petak, 19 aprila, 2024
Predstavljamo

Projekat: Ubuntu AIO

Autori: Željko Popivoda, Milan Rajčić

Ubuntu AIO donosi Ubuntu i neke od zvaničnih derivata na jednoj ISO slici (eng. image).

Sada već davne 2010. godine, Žarko Pintar pokrenuo je projekat 3buntu u okviru Udruge Ubuntu korisnika u Hrvatskoj. Izdate su dve LiveDVD kompilacije za Ubuntu verzije 9.10 i 10.04 koje su sadržale Ubuntu, Kubuntu i Lubuntu. Ubrzo, projekat je napušten jer nije bilo interesovanja u korisnika za ovakvim vidom promocije Ubuntu-a.

Milan Rajčić je po izlasku Ubuntu 12.04 LTS verzije napravio nešto slično 3buntu projektu, LiveDVD kompilaciju koja donosi Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu i Lubuntu, za potrebe prezentacije koja je tada održana u Zaječaru. Interesantno je da Milan Rajčić tada nije bio upoznat sa 3buntu projektom.

Ova dva projekta bila su inspiracija za pokretanje Ubuntu AIO projekta koji je zvanično nastao 30. marta 2014. godine. Osnivači projekta su Milan Rajčić (nihil enochian) i Željko Popivoda (zpop), članovi lokalne Ubuntu-ove zajednice u Srbiji i zagovornici slobodnog softvera. Usput su im su se pridružili saradnici među kojima je Erich Eickmeyer, producent How to Linux serijala na Jupiterbroadcasting-u i Miloš Mladenović, autor zaštitnog znaka projekta.

Namera je da se olakša promocija i upoznavanje budućih korisnika sa Ubuntu-om i njegovim zvaničnim derivatima i deo je šire kampanje naziva StartUbuntu.

UbuntuAIO donosi Ubuntu i derivate Kubuntu, UbuntuGNOME, Xubuntu i Lubuntu na jednoj ISO slici. Izdaje se poseban ISO za 32-bitnu, 64-bitnu i ISO sa kombinacijom 32-bitnih i 64-bitnih izdanja. Radi se o LiveISO slici, tako da ju je moguće narezati na DVD, ili staviti na USB fleš memoriju i isprobati sve navedene distribucije bez instalacije na tvrdi disk. Naravno, moguća je i instalacija na tvrdi disk. Bitno je naglasiti da su sve distribucije ostale iste tj. da na njima nisu rađene nikakve izmene. Do sada su objavljene ISO slike za izdanja 12.04, 12.04.4, 13.10 i 14.04. Plan je da se isprati svako novo izdanje Ubuntu-a i njegovih derivata.

Kao što smo već rekli, UbuntuAIOISO donosi pet Ubuntu-ovih distribucija sa različitim okruženjima radne površi: Ubuntu sa Unity-em, Kubuntu sa KDE-om, UbuntuGNOME sa GNOME-om, Xubuntu sa Xfce-om i Lubuntu sa LXDE-om. Ovim putem korisnicima je omogućeno da se na jednostavan način upoznaju sa sličnostima, razlikama i prednostima između pet različitih okruženja radne površi na Ubuntu-ovoj osnovi. Promoteri Ubuntu-a moći će od sad da rade jeftinije i jednostavnije jer nemaju potrebu za pet različitih medija, već se sve nalazi na jednom.

Možemo slobodno da kažemo da je projekat i više nego uspešan. Do sada je zabeleženo preko 33.000 preuzimanja. Mnogi poznati portali koji se bave Linux-om i slobodnim softverom uopšte, preneli su vest o projektu, a među njima su Softpedia, Full Circle magazine, Unixman, Muy Linux, Reddit, It’s F.O.S.S., Ubuntuweekly newsletter i mnogi drugi.

Postoje i određeni zahtevi korisnika, ali i problemi. Skoro svi su rešeni, a najveći izazov predstavlja Ubuntutrademark polisa od koje i najviše zavisi dalji put projekta.

Više informacija o projektu možete naći na zvaničnom Ubuntu AIO sajtu na kome možete pratiti najnovije vesti u vezi sa projektom. Na stranici Downloads se nalaze linkovi za preuzimanje ISO slika. Možete birati preuzimanje sa Sourceforge-a, gde su postavljene sve ISO slike, ili putem torrent-a. Naravno, autori projekta su otvoreni za predloge i komentare koje možete ostaviti na sajtu, ili poslati putem kontakt forme.

Korisni linkovi:

[1] http://ubuntuaio.wordpress.com/Ubuntu AIO

[2] https://wiki.ubuntu.com/StartUbuntuStartUbuntu

[3] http://www.ubuntu-hr.org/2010/02/03/3buntu-live-dvd3buntu