petak, 19 aprila, 2024
Puls slobode

Deskon – Prva pilot Open-spejs nezvanična konferencija

Autor: Petar Simović

Deskon (DesC0n) je prva pilot nezvanična konferencija otvorenog tipa čiji se sadržaj, pored onog najavljenog na sajtu, kreira na samom mestu posredno i neposredno od strane svih učesnika.

Ove godine je održan od 21. do 23.avgusta, u eksperimentalnom umetničkom prostoru ITS-Z1 ( http://its-z1.org/ ) umetnika Dragana Ilića, u prigradskom naselju Ritopeku, nedaleko od Beograda.

Iako na sajtu ( http://descon.me/ ) možete da vidite kompletan raspored aktivnosti, kao i plan i program događaja, kao i da je poseban prevoz organizovan za sve zainteresovane iz beogradskog Haklaba ( http://oosm.org/ ) do samog mesta i nazad, najbolji utisak su poneli samo prisutni na događaju.Događaj je u petak počeo druženjem i upoznavanjem, a učesnici su nosili nalepnice sa svojim imenima na majicama. Veče je završeno uz film o Aronu Švarcu — „Internetov sopstveni dečak” (Aaron Swartz, The internet’s own boy).

Subota je bila udarni dan sa najviše aktivnosti i najviše ljudi prisutnih na Deskonu. Otvorena je uvodnom rečju same organizatorke Željke Desire (Des) Milošević (@des), zatim predavanjem osnivača firme Alfa dizajn (Alpha Design) Milovana Jovičića na temu „Internet stvari budućnost ćorsokaka” (IOT future of dead-end), kao i najavom o kriptografskom rebusu i kripto-žurki koja nije u potpunosti realizovana.

Posle najava, počela je dvadesetčetvoročasovna masovna radionica elektronike gde je više timova pokušavalo da osmisli i napravi što bolje i inovativnije uređaje koji bi olakšali ili unapredili svakodnevni život nas smrtnika.

U isto vreme, predstavljena je kriptografska zagonetka i odmah je počelo njeno rešavanje, u dva do tri tima. Svi su uspešno rešili sva tri nivoa. Kriptografska zagonetka je realizovana po uzoru na zagonetku „Možete li naći” britanske obaveštajne službe (Can you find it, GCHQ) ( http://www.canyoucrackit.co.uk/ ) koja je i dalje dostupna na Tor mreži http://desconzts5unl4wi.onion/.

Hrana i piće su bili besplatni, kao i ulaz na događaj uz prethodno registrovanje koje je služilo organizatorima da adekvatno isplaniraju prevoz, hranu i piće.

Veče su ulepšali di-džej Evoks (Ewox) i vi-džej1 Izvanredni Bob koji su pod otvorenim nebom napravili bolju atmosferu nego u mnogim klubovima.

Nedelja je bila završni dan, rezervisan za predavanje i prezentaciju Vladana Jolera na temu „Da li će svi IOT uređaji i aplikacije da unovče naše podatke”. Više o njemu i njegovom predavanju možete naći na http://goo.gl/cXLTgl . Posle toga, usledila je kratka prezentacija o Metapodacima kao i demonstracija njihovog uklanjanja sa datoteka koju je održao autor ovog teksta.

Poslednja prezentacija je bila na temu „Fetišizam internet stvari” (IoT fetišizam) Pedra Belaska, gosta Beogradskog Haklaba iz Brazila. Više na http://goo.gl/4DZCDQ.

Za kraj samog događaja ostala je prezentacija dvadesetčetvoročasovnih IOT hakatona gde su prikazane realizacije više timova koji su se nadmetali u idejama i umeću samog pravljenja korisnih računarskih stvari za nošenje, kao i onih koji nisu digitalni, ali štite privatnost. Pa da vidimo šta je sve to osmišljeno:

1. Šešir od kartona koji ima detektor UV zraka spojen sa svetlećim (LED) diodama na kojima se očitava intenzitet samih zraka.

2. Detektor za boje u sklopu rukavice koji detektuje različite boje i o tome zvučno obaveštava korisnika. Ovaj uređaj je napravljen za slepe kako bi im omogućio da, na primer, odaberu određenu boju odeće i za razne druge namene gde je potrebno odrediti boju nekog materijala ili predmeta.

3. Detektor otkucaja srca koji bi se nosio na narukvici i bio povezan sa šeširom koji bi se nosio na žurki i na jedan zanimljiv način vas približio sa osobom koja ima najsličnije otkucaje vašim.

4. „Visokotehnološki” izum u vidu običnog kamenčića koji možete staviti u cipelu da bi vas terao da šepate, kako biste prikrili svoj identitet i jedinstveni način hoda od senzora i kamera na javnim mestima, kao i još jednu „poslednju reč tehnike” u obliku folije u koju možete umotati svoj mobilni telefon kako ne bi mogao da odašilje nikakve signale i time spreči narušavanje vaše privatnosti i praćenje.

Samoproglašeni tročlani žiri koji se sastojao od samih učesnika Deskona, a u kome je bio i vlasnik ovog neobičnog objekta i mesta, izabrao je i pobednika.

Pobednički izum je svakako detektor boja za slepe koji je nagrađen putem u Nemačku na manifestaciju pod imenom „Kompjuterski klub haos” (Chaos Computer Club).

Iako je organizator bila Željka Desire (Des) Milošević, događaj je u velikoj meri podržan od strane zajednice Haklaba iz Beograda koji su vodili timove i radionice na Deskonu.

Nalog Deskona na Tviteru je https://twitter.com/DeSc0n, a slike sa drugog dana Deskona možete pogledati na https://goo.gl/khMmvl.

Događaj je najavljen i na sledećim sajtovima: http://goo.gl/pWMBih i https://goo.gl/lvLiHf

1Video-džokej, skr. vi-džej – osoba zadužena za vizuelne efekte.