subota, 20 aprila, 2024
Internet, mreže i komunikacije

RetroShare

Autor: Stefan Nožinić

U jednom od prethodnih brojeva kada smo pisali o CryptoParty-u koji je organizovao LUGoNS, pomenuli smo i jedno vrlo zanimljivo parče softvera. Kako smatramo da je ovo jedan vrlo perspektivan i veoma značajan projekat otvorenog koda, odlučili smo da vam u ovom broju predstavimo RetroShare.

RetroShare je softver koji koristi F2F (friend-to-friend) komunikaciju da poveže dva korisnika. Ovakva tehnologija omogućava sigurnu razmenu podataka koja rešava probleme pokušaja zlonamernog praćenja i krađe istih.

U nastavku teksta vam detaljnije predstavljamo mogućnosti ovog softvera.

Instalacija i podrška na različitim platformama

RetroShare se vrlo jednostavno instalira, a karakteriše ga podrška za mnoge platforme. Neke od podržanih platformi su Linux, Windows, OSX, FreeBSD i Raspberry PI.

Mogućnosti

Neke od mogućnosti ovog sistema su:

  • Decentralizacija
  • Više istovremenih preuzimanja i slanja
  • Pretraga prijatelja
  • Poruke
  • Podrška za forume
  • Čet sobe (slično kao IRC)
  • VoIP
  • GnuPG autentifikacija (asimetrični ključevi)
  • OpenSSL enkripcija
  • Podrška za nadogradnju (plugin sistem)
  • UPnP
  • Grafički korisnički interfejs pisan u Qt4

Filozofija

Glavna filozofija ovog projekta je stvaranje decentralizovane mreže koja omogućava komunikaciju i deljenje. Pod ovim se podrazumevaju pre svega deljenje i komunikacija sa određenom grupom ljudi od poverenja a ne sa celom mrežom.

Takođe, sve se bazira na šifrovanju komunikacije korišćenjem SSL tehnologije koja obezbeđuje bezbednost vaših podataka. Zbog decentralizacije, ne postoji određeni server ili određena firma preko koje se vrši komunikacija.

UPnP

UPnP je tehnologija koju razvija UPnP forum i koja omogućava uređajima automatsku komunikaciju na mreži. Ova tehnologija omogućava jednostavno uspostavljanje peer-to-peer konekcije između dva računara.

Često se dešava da je UPnP isključen zbog sigurnosnih podešavanja rutera, pa je moguće i ne koristiti ga. Sve što je potrebno, jeste podesiti RetroShare na kom portu da radi, a potom taj port ručno otvoriti u ruteru.

Peer-to-peer

Ovaj sistem omogućava laku decentralizaciju mreže. Kod ovog sistema svi korisnici mreže su ravnopravni i mogu da komuniciraju međusobno, pa samim tim nema potrebe za serverom. Slobodno možemo reći da je ovakva mreža mnogo stabilnija od mreže koja zavisi od nekog servera. Pogledajmo scenario gde server prestaje da radi. Primetićemo da tada cela mreža prestaje sa radom. Kod peer-to-peer mreže, do ovoga ipak neće doći jer su svi računari ravnopravni i kvar jednog računara neće ometi ostale.

Povezivanje sa prijateljima

Povezivanje sa prijateljima se odvija na sledeći način: Vi imate dva ključa. Jedan ključ je javni, a drugi je privatni. Povezivanje se odvija tako što korisnici razmene svoje javne ključeve. Time oba korisnika dobijaju mogućnost da komuniciraju i dele datoteke.

Sigurno se pitate, zašto biste želeli uopšte novo IM rešenje, ako vam već postojeća rade. Tačno je da vam rade, ali da li ste zaista sigurni šta se dešava sa vašim poslatim podacima?

Zaključak

Sigurni smo da je RetroShare softver svetle budućnosti. Ako ste u mogućnosti i ako ste voljni, uvek možete da pomognete timu koji razvija RetroShare. Njihova wiki stranica za projektante dobro je uređena, tako da snalaženje za novajlije u razvojnom timu nije teško.

Ako pak niste u mogućnosti da pomognete projekat na bilo koji tehnički način, znajte da je i samo korišćenje ovakvih stvari ogromna pomoć i da ih treba širiti jer jedino tako ovakvi sistemi opstaju.