sreda, 24 aprila, 2024
Puls slobode

Peti „Open Vej” – Novo Mesto, 2015.

Autor: Nino Vranešić

Novo Mesto je u petak, 24. aprila 2015, ponovo bilo domaćin konferencije „Open Vej” (Open Way). Tradicija organizovanja događaja otvorenog koda u Novom Mestu je sačuvana i ove godine se slavi pomalo jubilarna peta godišnjica.

Cela priča je počela na Fakultetu informacionih nauka u Novom Mestu. Bivši student postdiplomskih studija informatike u savremenom društvu, Nino Vranešič, osnivač i idejni vođa, još 2011. godine je prvi put organizovao manifestaciju pod nazivom „Dan otvorenog koda”. Tokom godina tim i ideja su se proširili, da bi na kraju „procvetali” kroz formiranje Startapa Novog Mesta, koji postaje centar tehnoloških i preduzetničkih trendova među mladima u jugoistočnom delu Slovenije. Kao rezultat te ideje i ove godine je uspešno završena konferencija „Open Vej” u koorganizaciji Fakulteta za informacione studije, Startapa Novog Mesta i Mozila Slovenije.

Događaj je ove godine održan u prostorijama Biznis inkubatora Podbreznik. U prepodnevnom delu bile su organizovane tri veoma posećene radionice. Učesnici su mogli da uče programiranje mikrokontrolera Arduino, naučili su kako da naprave sajt Drupalom i mogli su da nadograde svoje znanje programiranja u SmartNindža radionici uz pomoć alata Butstrep.

Popodnevni deo konferencije je ugostio govornike koji su pripremili zanimljiva predavanja za publiku.

Govor o slobodnom i juzer-frendli softverskom paketu KDE pripremio je i održao Jure Repinc.

Kako je open-sors ušao u RTV Slovenija rekao nam je Tit Petrič.

Boštjan Jerko svojom duhovitošću privukao je interesovanje učesnika za elektrotehniku predavanjem o Arduinu.

„Da, možete koristiti matematiku za stvaranje muzike”, otkrila nam je Dr Lorena Mihelač, koja je predstavila programski jezik Pjur Data (PD).

Iztok Smolič objasnio nam je zašto je otvoreni kod važan za svakog pojedinca i kako lako možemo uz pomoć otvorenog koda razviti dobar posao.

Iz Albanije ugostili su mladog ambicioznog dizajnera imena Elio Koši. On je predstavio ključne korake u međusobnoj saradnji pri stvaranju dizajna u zajednici otvorenog koda.

„Open Vej” nije samo još jedna konferencija iz oblasti informacionih tehnologija koja predstavlja i promoviše otvoreni kod. Matjaž Horvat, inženjer u Mozili, o konferenciji je rekao: „Otvoreni put (Open Way) nije tipična open-sors konferencija, niti obični tehnološki događaj. To je stecište tehnoloških rešenja i izazova zajednice otvorenog koda koje širi svest da je ideja otvorenog koda širi pojam od tehnologije.” Tako je ove godine konferencija, pored toga što je pokrivala područja računara i informatike, predstavila i open-sors pristupe u drugim oblastima. Open-sors pristupi se mogu primeniti u svim društvenim sferama, od nauke do kulture.

Poslednji set je bio posvećen apliciranju open-sors principa u medijima. Anže Voh Boštic i Domen Savič su predstavili način da se poboljšaju mediji i kako da oni postanu otvoreniji. Boštic je u svom izlaganju objasnio kako oni rade na portalu „Pod črto” – da iz mora podataka naprave priču koja je objektivna. Portal „Pod črto” sve baze podataka slobodno objavljuje. Domen Savič, koji se zalaže za bolje medije, nastoji da dostigne svoj cilj svojom kampanjom „Dajmo medije u medije”. On kaže da mediji treba da slobodno pružaju informacije građanima, pri čemu je ključ aktivizam i učešće građana, kao što je to slučaj u open-sors zajednicama.

Konferencija je završena piknikom na otvorenom u otvorenom uredu Podbreznik. Događaj je ove godine privukao posetioce iz svih krajeva Slovenije. Besplatan ulaz sa ograničenim brojem karata, po svemu sudeći, privlači i sponzore. Interakcija učesnika tokom događaja i na završnom pikniku takođe privlači razne kompanije i poslodavce. Firma Domenca je u toku konferencije objavila konkurs za zapošljavanje.

Možemo reći da „Open Vej” obezbeđuje mesto susreta za pojedince i preduzeća. On predstavlja plodno tlo za izgradnju i negovanje ličnih i poslovnih veza. „Open Vej” tako sledi svoju misiju povezivanja i širenja svesti da je open-sors ideja vredna širenja.