subota, 20 aprila, 2024
Zabavne strane

Riblji fileti sledeće generacije

Autor: Gavrilo Prodanović

Decembar je prošao, a nova godina je došla. Noći će još i dalje biti duge i hladne, a jutra teška za ustajanje. Na jutarnju kafu u ovim hladnim danima trošimo mnogo vremena, čini nam se kao vječnost, a umove zamaramo filozofskim pitanjima i preispitivanjem sebe šta smo učinili prethodne godine i hoćemo li učiniti išta ove koja nam je došla „pred noge”. Trenutno ne želimo da radimo bilo šta, ni da kodiramo ni da kompajliramo, ali da bismo odmorili dušu od teških pitanja i zagrijali um za dan što nas sleduje, iskopali smo za vas jedan stari naslov koji je možda i zaboravljen: Fish Fillets – Next Generation.

Fileti su igra iz žanra puzli čija se radnja odvija pod okeanom u kojoj je potrebno naći siguran izlaz pomjerajući prepreke po mapi, koristeći dvije ribe: plavu koja je velika i snažna; i crvenu koja je manja i praktičnija, ali bez dovoljno snage da pomjera teške prepreke. Igrica je objavljena 1998. godine kao komercijalna za Windows platformu. Godine 2002. je postala besplatna (eng. freeware), da bi 2004. godine bila ponovo objavljena sa čitavim izvornim kodom pod GNU/GPLv2 licencom. Iste te godine izašao je i fork otvorenog koda Fish Fillets – Next Generation, koji se nativno mogao kompajlirati i pokrenuti na Linux-u koristeći C++, SDL i Lua.

Grafika je, kao što vjerovatno slutite, dvodimenzionalna, a nama lično je to sklad šarenila koje nas čini srećnim. Muzika i zvukovi su nam uglavnom bili prijatni kroz čitavu igru, ali priznaćemo da postoje melodije koje su nas činile nervoznim u određenim nivoima kada nam rješavanje nije pošlo za rukom. Vrijeme koje budete provodili igrajući igricu trošićete razmišljajući i smišljajući ideju za izlaz, a jedan manji dio za provjeru svojih ideja, što je čini idealnom zanimacijom uz neki napitak. U početku nivoi su veoma lagani, mehanički i dosadni, a detaljne instrukcije za igru dolaze tek u drugom nivou, gdje je sve objašnjeno šta se smije, a šta ne. Kako budete odlazili sve dalje, dolaziće nove vrste prepreka, pronaći izlaz postaje teže, a u trenucima će se činiti kao i da ne postoji, što će igricu učiniti veoma izazovnom. Kao savjet reći ćemo vam da je u pauzi tajna za rješavanje, da problem prebacite u nesvjesno i sutra ujutro rješite ono što danas niste mogli, a ponekad će vam biti potreban odmor i od nekoliko dana (možda i mjesec) da biste rješili neki nivo.

Za kraj, spomenućemo da postoji mogućnost da sačuvate i učitate igru, kao i opcija da se vratite korak unatrag (eng. undo). Kao poslednje iznenađenje reći ćemo vam da postoji port za Android, pa svoje ideje možete isprobati i vrijeme skratiti bilo gdje u pokretu.