četvrtak, 18 aprila, 2024
Predstavljamo

Devuan

Autor: Nenad Marjanović

Plod Debijana u ratu oko sistem-D-a

Debijan je u toku protekle godine doživeo civilni rat i sve to zbog sistem-D-a (systemd). Jedan deo Debijanovih programera je napustio i podelio glavnu grupu na više frakcija. Na glavnom okupljanju zajednice Debijana doneta je odluka o definitivnom prihvatanju sistem-D-a, kao osnovu Debijan init sistema.

Međutim, treba navesti da je Debijan komitet precizirao da je podrška za druge init sisteme preporučena ali ne i obavezna. Drugim rečima, svi novi Debijanovi paketi mogu forsirati upotrebu novog init sistema.

Nakon velike polemike, grupa koja je kategorički odbacila upotrebu novog init sistema, izabrala je sopstveni pravac i krenula je u stvaranje novog izdanja Debijana.devuan7

Dok je Debijan planirao da sistem-D postane osnovni init sistem, vremenom se ispostavilo da je veći deo paketa započet ili je već implementirana kompletna podrška. Jedan deo programera je otišao dalje i insistirao na neobaveznoj podršci za druge init sisteme. Ovo je bila kap u punoj čaši za udruženje koje se nazvalo Veterani Linuks Administracije (eng. Veteran Unix Admins, skr. VLA). Prva izjava ovog udruženja je „Zavrnite rukave, možda ćemo morati da radimo na našoj verziji Debijana.” Nedugo posle ove izjave, VLA udruženje je objavilo početak projekta Devuan. U prvom medijskom obraćanju izneti su ciljevi projekta:

„Devuan će interno razvijati instaler i menadžer paketa, vršeći potrebne modifikacije ukoliko su one neophodne, sa jedinstvenim ciljem — uklanjanje sistem-D-a. Interakcija sa aktuelnim razvojem Debijana će ostati deo razvojnog puta u želji kreiranja minimalističkog okruženja sa tačkom na stvaranju Devuan 1 sistema. Prelaz sa Debijana Džesi (Jessie) verzije na Devuan 1 za krajnje korisnike će proteći bez problema korišćenjem naše baze paketa.”devuan3

Zašto nova verzija sistema?

Jednostavno cela zajednica, ne samo korisnika Debijana, već linuksa globalno je pokušala da stane na put ovoj ideji, smatrajući je nepotrebnom za serverska okruženja te komplikovanjem administriranja i održavanja za profesionalce koji su u ovom poslu skoro dve decenije.

Međutim, ovo je dug put koji će zahtevati mnogo rada i sredstava. Takođe, koliko je zapravo pravih istomišljenika i ljudi spremnih da stanu iza novog projekta? Da li je Debijan svojim prihvatanjem novog init sistema zapravo narušio želje korisnika? Na sva ova pitanja, a i mnoga druga, verovatno će se naći odgovor tokom vremena.

Od ostalih distribucija samo su Džentu i Slek linuks ostali na istom putu kao Devuan, što je zapravo ohrabrujuća informacija i nada da će Devuan uspešno naći svoj put ka krajnjim korisnicima.devuan

Test redakcije

Na dva servera na kojima je nedavno instaliran minimalni sistem Debijan 8, preuzeli smo Devuan paket koji za cilj ima uklanjanje sistem-D-a. Sve je proteklo u najboljem redu sa vizuelnim prikazom koji nas vodi do detalja koje treba ispoštovati da bismo uspešno prešli na Devuan. Proceduru možete naći na njihovom sajtu, ali ćemo je ukratko opisati u ovom članku. Za sve je potrebno nekoliko minuta. Prvo preuzmemo poslednji dostupni autoinstaler sa Devuanovog sajta, koji možete naći na sledećoj lokaciji http://packages.devuan.org/devuan/pool/main/d/devuan-baseconf/.

wget http://packages.devuan.org/devuan/pool/main/d/devuan-baseconf/devuan-baseconf_0.6.4%2Bdevuan1_all.deb

Ovo je komanda kojom preuzimamo paket za migraciju na Devuan 1, ali možemo primetiti da su dostupne i novije verzije. U našem testu ćemo se držati verzije jedan.

Nakon ovoga pokrećemo instalaciju .deb paketa.

dpkg –i devuan-baseconf_0.6.4+devuan1_all.deb

Nakon instalacije paketa i pre kompletnog ažuriranja sistema, moramo izvršiti izmene u datoteci sources.list.

nano sources.list

U datoteku upisati simbol # ispred svih deb i deb-src unosa, a zatim kopirati sledeća podešavanja za izvor paketa:

deb http://packages.devuan.org/merged jessie main contrib non-free deb-src http://packages.devuan.org/merged jessie main contrib non-free deb http://packages.devuan.org/merged jessie-backports main contrib non-free

Na kraju nam ostaje ažuriranje sistema, što činimo kao korenski korisnik (eng. root) ili dodajemo sudo ako nemamo administratorske privilegije:

apt update apt upgrade

Da bismo proverili da li smo uspešno završili prelazak na Devuan 1:

cat /etc/issue

Ostaje nam da uživamo u lepo zamišljenom projektu i zajednici koja raste svakim danom. Ujedno vas pozivamo da, ukoliko ste u mogućnosti, donirate sredstva i uključite se u korišćenje sistema i diskusijama na odlično uređenom forumu https://talk.devuan.org/.

Za one koji su upoznati sa Vagrantom, postoje slike (eng. image) koje možete preuzeti i time započeti svoju avanturu sa Devuanom.devuan9