petak, 19 aprila, 2024
Puls slobode

Balkon 2k15 — izveštaj

Autor: Stefan Nožinić

Od 11. do 13. septembra, u Novom Sadu, u Muzeju savremene umetnosti, imali ste priliku da prisustvujete najvećem hakerskom kongresu na teritoriji Balkana. Odmah na početku vam možemo reći da je gužva bila velika, a posećenost je bila zaista ogromna. Svesni smo da vam utiske ne možemo u potpunosti preneti jednim tekstom, ali ćemo sumirati stvari koje su se nama, kao redakciji, učinile zanimljivim. Ako niste prisustvovali kongresu, predavanja možete odgledati u video formi.

Petak, 11. septembar

Kongres je zvanično počeo u 14 časova, kada su organizatori otvorili ovu manifestaciju uz, već tada, veliki broj posetilaca. Kasnije, kada se većini radno vreme završilo, ili kada su uspeli da ubede šefa da odu na ovakav događaj, pristiglo je još ljudi. Tog dana, mogla su se čuti najrazličitija predavanja iz oblasti računarske sigurnosti, programiranja, elektronike i sl. Mi bismo izdvojili kratko ali jasno izlaganje Mari Gitbib (Marie Gutbub) koja piše za Frajtag1 i održava radionice za kriptovanje. Mari je pričala o problemima na koje nailaze žene u hakerskoj zajednici, ali i o tome zašto je važno održavati radionice za kriptovanje i zašto bi trebalo da svi budu upoznati sa kriptovanjem.

Pored ovoga, izdvajamo predavanje o lozinkama i frazama i predavanje o slobodnim mapama Open-strit-mapa (OpenStreetMap). Tokom ovog dana mogli ste čuti i objašnjenje funkcionalnosti igračke konzole koju je dizajnirao Voja Antonić, autor prvog kućnog računara u Jugoslaviji.

1Der Freitag — Frajtag, nemački nedeljnik.

Subota, 12. septembar

Subota je počela veoma aktivno i već je predavanje o razvijanju eksploita zadivilo publiku. Tokom ovog, drugog dana, pored standardnih tehničkih tema, mogli smo da čujemo i nešto o fizici čestica. „Dvadeset i sedam kilometara zabave u CERN-u, šest kilometara u Hamburgu.” Mihael Biker (nem. Michael Büker) je predavanje započeo na srpskom jeziku, što je iznenadilo publiku. Ovaj fizičar, pored toga što se bavi fizikom čestica, u slobodno vreme uči i srpski jezik, a mi, kao časopis koji se bavi promocijom slobodnog softvera ali i održanjem našeg jezika i kulture, pohvaljujemo ovaj poduhvat.Pored toga, izdvajamo i predavanje o čestim greškama koje prave vođe projekata i kakve to sigurnosne pretnje može da donese. Paralelno sa ovim predavanjima, održavala se radionica o pravljenju sopstvene igračke konzole koju je vodio Voja Antonić, njen dizajner. Voja je učesnicima radionice pokazao kako se lemi i kako se sastavljaju komponente. Na kraju radionice, svi učesnici su ponosno držali upakovanu konzolu koju su svojim trudom i Vojinim zalaganjem sastavili samostalno.Pored tehničkih stvari, naš omiljeni pravnik, Žarko Ptiček, pričao nam je o tome šta velike kompanije rade sa našim podacima i kakve pravne mehanizme koriste da uspeju u raznim obradama i da sačuvaju naše lične podatke. Koliko ste puta kliknuli dugme za prihvatanje uslova korišćenja, a da ih niste ni pročitali? Možda je vreme da počnete sa čitanjem i da se više zabrinete za lične podatke.

Na kraju svih predavanja, prisutni su mogli da se opuste u prijatnoj atmosferi uz piće, a na raspolaganju je bilo i naše nacionalno piće — rakija. Ova subota se završila uz muziku i ćaskanje o raznim temama. Hakerski dani, hakerske večeri, razume se.Nedelja, 13. septembar

Nedelju smo započeli predavanjem o privatnim komunikacijama preko mobilnih uređaja. Pored toga, izdvajamo i predavanje o tome kako i zašto treba da pokrenete svoju infrastrukturu, a koje je poslužilo i kao tehnički dodatak na Ptikijevo predavanje od prethodnog dana. Pored ovoga, izdvajamo i predavanje o 3D štampanju i programskom jeziku Gou (GO). Na ovaj dan je bio predstavljen Novosadski hakerspejs, a predstavio ga je Goran Mekić. Nakon ovog predavanja, bila je organizovana mala poseta hakerspejsu za one koji su to želeli.Na kraju, kongres su zatvorili organizatori uz veliku podršku publike. Kasnije je druženje nastavljeno u kafiću uz piće, u opuštenoj atmosferi.

Dodatno

Pored predavanja, prisutni su imali priliku da vide kako izgleda „hakovanje” hrane i da probaju najrazličitija jela. Ovim putem želimo da pohvalimo par koji je uspeo da svojim umećem u pripremi hrane zadivi svakoga.

Na ulazu ste imali priliku da kupite primerak našeg časopisa i časopisa „PoC||GTFO” (Proof of concept or get the fuck out), dok su u bašti bile organizovane radionice radio-amatera, gde ste mogli da steknete znanje o radiju i elektronici.Zaključak

Možemo samo da pohvalimo organizatore i da kažemo da su prevazišli sami sebe ovoga puta. Takođe, možemo da primetimo da je svake godine Balkon sve veći i da se svake godine pojavljuje sve više različitih i zanimljivih stvari. Organizatori nas uvek iznenade, a mi možemo samo da vas pozovemo da dođete sledeće godine i da se uverite i sami, ili, ako ste već bili ovih godina, da ponovite sjajno iskustvo i da još jednom ponesete dobre utiske.