subota, 20 aprila, 2024
Predstavljamo

Vorkrejv i Redšift

Autor: Nikola Hardi

O čemu je reč?

Mnogi korisnici linuksa su napredni korisnici računara koji provode mnogo vremena u sedećem položaju. Kada kažemo mnogo, mislimo zaista mnogo. Toliko mnogo da možete videti hakera kako potiskuje čak i osnovne fiziološke potrebe, hranu i žeđ, sve dok ne reši problem. Osim toga, ni na poslu ne smemo da zanemarujemo svoje zdravlje. Iz tog razloga vam danas predstavljamo dva alata koja mogu da pomognu. Reč je o programima Vorkrejv (eng. Workrave) i Redšift (eng. Redshift). Vorkrejv je tu da vas podseti kada bi trebalo da se odmorite, a Redšift prilagođava boje na ekranu u zavisnosti od doba dana.

Redšift

U vreme kada su štedljive sijalice sve popularnije, poznata je razlika između belih i žutih. Takođe, znamo da „neonke” isijavaju plavičastu svetlost, dok je plamen sveće crvenkast. Oni koji se bave fotografijom su još bolje upoznati sa ovom pojavom. Reč je o temperaturi svetlosti. Ukratko rečeno, prirodna sunčeva svetlost je plavičasta i ima relativno visoku temperaturu (5000 kelvina). Veštačko svetlo je žuto-crveno i ima relativno nisku temperaturu (manju od 3000 kelvina). Međutim, ljudska percepcija boja je takva da pokušava da poništi uticaj temperature spoljašnjeg svetla. Tako, na primer, beli papir uvek vidimo kao da je beo, bez obzira da li ga posmatramo pod sunčevom svetlošću ili unutar zatvorene prostorije. Problem se javlja kada imamo dve bele površine (beli papir i belu pozadinu na računaru) koje su različito bele. Razlika je u tome što mozak tada nije siguran šta je tu zapravo belo i čemu da se prilagodi.

Ljudi koji se profesionalno bave grafikom, pripremom za štampu ili fotografijom često se služe pomoćnim uređajima za kalibraciju boja na ekranu. Reč je o preciznom senzoru koji radi po sličnom principu kao digitalna kamera, s tim što je namenjen za precizno merenje temperature svetlosti. Podatke dobijene sa ovog senzora odgovarajući softver potom koristi za prilagođavanje nijansi boja na ekranu.

Iako većina korisnika računara nema toliko istančane potrebe za doslednim prikazom boja, možemo osetiti nekakvo olakšanje. Redšift je vrlo jednostavan program. Pokrenut je najčešće u pozadini. Grafičko okruženje (gtk-redshift) se sastoji samo od ikonice u sistemskoj kaseti pomoću koje možemo isključiti efekat na određeno ili neodređeno vreme. Pri pokretanju, Redšift zahteva informaciju o vašoj lokaciji (geografskoj širini i dužini) kako bi mogao da odredi trenutni položaj sunca i da proceni odnos prirodnog i veštačkog svetla u prostoriji. Lokacija može da bude otkrivena automatski ili biti zadata ručno. Krajnji efekat je da je slika nepromenjena sredinom dana, a potom sve više poprima crvenkastu nijansu. Možda će vam u početku biti neobično, možda će vam i smetati, ali nakon nekoliko dana upotrebe verovatno ćete se naviknuti i osetiti prijatnu promenu. Ako niste sigurni da li vam pomaže ili smeta, pokušajte nakon nekoliko sati rada uveče da isključite Redšift i proverite da li vam više odgovara prilagođena ili neprilagođena paleta boja.

unspecified

Vorkrejv

Osim očiju, korisnici računara često imaju problema i sa kičmom, ramenima, bolom u nogama i cirkulacijom. Vorkrejv je tu da vas podseti kada bi trebalo da napravite pauzu.

Postoje tri vrste odmora ili ograničenja: kratak odmor od nekoliko minuta, redovan odmor od desetak minuta i kraj rada na računaru. Na primer, možete podesiti da na svakih četrdeset pet minuta rada budete obavešteni da bi trebalo da napravite pauzu, sve dok ne provedete osam sati u radu.

Naravno, ovaj program ne bi bio toliko zanimljiv ako bi samo prikazivao obaveštenje svakoga sata. Vorkrejv je napravljen tako da prati vašu aktivnost na osnovu pomeranja pokazivača miša ili pisanja na tastaturi. Ukoliko određeni period niste aktivni, merenje vremena se zaustavlja. Ukoliko dovoljno dugo niste aktivni, to vreme se računa kao odmor. Da bi stvar bila još zanimljivija (i složenija), Vorkrejv je pogodan i za situacije kada radite na više računara. Tada Vorkrejv putem mreže ubraja radno vreme na bilo kojem računaru.

Zanimljiv je i način na koji ćete biti obavešteni da je vreme za odmor. Najpre će biti prikazano obaveštenje u trajanju od petnaest sekundi. Ukoliko u tom periodu prestanete sa radom, Vorkrejv prelazi u režim odmora. U režimu odmora, Vorkrejv može da vam predloži fizičke vežbe. U režimu odmora ne možete da koristite računar u smislu da su miš i tastatura blokirani.

Verovatno najveći problem sa programima ovog tipa je što umeju više da smetaju nego da pomažu. Zanimljivi su nekoliko dana, a onda počnu da smetaju. Vorkrejv je posebno zanimljiv po pitanju mogućnosti za podešavanje. Možete da izaberete koje vrste odmora su vam potrebne, da podesite njihove intervale, da podesite da li želite i koliko vežbi želite da uradite na odmoru. Osim toga, tu su i podešavanja koliko puta možete da odložite odmor ili da potpuno isključite mogućnost odlaganja. Naravno, moguće je podesiti i izgled prozora sa podacima o vremenu do sledećeg odmora i preostalom vremenu u toku trenutnog radnog dana.

88workraveop21