petak, 19 aprila, 2024
Puls slobode

NSA vas prati!

Autor: Aleksandar Todorović

Zanimate li se za anonimnost na internetu? Čitate li magazin o Linuksu? NSA vas prati!

Uvod

Prošlo je više od godinu dana kako je Snowden izašao u javnost sa prvim informacijama o tome u kolikoj mjeri nas NSA prati. Podaci koje on iznosi, i u ovo doba su vrlo aktuelni. Međutim, sada su objavljeni novi podaci, a neki od stručnjaka smatraju da ovo prvi put nije djelo Snowden-a, nego da je u pitanju neki novi, za sada neidentifikovan zviždač [1] [2].

Zanimate li se za anonimnost na internetu? Prati vas NSA!

Do sada smo saznali mnogo toga o tome ko su tačno mete koje NSA pokušava da napadne – od direktnih pristupa vodećim internet kompanijama kao što su Google, Microsoft, Facebook, Dropbox i ostali, preko namjernog oslabljivanja enkripcijskih algoritama, pa do pokušaja invertovanja anonimnosti koje pruža Tor (program fokusiran na anonimnost na internetu).

Međutim, novi javno dostupni podaci nam govore da tu ne staje opseg napada na obične korisnike. Ukoliko ste se nekada zanimali za anonimnost na internetu, prati vas NSA. Ukoliko ste ikada posjetili stranicu Tor projekta, koristili Tails Linux distribuciju, koristili TrueCrypt za enkripciju podataka, ili su vas zanimali neki drugi drugi programi vezani za anonimnost i sigurnost na internetu, od tada ste na listi osoba koje prati NSA (prim. aut.).

Postoje mnogi razlozi za anonimnost na internetu i svima je jasno da većina od tih razloga nema neku malicioznu aktivnost u fokusu. Od onog malog dijela razloga koji imaju za cilj neku malicioznu aktivnost, šanse da tom malicioznom aktivnosti prijetite sigurnosti SAD-u su toliko niske da nisu vrijedne spomena. Međutim, izgleda da NSA smatra drugačije.

Čitate li poznati Linux magazin? Prati vas NSA!

Da tu ne staje kontroverza oko novih podataka, govori i podatak kako se među listom domena koje NSA prati, našla i jedna domena koja je potpuno nepovezana sa anonimnosti na internetu. Ta IP adresa pripada jednom od najpoznatijih magazina u svijetu koji se fokusira na Linux i open source softver. U pitanju je Linux Journal magazin. Kao da ni to nije dovoljno, u dijelu izvornog koda koji je postao dostupan javnosti, Linux Journal je u komentaru opisan kao forum koji koriste ekstremisti. Šta je ekstremistično u pisanju o Linux-u, nije nam poznato.

Zaključak

Već dugo vremena znamo da radnje koje provodi NSA nisu legalne i kako špijuniraju bilo koga, ko im padne na pamet. Dobro je poznato i da je mala vjerovatnoća da postoji osoba na planeti koja nije u poslednjih petnaestak godina bila na meti NSA i čiji dio podataka nije završio u njihovom centru za smještanje podataka. Međutim, sada je javno poznata nova informacija. NSA u svom sistemu dijeli internet korisnike na dva dijela: na korisnike koji znaju nešto o privatnosti na internetu i korisnike koji se ne raspituju o tome. Svi članovi iz prvog dijela internet korisnika su pod nadzorom i sve što NSA može da skupi o tim osobama, ona skuplja. Međutim, uzimajući u obzir da je Linux Journal domena napadnuta, dolazimo do zaključka da vas ne mora zanimati anonimnost na internetu da bi vas NSA pratila. Čak i obični Linux korisnici koji čitaju navedeni magazin, pod pratnjom su i njihovi podaci se sakupljaju. Ko zna, možda je naš magazin sljedeći na redu.

Korisni linkovi:

[1] https://www.schneier.com/blog/archives/2014/07/nsa_targets_pri.html
[2] http://daserste.ndr.de/panorama/aktuell/nsa230_page-1.html
[3] Izvorni kod: http://daserste.ndr.de/panorama/xkeyscorerules100.txt