petak, 19 aprila, 2024
Oslobađanje

Slobodan softver za obrazovanje dece (6. deo)

Autor: Aleksandar Stanisavljević

Osvrt na očekivanja i rezultate

Kada smo započeli ovaj serijal, ni slutili nismo da ćemo naići na toliko kvalitetnog slobodnog softvera koji ima za cilj da pomogne deci da se obrazuju koristeći računar. Posebno smo se prijatno iznenadili softverskim paketom pySioGame koji, iako je još u početnoj fazi razvoja, pleni svojom jednostavnošću i širokim spektrom obrazovnih igara. Pri izboru slobodnog softvera za obrazovanje dece, vodili smo se idejom da on bude namenjen prvenstveno deci predškolskog uzrasta, ali i da ima elemente za decu koja pohađaju osnovnu školu. Nadamo se da smo ovim serijalom bar malo uspeli da pomognemo roditeljima koji žele da njihova deca nešto i nauče koristeći računar. Naravno da nismo uspeli da opišemo sve slobodne programe iz ove kategorije koji postoje, ali smo izabrali samo one koji su, prema našem mišljenju, najbolji. Za kraj ovog serijala ćemo pisati o obrazovnom paketu Tux4Kids, kao i o jednoj igrici koja, iako je zabavnog karaktera, ima mnogo elemenata za razvijanje moždanih vijuga.

Tux4Kids

Projekat Tux4Kids razvija visoko kvalitetan softver za decu, sa ciljem kombinovanja zabave i učenja u neodoljivom paketu. Sastoji se iz tri obrazovna programa:

TuxMath,

TuxPaint i

TuxTyping.

TuxMath se bavi matematikom, TuxPaint crtanjem, a TuxTyping ispravnim kucanjem. O TuxTyping-u smo već pisali u šesnaestom broju LiBRE! časopisa, pa se ovoga puta nećemo na njemu zadržavati.

TuxMath

TuxMath je obrazovna igra koja kroz zabavu deci pomaže da nauče matematiku. Naime, pingvin je operater za jednim terminalom u koji kuca brojeve. Ako je ukucan broj tačan rezultat tražene operacije, pingvin će upucati jednačinu i ona će nestati, u protivnom će promašiti. Cilj je upucati sve jednačine pre nego što padnu na dno ekrana.


Igra obiluje jednačinama, pri čemu su one razvrstane u kategorije, od najlakše do najteže. Najpre se uče brojevi, zatim sabiranje, oduzimanje i na kraju, deljenje. Postoje i igre sa negativnim vrednostima. Najkomplikovanije su one u kojima su prepletene sve kategorije.


Za pohvalu je i to što postoji opcija da se ručno zadaju igre (jednačine), mada razradu ove mogućnosti ostavljamo vama.

TuxPaint

TuxPaint je program za crtanje namenjen deci. Ono po čemu se izdvaja od klasičnih programa za crtanje ovog tipa, jeste to što ima predefinisane oblike, kako bi deca zaista postala majstori slikarstva.


U kategoriji Pečati, nalaze se predefinisane slike životinja. Odabirom neke od njih, čuje se zvuk koji ta životinja proizvodi, pa tako deca uz crtanje, mogu naučiti i da po zvuku prepoznaju neku životinju.

Ri-Li

Ri-Li je zabavna igra u kojoj dete upravlja vozićem. Cilj je da dete na raskrsnici usmeri lokomotivu na pravu stranu, kako bi lokomotiva sakupila sve vagone, a da pri tome voz ne udari sam u sebe.


Verujemo da smo vam bar malo pomogli u odabiru softvera uz pomoć kojeg će vaše dete učiti koristeći računar, i to kroz zabavu. No, ne ustručavajte se da i sami potražite neki slobodan program u ovoj kategoriji, pošto smo mi pisali samo o onima koji su nama bili najzanimljiviji.

Prethodni deo

Korisni linkovi:

[1] http://tux4kids.alioth.debian.org/

[2] http://ri-li.sourceforge.net/