petak, 19 aprila, 2024
Puls slobode

BarCamp BL 0x01 – šta ste propustili

Autor: Jelena Georgijević Krasojević

U subotu, 6.6.2015. godine, održan je prvi banjalučki Barkamp pod nazivom „Barkamp BL 0x01” (BarCamp BL 0x01) na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci. Sam cilj ovog prvog okupljanja je bio da se probudi i animira zajednica, te da se vrati dinamika dešavanja u Banjaluci. Sve zajednice iz okruženja su bile više nego dobrodošle.

Takođe, cilj prvog banjalučkog Barkampa je povezivanje zajednica kako regionalno tako i internacionalno, zatim druženje, hakerisanje, učenje i umrežavanje. Poseban naglasak je na jačanju i širenju zajednice, kao i na stvaranju mogućnosti da kompletno okruženje ima mesto na kojem bi se razmenjivala novostečena znanja i iskustva. Nadamo se da smo ovom prilikom ostvarili naš cilj, pošto je „Barkamp BL 0x01” okupio oko pedeset učesnika – što iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Barkamp je zvanično započeo Nikola Nenadić predavanjem „Embedded real-time GNU/Linux”. Potom je usledio Marko Grumić predavanjem – Uvod u io.smashthestack.orgWarGames how-to. Jelena Georgijević Krasojević najavila je BalCCon2k15 – Third Luck The Charm – Balkan Computer Congress, koji će se održati u Novom Sadu od 11. do 13. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.Zatim je usledilo predavanje Daniela Kurtjaka – Pravljenje aplikacija sa grafičkim korisničkim interfejsom za ugrađene računarske sisteme. Predavanje je bilo vezano za razvoj aplikacija sa grafičkim korisničkim interfejsom za ugrađene računarske sisteme kao što su Set Top Box i automobilski paneli. Demonstracija je odrađena na proizvodu razvijenom u R&D odeljenju RT-RK kompanije i odnosila se na pravljenje aplikacija sa grafičkim korisničkim interfejsom korištenjem prilagođenog razvojnog okruženja Eklips (Eclipse). Grafički korisnički interfejs baziran je na Lua programskom jeziku i opisan putem Iks-em-el (XML) shema, koje su se kasnije izvršavale na simulatoru na ličnom računaru pisanom u programskom jeziku C++.

Posle Daniela Kurtjaka usledilo je veoma interesantno predavanje „Upravljanje vremenom”, koje je održao Goran Vukalović. Vreme – najvrednija stvar koju jedan čovek poseduje. Neki ga imaju dovoljno da završe sve obaveze i poslove, dok ih drugi prebacuju za neki naredni period, ili ih nikada ne dovrše. U čemu je razlika? Šta nam je potrebno da završimo sve obaveze na vreme? Vremenska mašina? Litri kofeinskih napitaka? Možda. Na ovom predavanju smo prošli kroz nekoliko jednostavnih ali korisnih tehnika za bolje raspoređivanje i efektnije korištenje vremena.

Prvi banjalučki Barkamp imao je čast da zatvori Stefan Stojanović predavanjem How to Arduino hard.

Barkamp je posle nastavljen druženjem u kafiću Harmonija do kasno u noć. Organizatori prvog banjalučkog Barkampa su Ognjen Vidović, Marko Grumić i Marko Ivanović. Ovom prilikom im se zahvaljujemo na gostoprimstvu i na odličnoj organizaciji Barkampa u nadi da će u što skorije vreme organizovati neko novo dešavanje u Banjaluci.

Oni koji su propustili Barkamp, detaljan raspored predavanja mogu pronaći na internetu: https://events.lugons.org/?p=1856.