četvrtak, 25 aprila, 2024
Predstavljamo

Anki

Autor: Stefan Nožinić

Često nam je potrebno da upamtimo neke stvari kao što su reči stranog jezika ili neke bitne činjenice. Isto tako, treba napomenuti da te upamćene stvari ne ostaju dugo u našoj memoriji, pa ih moramo osvežavati i obnavljati. Ovo je posebno bitno kod učenja stranog jezika ili, recimo, kod pamćenja bitnih godina u istoriji. Danas, kada nam tehnologija može pomoći u mnogim delovima naših života, treba je iskoristiti i ovde kako bi optimizovali ugođaj i efikasnost ovakvog vida učenja.

U ovom članku vam predstavljamo softver otvorenog koda namenjen onima koji treba da zapamte neke činjenice i stvari, i koji to treba da obnavljaju posle nekog vremena.

Šta je Anki?

Anki je program otvorenog koda koji omogućava da zabeležite ono što treba da zapamtite na male kartice koje imaju dve strane. Prednja strana kartice je ona sa pitanjem, dok je zadnja strana ona sa odgovorom. Pomoću ovog modela omogućeno je učenje, kao i kasnije ispitivanje i obnavljanje naučenog.

Ne samo da vam omogućava da pravite svoje kartice, nego vodi i evidenciju o tome koje ste kartice zaboravili da obnovite, koliko ste ih naučili i tera vas da ih redovno obnavljate.

Instalacija

Anki je moguće instalirati kroz riznice vaše distribucije Linuksa ili preuzeti ga direktno sa zvaničnog sajta. U drugom slučaju, proces instalacije zavisi od operativnog sistema koji koristite. Ovde je potrebno naglasiti da je Anki dostupan za Vindouz, Linuks i OS-Iks (OSX) za upotrebu na desktop računaru, kao i za Aj-OS (iOS) i Android za upotrebu na mobilnim uređajima.

Upotreba

Prilikom pokretanja Ankija, pojavljuje vam se glavni izbornik špilova. Ovo znači da možete imati više različitih špilova karata za različite stvari. Podrazumevano postoji samo jedan špil – default. Za svaki špil možete dodati karticu. Kada dodajete karticu, imate da izaberete tip kartice (osnovni tip ili tip koji vam omogućava pravljenje dve kartice sa obrnutim stranama). Kod osnovnog tipa kartice se pravi samo jedna kartica gde je prednja strana ono što napišete na prednjoj strani a zadnja strana ono što napišete u odeljku za tu stranu. Prilikom pravljenja tipa kartice koji omogućava reversed metod, prave se dve kartice na osnovu podataka o jednoj. Prva kartica na prednjoj strani ima ono što ste napisali u odeljku za prednju stranu, a na zadnjoj strani ono što ste napisali u odeljku za zadnju stranu. Pored ove kartice, kod ovog tipa se pravi i dodatna kartica koja ima obrnuti redosled strana. Odnosno, ono što ste napisali na prednjoj strani postaje zadnja strana i obrnuto. Ovo je dosta korisno ako učite strani jezik, pa tako možete proveriti da li znate kako se reč sa stranog jezika prevodi na naš jezik, ali i obrnuto, kako se naša reč prevodi na strani jezik. Ovo je moguće postići upotrebom ovog kombinovanog tipa jer time ne morate da pravite dve kartice već je dovoljno napraviti jednu, a Anki će za vas napraviti drugu sa obrnutim stranama.

Sinhronizacija sa ostalim uređajima

Anki vam omogućava da se sinhronizujete sa ostalim uređajima. Ovo čak ne znači da treba da imate instaliranu Anki aplikaciju na vašem uređaju, već je dovoljno da imate instaliran veb-pretraživač na svom uređaju. Sinhronizacija se vrši tako što napravite nalog na AnkiWeb-u i potom prebacite vaše lokalne kartice na server. Sada možete tim podacima pristupiti sa bilo kog uređaja koji poseduje veb pretraživač. Naravno, ako za tu platformu postoji nativna Anki aplikacija, preporučujemo da nju koristite umesto suvog veb-pretraživača, jer će vam ponuditi bolji ugođaj pri korišćenju.

Zaključak

Slobodan softver je još jednom dokazao da može biti od velike pomoći u obrazovanju i da može biti veoma upotrebljiv. Nadamo se da će u budućnosti škole početi da koriste Anki kako bi se učenicima olakšao proces učenja. U svakom slučaju, preporučujemo vam da sami isprobate mogućnosti ovog softvera jer ovaj tekst nije dovoljan da se sve mogućnosti opišu i pomenu.