četvrtak, 18 aprila, 2024
Slobodni profesionalac

FAN – Sistem za nadzor servisa i uređaja

Autor: Stefan Biševac

Ako se bavite sistemskom ili mrežnom administracijom, a dugo tragate za nekomercijalnim rešenjem za nadzor i automatizovani oporavak vaše mrežne infrastrukture, onda će vam ovaj tekst definitivno olakšati u odluci za implementacijom jednog od najkorišćenijih rešenja otovrenog koda za monitoring računarske mreže – Nagios.

Nagios je već dugo komercijalan proizvod koji nimalo nije jeftin za mala i srednja preduzeća, međutim, iz želje da ostane u kategoriji rešenja otvorenog koda, na zvaničnom sajtu Nagios projekta naći ćete takozvani Nagios Kor paket koji je potpuno besplatan. U ovom paketu sadržani su opšti fajlovi za konfiguraciju datoteka, skromna baza dodataka i veb stranica koja ilustruje status nadgledane infrastrukture. Ako ste početnik i ne poznajete sasvim dobro način funkcionisanja sistema za nadzor servisa, onda je najbolje da posetite ovaj sajt i tamo pronađete besplatne Nagios knjige koji detaljno opisuju Nagios Kor strukturu. Nagios je paket koji se instalira na jednoj od Linuks distribucija (najčešće na onoj distribuciji kojom dobro vladate). CentOS je postao standard i omiljena distribucija mnogih sistemskih administratora pa je možda dobro rešenje da Nagios upravo podignete na CentOS-u zbog veoma bogate podrške za ovu distribuciju.

Ako ste do sada ipak imali prilike da radite sa Nagios Korom onda sigurno znate koliko je naporno definisanje novih računara, novih servisa i novih komandi jer se sve radi iz konzole, a Nagios fajlovi umeju da budu preobimni pa vam je za dobru konfiguraciju nekada potrebna izuzetna koncetracija. Nagios fajlovi su međusobno povezani pa je i za uočavanje najsitnijih grešaka nekada potrebno mnogo vremena. Najčešće greške javljaju se u nekoj standardnoj programerskoj formi, bilo da je to zatvorena vitičasta zagrada ili izostanak nekog slova u samoj skripti.

Nagios XI je komercijalno rešenje Nagios projekta koje sadrži u sebi veb stranicu za grafičko podešavanje sistema za nadzor. Statistika govori da je na ovaj način znatno olakšan posao administratorima u konfiguraciji i podešavanju svih mrežnih subjekata, čime se maksimalno izbegavaju greške u sintaksi pa se administrator mnogo više posvećuje suštinskoj konfiguraciji radi što boljeg podešavanja Nagiosa za nadzor svih delova mreže.

Prethodna distribucija Nagiosa je komercijalna i veoma skupa, međutim, grupa entuzijasta iz Francuske, a sada i iz celog sveta, radi na projektu FAN (Fully Automated Nagios). FAN je zamena za Nagios XI, i prema iskustvu sistemskih inženjera, FAN nimalo ne zaostaje za Nagios XI distribucijom. FAN dolazi u obliku aplajensa i moguće ga je potpuno besplatno preuzeti sa ove stranice. On u sebi sadrži 3 nezavisna projekta: Nagios Kor, Centreon i NagVis.

  • Nagios Kor je srce ovog sistema. Zadužen je za obradu svih informacija i obaveštavanje administratora o problemima u mreži. Ukoliko iskoristite i njegov ivent hendler onda dobijate potpuno moćan sistem nadzora koji može sam da odlučuje u određenim situacijama.
  • Centreon, snažan sistem konfiguracije koji se javlja u vidu veb okruženja. Znatno olakšava posao unošenja novih subjekata u sistem za nadzor ili modifikaciju postojećih.
  • NagVis, predstavlja sistem za vizuelizaciju podataka. Ukoliko u vašoj organizaciji postoji veliki panel ili TV na kojem pratite stanje servisa, tada vam NagVis može mnogo jasnije pokazati šemu vaše infrastrukture na kojima se nalaze servisi koje sami definišete.

Ukoliko se još uvek razmišljate oko sistema za nadzor, tada je naša topla preporuka da što pre zaronite u svet Linuksa i Nagiosa i za vašu organizaciju uspostavite snažan sistem nadzora i automatizovanog oporavka kritičnih servisa.

Ako nemate strpljenja da čitate obimne knjige na engleskom jeziku, onda pratite LiBRE! stranicu jer ćemo u narednim člancima objasniti detaljnije svaki od delova FAN projekta ponaosob, sa osvrtom na bitne činjenice koje bi trebalo znati kada je nadzor računarske infrastrukture u pitanju.