petak, 19 aprila, 2024
Mobilni kutak

Signal

Autor: Aleksandar Božinović

U prethodnom broju pisali smo o preimućstvu slobodnog softvera nad vlasničkim kada je reč o telekomunikaciji. Vreme je da vam predstavimo Signal. Njegovi tvorci smatraju da privatna komunikacija treba da bude jednostavna, što nastoje da postignu udružujući snage sa zajednicom volontera. Signal omogućava razmenu poruka i multimedijalnog sadržaja, a pritom se sav sadržaj šifruje ( E2EE). Sigurnosti doprinosi zabrana pravljenja snimka ekrana.

Signal za sada možete instalirati na telefonu sa androidom i na ajfonu. Dostupna je i verzija za računare, a može se instalirati preko Krouma. Moramo priznati da se radi o beta izdanju i da bi bilo pametno sačekati da se objavi konačna verzija (prim.aut.).
Slika: pretraga na Plej storu
signals

Pri prvom pokretanju treba uneti svoj broj telefona nakon čega stiže generički poziv i kôd se automatski unosi. Na glavnom sučelju nalazi se lista prepiski koje se hronološki ređaju. Sa leve strane svake stavke sa liste nalazi se slika i ime kontakta. Ikonica glavnog menija nalazi se u gornjem desnom uglu.

signal4signal5

Primarna svrha Signala je razmena poruka (prim. aut.). Da biste započeli prepisku, najpre odaberite kontakt. Ikonica za slanje poruke imaće na sebi katanac i to znači da će komunikacija biti šifrovana. Ako nema katanca, poruka se neće šifrovati jer sagovornik nema instaliran Signal. U tom slučaju možete iz Signala poslati SMS bilo kome i pozvati ga da zajedno sa vama uživa u čarima šifrovane komunikacije. Odlična vest je i da Signal podržava šifrovane pozive. Da biste uspostavili takav poziv, najpre odaberite kontakt, a zatim pritisnite slušalicu u gornjem desnom uglu. Isto kao za poruke, ikonica na kojoj je slušalica mora imati katanac da bi se komunikacija smatrala bezbednom. Pri uspostavljanju poziva, obama sagovornicima biće prikazan par nasumičnih reči na ekranu. Taj par služi potvrdi identiteta sagovornikā. Ako je par reči isti kod oba sagovornika, smatra se da linija nije presretnuta. Moguće je poslati poruku čitavoj grupi korisnika.

Sjajna funkcija ovog programa su mogućnost čuvanja, odnosno izvoza šifrovane rezervne kopije poruka, i kasnije njihov uvoz.

signal6 signal7 signal8 signal10

Slika: boje u prepiskama
Moguće je promeniti pozadinsku boju u prepisci. Takođe, odabirom menija i potom opcije sve slike, moći ćete da pregledate sve slike koje ste ikada razmenili sa sagovornikom. Od multimedijalnog sadržaja možete poslati sliku, zvučni zapis, video zapis, i podatke nekog kontakta. Unos tih sadržaja vrši se pritiskom na spajalicu koja se nalazi desno od polja za unos teksta. Sliku treba odabrati iz galerije ili je načiniti kamerom telefona, za šta takođe postoji prečica (ikonica kamere u donjem desnom uglu). U poruku je moguće uneti tzv. emotikone, a Signal ima pet kategorija sličica. Ne morate brinuti o prekomernoj potrošnji svojih „kilobajta” jer možete podesiti da se samo slike preuzimaju dok koristite mobilni internet, a svi ostali sadržaji preuzeće se kad se budete povezali na bežični internet. Bitna opcija je onemogućavanje preuzimanja sadržaja u romingu. Nabrojanim trima opcijama možete pristupiti iz glavnog sučelja odabirom menija, zatim postavke, pa ćaskanja i mediji.signal1signal2signal3

Spomenuli smo da podrazumevano nije moguće načiniti snimak ekrana. Možete ugasiti tu opciju odlaskom na postavke, privatnost, a zatim isključiti stavku bezbednost ekrana. Ostale sigurnosne opcije su pregled blokiranih kontakta i zaključavanje Signala, kada je nakon određenog vremena, koje sami podešavate, neophodno uneti lozinku.

Zaključak

Slažemo se sa tvorcima Signala da je jednostavan i efikasan. Signal ima mnogo da ponudi, slobodan je i besplatan — objavljen je pod Gnuovom Opštom javnom licencom. Zavisi kako se stvar posmatra: nekome će odgovarati to što je malo ljudi čulo za Signal, a nekima to smeta jer neće imati s kim da se preko njega dopisuju. Vama preostaje da isprobate ovaj sjajan program i, ako imate strpljenja, da sačekate da se objavi stabilna verzija za računar.