utorak, 16 aprila, 2024

Specijal 1



LiBRE! specijal 1-Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6896″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6896″]) – [ddownload_count id=“6896″]×
[ddownload id=“6897″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6897″]) – [ddownload_count id=“6897″]×

Predgovor

O specijalu

Autor ove male škole je svojevremeno bio ljubitelj tutorijala koji su izlazili u časopisima u vidu serijala. Vrlo često je baš zbog njih kupovao i pratio neke časopise.

Pošto ima iskustva sa dugačkim serijalima, sagledao je i mane takvih serijala:

  1. Da bi zaokružio znanje o predmetu tutorijala, moraš da čekaš kraj serijala.
  2. Moraš da sakupljaš sve brojeve i čuvaš ih na jednom mestu.
  3. Kad ih čitaš, moraš da otvaraš jedan po jedan broj, pa se to dodatno iskomplikuje ako se autor pozove na neko objašnjenje iz prethodnih brojeva.
  4. Vrednost tutorijala je možda veća od ostatka informacija u časopisu, ali se i oni bacaju zajedno sa časopisom čim ponestane prostora na mestima gde se čuvaju.

Ponekad je rešenje nekih problema da se stranice sa serijalom iskinu iz časopisa i tako sačuvaju. To nikad ne ispadne baš lepo, i ne razlikuje se bitno bez obzira da li to radimo sa štampanim ili elektronskim časopisima.

Imajući sve ove mane u vidu, autor male škole Skrajbusa 1.4 je predložio, a redakcija prihvatila, da uradimo ovaj specijal. Na ovaj način ćemo ponuditi čitaocima kompletan tutorijal jednog od najboljih programa u svojoj kategoriji, i to ne samo među programima otvorenog kôda nego uopšte.

Prvi LiBRE! specijal sa malom školom Skrajbusa 1.4 sastavljen je od članaka koji su u kontinuitetu objavljivani od 2. do 12. broja LiBRE! časopisa; ukupno jedanaest nastavaka. Zahvaljujemo se svima koji su pratili ovaj serijal. Specijal je posvećen ponajviše njima, ali i svim drugim čitaocima koji su zainteresovani za rad u ovom programu. Sve tekstove smo prilagodili čitanju u kontinuitetu, ispravili sve eventualne greške koje su se potkrale u originalu ovog serijala i grafički sve malo bolje obradili.

Sada imate mali priručnik koji će biti zgodniji za praćenje i čuvanje u vašoj biblioteci.

Specijal nije zamena za redovni broj LiBRE! časopisa, on je samo poklon redakcije našim vernim čitaocima.

Do čitanja!

LiBRE! tim



One thought on “Specijal 1

Comments are closed.