petak, 19 aprila, 2024
Oslobađanje

Naredbe u GNU-Linuksu (2. dio)

Autor: Adrijan Đurin

Nakon višegodišnjeg korištenja naredbi iz prvog dijela ovog serijala članaka, krajnje je vrijeme da se nauče nove naredbe. Kretanje kroz direktorije (cd) i izlistavanje njihovog sadržaja (ls) se jako često koriste, a ponavljanje je majka znanja – a i od glave višak ne boli. U nastavku članka pozabavit ćemo se stvaranjem. Jer, tko ne voli stvarati? Kreirati prazan fajl može se na više načina, a jedan od njih je naredbom touch.

Ako se nalazimo u direktoriju u kojem želimo kreirati prazan fajl, to radimo naredbom touch . Naprimjer, želimo kreirati popis stvari koje želimo kupiti u mjesnoj prodavaonici svega i svačega:

touch veoma_lijep_popis.txt

Naredbom za izlistavanje ls možemo provjeriti postojanje fajla. Fajl je prazan i spreman da u njega upišemo sve želje i zahtjeve – uz cijene, naravno. Kako bismo upisali bilo što u taj fajl, moramo se poslužiti novom naredbom. Nano predstavlja veoma jednostavan uređivač teksta unutar ljuske Linux sustava. Dostupan je na velikoj većini distribucija.

nano veoma_lijep_popis.txt

Izvršavanjem te naredbe otvara nam se jednostavno sučelje. Upisivanje se vrši tipkovnicom, i uz malo truda vaš popis može izgledati kao na slici.

[1] – ime fajla

[2] – popis

[3] – keyboard shortcuts, jer nema alatne trake

Kako biste brzo provjerili što se nalazi u vašem tekst-fajlu, a da pritom ne pokrećete Nano, upišite:

cat veoma_lijep_popis.txt

Rezultat je ispis vašeg tekst-fajla u terminalu. Naredba cat ima i neke druge posebnosti i razloge korištenja, ali o tome u kasnijim člancima.

Fajlovi i direktoriji čine okosnicu Linuks sustava. Kreiranje direktorija također nije pretjerano teško. Postoji naredba za to. Pokušajte sljedeću:

mkdir igrice

Nakon toga izlistajte sve u trenutnom direktoriju. Pored svih standardnih direktorija, i prijašnjeg fajla, pojavio se i novi direktorij naziva „igrice”. Možete se prebaciti u njega pomoću naredbe cd da potvrdite da se radi o direktoriju – doduše, praznom direktoriju. Naredba

cd ..

vas vraća u prethodni direktorij.

Ukoliko niste sigurni što činiti, man naredba je zapravo f1/help/malo_slabiji_google za sve što trebate znati o pojedinim naredbama. Ona je priručnik u kojem se nalaze uputstva za upotrebu naredbi: što znači naredba, što radi i kako se koristi.

man ls

Ova naredba će nam otvoriti priručnik o ls naredbi, što možete vidjeti na slici.

[1] – ime naredbe

[2] – kako se koristi

[3] – opis naredbe

[4] – dodatni argumetni (o tome u daljnjim člancima)

Kroz sučelje priručnika se krećete ili strelicama gore/dolje po jedan redak, ili tipkama f i b po cijelu karticu. Za izlazak iz priručnika koristi se tipka q. Isprobajte ovu naredbu i sa ostalim naredbama koje ste dosad koristili. Naravno, ako man ne može pomoći onda vrlo vjerojatno može Gugl.

U ovom kratkom tekstu obrađene su naredbe koje su vezane za kreiranje fajlova (touch) i direktorija (mkdir), jednostavnu obradu teksta (nano) i naredbe koja nam služi kao priručnik ukoliko zaboravimo sintasku/svrhu određenih naredbi (man).

I, za kraj, evo nekoliko naredbi da se malo zabavite i razmislite. Što se događa kad unesete sljedeće naredbe:

nano neki_drugi_popis.txt
man man
mkdir Moje pjesme 

Naredni deo ovog serijala možete pročitati ovde.

Prethodni deo ovog serijala možete pročitati ovde.