petak, 19 aprila, 2024
Sam svoj majstor

Butstrap (Bootstrap): uvod

Autor: Zlatan Vasović

Zajednica programera i mnoge kompanije tražili su sveobuhvatan set dizajnerskih alata lepog izgleda koji je lak za korišćenje. Kao odgovor na taj zahtev, pojavio se pojam front-end framework (framework namenjen za „prednji sloj”, odnosno za web dizajn – prim.aut.).

Vremenom se iz gomile framework-a izdvojio Bootstrap.

Istorija

Dva dizajnera Twitter-a, Mark Otto i Jacob Thornton sredinom 2010. godine napravili su framework Twitter Blueprint za potrebe Twitter-a. Sadržao je samo osnovne CSS komponente. Kasnije je preimenovan u Twitter Bootstrap, sa novim setom dizajnerskih alata i JavaScript dodacima. U februaru 2012. postaje najpopularniji projekat na GitHub-u. Bootstrap v3 je izašao 19. avgusta 2013. godine i omogućava dobar prikaz sajta i dobar odziv na mobilnim uređajima.

Šta to Bootstrap čini posebnim?

Bootstrap je dostupan u već spremljenom paketu sa CSS i JS komponentama, ali i u izvornom kodu, za one koji žele više. Pisan je u Lessu (preprocesoru CSS-a), a zajednica korisnika je napravila i Sass verziju.

Ono što Bootstrap čini posebnim, jeste lakoća korišćenja. Dokumentacija je veoma korisna i brzo možete da naučite kako se koristi određena komponenta. Takođe, postoji i sveobuhvatan „kastomajzer” (eng. customizer) koji omogućava detaljno prilagođavanje Bootstrap-a.

Pomoć možete dobiti u kratkom periodu odlaskom na GitHub Issues [2] i prijavljivanjem problema. Često vam mogu pomoći ostali korisnici koji su naišli na sličan problem.

Statistika

Bootstrap ima veoma impresivnu statistiku na GitHub-u, u kojoj mu nijedan drugi projekat ne može prići.

  • 74000+ star-ova (najpopularnija riznica)
  • 27000+ fork-ova
  • 29 izdanja
  • 15000+ problema prijavljeno
  • 4000+ pull request-ova

Linkovi