati na internoj ili eksternoj memoriji telefona ili tableta.

Sve u svemu, K-9 je verovatno jedna od najboljih aplikacija za praćenje elektronske pošte na Android operativnom sistemu. Prilično je pregledna, omogućava naprednu organizaciju i veliki broj naprednih podešavanja, pa se preporučuje svima.

Linkovi:
[1] https://github.com/k9mail/k-9/wiki/WorkingWithClasses
[2] https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fsck.k9