utorak, 23 aprila, 2024
Kako da...?

Lociranje i praćenje računara u slučaju krađe

Autor: Nenad Marjanović

Ukoliko se nalazite u grupi korisnika kojima je bitna zaštita uređaja, sigurni smo da će vam ovi redovi privući pažnju. U doba kupovine ličnih računara čija vrednost može dostići i nekoliko hiljada evra, bitno je misliti na osiguranje, ne samo od fizičkih oštećenja, već i u slučaju nedozvoljenog oduzimanja, odnosno krađe. U ovom kratkom vodiču približićemo vam nekoliko različitih metoda, a na vama je da izaberete jednu i primenite je na vašem uređaju sa linuksom.prey6

Prej

Prej (eng. Prey) je sistem za praćenje koji koristi geolokacijske metodologije kao što su Aj-pi (IP) i GPS. Ukoliko je naš uređaj opremljen veb-kamerom, Prej će napraviti nekoliko sličica lica koje je u nedozvoljenom posedu našeg računara ili telefona. Dolazi sa besplatnom licencom za tri uređaja bez obzira na kojoj su oni operativnoj platformi. Softver je objavljen pod Opštom javnom licencom, odnosno spada u grupu softvera otvorenog koda.

Za početak, potrebno je otvoriti nalog i onda preuzeti Prej sa sajta autora, https://preyproject.com/prey2Nakon kreiranja naloga na sajtu, možemo preuzeti odgovarajuću verziju softvera i započeti instalaciju.prey3

Debijan i Ubuntu poseduju integrisan instaler, tako da nismo u obavezi da koristimo terminal, međutim, preuzeti paket se može instalirati i iz terminala komandom:

dpkg -i /putanja/do/fajla/prey_1.4.2_amd64.deb

Nakon ovoga, pokrećemo Prej i prijavljujemo se na nalog koji smo prethodno kreirali, a za prijavu koristimo mejl adresu i lozinku.prey4

Vraćamo se na sajt autora i ponovo se prijavljujemo korisničkim podacima koje smo uneli ranije. Naš uređaj je uspešno registrovan i lociran sa neverovatnom preciznošću i u vrlo kratkom vremenskom periodu.

U našim testovima otišli smo korak dalje i hteli smo da proverimo ponašanje programa iza servisa virtualne privatne mreže. Došli smo do sledećeg zaključka — ukoliko je lice koje je u posedu našeg uređaja povezano na internet putem virtualne privatne mreže sa idejom da sakrije svoju lokaciju, na njegovu žalost a na našu sreću, to mu neće pomoći da sakrije svoju trenutnu poziciju.

Prej takođe raspolaže opcijom „uslikaj razbojnika” i ne koristi blic kamere da ne bi tim postupkom skrenuo pažnju na sebe. Od drugih simpatičnih opcija, tu su aktiviranje alarma u trajanju od trideset sekundi, prikazivanje poruke na ekranu računara i zaključavanje računara na daljinu. Predlažemo da dobro obratite pažnju na opcije (eng. Settings) i izvršite detaljna podešavanja ukoliko ne želite da primate mejlove koji sadrže obaveštenja o upotrebi vašeg mobilnog uređaja na dnevnoj bazi.

Kao i svakom programu, i Preju moramo izdati naređenje, odnosno ukoliko utvrdimo da smo žrtva krađe, prijavljujemo se na sajt i aktiviramo praćenje klikom na „UREĐAJ JE UKRADEN” (eng. SET DEVICE TO MISSING).

Dropboks

Sigurno je svako od nas čuo za ovaj servis sa nekoliko gigabajta besplatnog prostora na internetu u kome možemo čuvati datoteke i razmenjivati ih sa prijateljima, porodicom i kolegama. Međutim, mnogo ljudi ne pomišlja da Dropboks (eng. Dropbox) može poslužiti i kao sistem za praćenje računara.

Sva lica koja nakon instalacije ostave aktiviranu Dropboks aplikaciju, pri svakom pokretanju operativnog sistema, zapravo signaliziraju svoju trenutnu Aj-pi adresu udaljenom servisu.

Dovoljno je da se prijavimo na nalog, kliknemo na „Podešavanja” (eng. Settings), zatim „Sigurnost” (eng. Security) i dobićemo Aj-pi adresu sa koje je neovlašćeno lice pokrenulo naš računar. Ostaje da ceo slučaj prijavimo nadležnim organima.

Lokejšn Medžik

Za kraj ovog poglavlja, ne želimo da ostanemo dužni strastvenim korisnicima terminala, tako da predstavljamo još jedno rešenje otvorenog koda. Kao i u slučaju sa Prej aplikacijom, potrebno je otvoriti nalog na sajtu autora, https://locationmagic.org. Nakon toga, dobićemo, žargonski rečeno, jedinstven matični broj (eng. token). Sa JMB-em koji smo dobili na mejl adresu, pokrećemo u terminalu sledeću komandu:

wget https://locationmagic.org/install_scripts/locationmagic.sh && sudo bash  ./locationmagic.sh –install linux JMB

Naravno, zamenjujemo vrednost JMB-a onom koju smo prethodno primili u mejlu. Ova procedura će aktivirati vremensko regulisani proces (eng. cron job). Nakon instalacije proverimo mejl i koristimo link koji smo dobili za praćenje našeg uređaja. Osobe zainteresovane za sam kôd pozivamo da posete https://github.com/unwiredlabs/location-magic stranicu.