petak, 19 aprila, 2024
Predstavljamo

Fedora 23 — još uvek u tranziciji

Autor: Momčilo Medić

Trećeg novembra je izašla Fedora 23. Prema uvedenim novinama mogla bi se nazvati i drugom revizijom Fedore 21, jer se još uvek očekuje neka veća promena.

Naravno, ipak nije bez novina. Kao i obično, nova Fedora — novi Gnom, sada u verziji 3.18, donosi mnoštvo novina i pomalo drugačiji izgled.

Mnogo pažnje ovoga puta je posvećeno aplikaciji Fajls (eng. Files — Nautilus), koja je promenjena i sada se ne pojavljuje zaseban prozor za napredak kopiranja ili drugih operacija nad fajlovima, nego se nalazi kao suptilna ikonica u vrhu prozora koja se može otvoriti da bi se videli detalji.1 Zatim, opcija „Druge lokacije” objedinjuje tri funkcije: otkrivanje mrežnih lokacija, pregledanje lokalnih datoteka i povezivanje na udaljene servere, a sve to radi lakše upotrebe. Postoje još mnoge promene, kao što su „ispolirana” pretraga, upravljanje datotekama i Gugl Drajv integracija.2

Pristupanje Gugl Drajvu je sada drastično olakšano time što direktno iz Fajlsa možete pristupati svojim dokumentima. Takođe i samo kopiranje u tu lokaciju automatski vrši slanje dokumenata na server.3

Sada je moguće osvežiti firmver na vašem računaru upotrebom Linuks Vendor Firmver Servisa pod Gnom okruženjem. Naravno, iako je ovo univerzalni alat, ne treba očekivati da će vaš BIOS zasigurno moći da se osveži, nego je najbolje prvo proveriti na stranici projekta (http://www.fwupd.org/).

Unapređenja za ekrane osetljive na dodir su već uobičajena. Ovaj put je dodata opcija za otvaranje kontekstnog menija dodirom i zadržavanjem. Podrška za automatsko osvetljenje ekrana, novi programi za organizaciju kalendara, zadataka i izbor karaktera, poboljšano Boksiz (eng. Boxes) okruženje za upravljanje virtualizacijom, i još mnoga unapređenja čine da ovo izdanje Gnoma zaista predstavlja najveću novinu u Fedori 23.

Prvi put (zvanično) možete koristiti Libreofis 5 u Fedori. Obimnost promena i poboljšanja u novoj verziji ovog kancelarijskog paketa zaista prevazilaze ovaj članak, te ćemo samo pomenuti najistaknutije: spremnost za Vejland (eng. Wayland), izmenjeno radno okruženje i prikaz stilova teksta sa strane.4

Slabi sistemi šifrovanja su podrazumevano isključeni (SSL3 i RC4), a paketi su izgrađeni sa uključenim ojačanjem protiv napada i sada postoji lokalni DNS server koji bi proveravao zapise koje vam šalje aktuelni provajder. Sve ovo doprinosi boljoj zaštiti korisnika, povećanoj bezbednosti na internetu kao i očuvanju privatnosti. Naravno, ovo su samo neke od većih, očiglednijih promena koje Fedora zajednica uvodi s ciljem očuvanja bezbednosti.

Od ostalih promena pomenućemo još i skraćenje perioda izdavanja Fedora Atomik projekta na dve nedelje, podršku za Unikod 8.0, novu Cimet (eng. Cinnamon) izvedbu, kao i Mono u verziji 4 umesto dosadašnjeg 2.10.5

Iako možda bez radikalnih promena, Fedora 23 ostavlja utisak još kompletnije, stabilnije i sigurnije distribucije. Svakako preporučujemo da je preuzmete, isprobate i na kraju instalirate.