Калибар – Виртуална библиотека

Аутор: Дејан Маглов

Представљамо вам овог пута софтвер који је намењен љубитељима писане речи. Калибар (енг. Calibre) је свеобухватно решење за управљање и одржавање виртуалне библиотеке електронских књига. Када кажемо „свеобухватно решење”, мислимо на то да Калибар није само читач електронских књига него много више од тога, али идемо редом.

Историја

На примеру развоја Калибра можемо још једном да покажемо успешан начин развоја слободног софтвера.

Све је почело 2006. године када је аутор овог пројекта, Ковид Гојал, уочио да Сонијев ПРС-500, комерцијални читач електронских публикација, не ради на линуксу. Обрнутим инжињерингом успео је да развије Либпрс500 што представља претечу Калибра.

Следећи корак у развоју Калибра је додавање функције конвертора који је вршио претварање других формата електронских књига у ЛРФ, формат за Сонијев ПРС-500 читач.

Ту аутор Калибра није стао. Временом је сакупио приличну колекцију електронских публикација и затребала му је организација тих публикација. У ту сврху је Либпрс500 добио графички интерфејс и менаџера колекције публикација (виртуалну библиотеку). Тада је овај програм коначно добио име које носи и данас.

Овако упакован, Калибар је привукао заједницу слободног софтвера да се придружи у даљем развоју пројекта. Данас Калибар има десетине програмера, тестера, волонтера за превођење и пријављивача грешака (багова). Континуирано се развија и добија све више нових функција.

Инсталација

Калибар је мултиплатформски софтвер. На интернетској страници пројекта (http://calibre-ebook.com/download) могу се наћи припремљени бинарни пакети за инсталацију за Виндоуз (32-битну и 64-битну верзију), Мек ОС 10, као и портабилна верзија намењена инсталацији на преносним УСБ дисковима.

Калибар се углавном не налази у стандардном пакету прединсталираних програма на ГНУ-Линукс системима. Без обзира на то, све ГНУ-Линукс дистрибуције у својим ризницама углавном имају припремљене бинарне пакете за инсталацију Калибра. Уколико то ипак није случај са вашом дистрибуцијом, можете испратити упутство за инсталацију са већ поменуте интернетске странице пројекта.

Калибар је прилично сложен скуп софтвера који захтева доста међузависности па се не препоручује инсталација из изворног кода иако и та могућност постоји.

Кућна виртуална библиотека

Калибар је првенствено менаџер библиотеке електронских публикација. Препознаје све до сада познате формате електронских публикација, њих укупно двадесет седам (AZW, AZW3, AZW4, CBZ, CBR, CBC, CHM, DJVU, DOCX, EPUB, FB2, HTML, HTMLZ, LIT, LRF, MOBI, ODT, PDF, PRC, PDB, PML, RB, RTF, SNB, TCR, TXT и TXTZ). Аутори Калибра су се потрудили да додавање књига у библиотеку доведу до савршенства. Књиге је могуће прикључити библиотеци из свих локалних извора (локалних тврдих дискова, преносних медија и уређаја, директоријума, директоријума са поддиректоријумима и тако даље). Осим овог начина, могуће је користити мрежне изворе, локалне мреже или интернетске локације (продавнице), претрагом за новим насловима по наслову, аутору или кључној речи.

Манипулација и сортирање публикација су такође доведени до савршенства. Уређивањем метаподатака о свакој публикацији могућа је лака претрага и проналажење жељене публикације у веома великим колекцијама. Да се подсетимо, метаподаци су пропратне информације о нечему, а публикације прате информације о наслову, аутору, серијалу, броју, оцени, категорији, идентификатору, датуму уноса у библиотеку, датуму издавања, издавачу, језику, коментару и формату.

Уређивање библиотеке публикација разних формата не би имало смисла када сваки од увезених формата не би било могуће отворити у одговарајућем читачу. Калибар се сјајно сналази са свим форматима. Већину формата отвара у сопственом читачу електронских књига, али исто тако сарађује са другим екстерним читачима попут подразумеваног ПДФ читача.

Калибар подржава велики број уређаја за читање електронских књига са којима синхронизује колекције публикација. У ту сврху се користи и његов конвертор формата. Конвертор подржава деветнаест излазних формата (AZW3, EPUB, DOCX, FB2, HTMLZ, OEB, LIT, LRF, MOBI, PDB, PMLZ, RB, PDF, RTF, SNB, TCR, TXT, TXTZ и ZIP). Конвертовање није увек идеално. Нарочито је проблематично конвертовање ПДФ формата у друге формате због његове сложености.

То што конвертор не одради идеално могуће је поправити у уграђеном едитору. Овај едитор је сасвим солидан и може да се, осим исправки, користи и за креирање нове електронске публикације. Упоређујући га са Сиџилом, мало је лошији. Сиџил нуди мало више помоћи аутору. Треба такође напоменути да је овај едитор компатибилан само са AZW3 и EPUB форматом. Остале формате морате конвертовати у ова два формата пре уређивања, а након уређивања поново вратити у жељени формат са надом да се нешто неће опет истумбати.

Закључак

Сведоци смо популарности мобилних уређаја и да све више издавача, чак и код нас, равноправно нуди електронска издања својих књига упоредо са папирнатим издањима и то по повољнијим ценама у односу на папирната издања. Нарочито се то могло видети на последњем сајму књига у Београду. Ова чињеница даје још већи значај читачима електронских издања.

Калибар је озбиљно парче софтвера који решава све проблеме у вези са организацијом — сакупљање, читање, уређивање и креирање електронских публикација. Са великом сигурношћу можемо да тврдимо да је Калибар најквалитетнији софтвер ове намене не само на линуксу него и на другим оперативним системима.

Калибар је намењен равноправно читаоцима, колекционарима и ауторима. Сви они ће наћи своју примену овог софтвера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.