četvrtak, 18 aprila, 2024
Hardver

Biglbon Blek Rev C

Vodič od prvog dana (1. deo)

Autor: Nenad Marjanović

BeagleBone Black je mikro matična ploča sa funkcijama modernih računara. Za razliku od kućnih računara, ovaj mališan je manji potrošač električne energije i, u većini slučajeva, u vašem okruženju možete naći 5V adapter od nekih starijih kućnih uređaja koji može poslužiti za njegovo napajanje.

Novi model uključuje 4GB eMMC integrisanu memoriju, za razliku od modela Rev B čiji je kapacitet bio svega 2GB. Zahvaljujući ovoj izmeni, BBB Rev C dolazi sa instaliranim DebianLinux sistemom.

Pošto ste se već zainteresovali za ovaj tip računara, sigurno se pitate u koje svrhe ih možemo koristiti:

  • Vaš prvi Linux računar
  • Programiranje
  • Web i fajl server
  • Proxy
  • Tor relay

Naravno, ova lista je znatno duža od gore navedene, ali ovo su neke od osnovnih namena BBB Rev C računara. Cena ovih uređaja varira od 55 do 65 američkih dolara, zavisno od proizvođača i zemlje u kojoj se prodaje. U Srbiji nema zvaničnog predstavnika za ovaj model, ali se ranije mogla naći starija verzija ovog proizvoda, tačnije, već spomenuta BBB Rev B.

Pri kupovini ovog uređaja uvek obratite pažnju o kojoj se verziji radi. Verzija Rev C je dosta naprednija od Rev B verzije.

Zbog velikog broja zahteva od strane novih korisnika, ovaj model od nedavno proizvodi i jedan kineski proizvođač Element14.

Circuitco (BB-BBLK-000)Element14 (BB-Black-C)

Oprema

BBB Rev C se isporučuje sa USB kablom koji se koristi kao izvor napajanja i za transfer fajlova. Međutim, preporučljivo je da istovremeno naručite i AC/DC adapter 5V 1A, ukoliko već ne raspolažete jednim, Micro SD memorijsku karticu kategorije 10, RJ45 kablove za internet konekciju i HDMI to MINI HDMI kabl. Dimenzije izlaznog nastavka (džeka) na kablu adaptera moraju biti 5.5mm x 2.1mm.

Što se tiče Micro SD kartice, ona će služiti kao hard disk ili kao dodatna memorija/particija, u zavisnosti od toga da li želite da koristite eMMC za pokretanje sistema ili ne. Takođe, Micro SD je potreban za ažuriranje sistema na eMMC integrisanoj memoriji, što je preporučljivo uraditi pre prve upotrebe.

Kategorija 10 je oznaka za memorijske kartice sa većom brzinom transfera fajlova, neke sporije kartice neće ni raditi na BBB Rev C ploči. Preporučen kapacitet je 4GB, ali veći modeli su uvek dobrodošli. Što se tiče RJ45 internet kabla, svaki noviji će funkcionisati. Na kraju nam ostaje HDMI to MINI HDMI kabl koji koristimo za HDMI konekciju, npr. sa ekranom.

BBB Rev C podržava više operativnih sistema. U njih spadaju Debian, Ubuntu i Android. U narednom broju LiBRE! časopisa pisaćemo o instalaciji operativnog sistema Debian na integrisanu eMMC memoriju.