utorak, 16 aprila, 2024
LiBRE!

Specijal 3 – Sloboda u službi utamničenja, vražja rabota?



LiBRE! specijal 3 - Naslovna stranicaDirektno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“10413″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“10413″]) – [ddownload_count id=“10413″]×
[ddownload id=“10412″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“10412″]) – [ddownload_count id=“10412″]×

Predgovor

Predstavljamo vam treći specijal LiBRE! časopisa. Da vas podsetimo, do sada smo objavili dva specijalna izdanja Časopisa – to su „Mala škola: Sidžil 0.7.2” i „Mala škola: Skribus 1.4”. Sama forma časopisa ne dozvoljava da veliki tutorijali budu objavljeni u celini jer onda ne bi bilo mesta za druge sadržaje u Časopisu. Stoga je ideja prva dva specijala bila da objedini već objavljene velike serijale na jednom mestu kako bi čitaoci lakše sagledali celinu i suštinu istih.

Međutim, to neće biti slučaj sa trećim specijalom LiBRE! časopisa pod nazivom „Sloboda u službi utamničenju – vražja rabota?”. Iz samog naslova se ne može odmah zaključiti da je tema ovog specijala upotreba FriBSD operativnog sistema u digitalnoj forenzici. Digitalna forenzika nije nešto sa čime se srećemo često, kao što ni FriBSD nije operativni sistem sa kojim je prosečan korisnik slobodnog softvera dovoljno upoznat. Prethodno navedene stvari i dužina samog članka naveli su nas na to da je najpogodniji oblik za objavljivanje ovog članka upravo LiBRE! Specijal.

Tema članka jeste malo naprednija, ali ukoliko niste upoznati sa temom članka koju ovaj obrađuje, ili možda čak niste ni čuli za FriBSD do sada – nemojte da vas to obeshrabri. Članak je upravo pisan sa pretpostavkom da se čitalac prvi put sreće sa ovom tematikom i ne biste trebali imati problem da ga razumete.

Do čitanja!

LiBRE! tim