ФАН (3. део) – Центреон

Аутор: Стефан Бишевац

Центреон је саставни део ФАН алата и представља други засебан део у том контексту. Конструисан је као графичко решење отвореног кода и тренутно представља праву индустријску снагу која задовољава потребе и најзахтевнијих ИТ тимова. Без обзира да ли је потребно свеобухватно или делимично решење за мрежне инфраструктуре, сервере, апликације или потребе за праћење учинка сервиса, Центреон умногоме олакшава тестирање. Овај алат нуди многе могућности, од конфигурације до мониторинга целокупног система и може да ради самостално, али се најчешће употребљава уз Нагиос.

Као што је и речено у претходном чланку, овај текст биће посвећен Центреон компоненти ФАН-а. Ова компонента, заправо овај пројекат отвореног кода, треба да обезбеди лакшу комуникацију на релацији администратор – Нагиос. Уместо традиционалног приступа Нагиос фајловима за конфигурацију надзора жељених уређаја или сервиса, Центреон нуди графичко управљање Нагиосом кроз савремено веб окружење. ФАН долази као готово решење и његова инсталација је прилично једноставна. У току процеса инсталације, ФАН ће понудити конфигурисање ИП адресе Нагиос сервера. Сама конфигурација Нагиоса и свих неопходних параметара може се извршити и након инсталације, на пример подешавање имена сервера, временске зоне, ИП адресе. Нагиос веб окружењу приступа на тај начин што се кроз жељени веб претраживач позове ИП адреса Нагиоса као на слици испод. Нагиос, као такав, послужиће искључиво за преглед статуса сервиса и уређаја, преглед лог фајлова и брже провере уколико су настале промене у конфигурационом фајлу. Преглед сервиса дат је на картици Service Detail који се налази на панелу са леве стране Нагиос веб окружења. На слици је приказан надзор сервиса на Нагиос серверу, што је подразумевано подешено приликом саме инсталације.

Да би се додао нови уређај и пратио његов статус и статус његових сервиса, потребно је увести Центреон у акцију. Позива се на тај начин што се у претраживачу унесе <ИП адреса/centreon> где ИП адреса преставља адресу Нагиос сервера, па то пружа могућност коршћења предности удаљеног приступа. На следећој слици илустрована је почетна страна Centreonlogin странице.

Да би се приступило почетној страници потребно је унети исправно корисничко име и лозинку. Подразумевано корисничко име и лозинка су исти и то: nagiosadmin. Након тога, добија се почетна страница Центреон алата као на слици испод.

Центреон је графичко окружење које умногоме олакшава рад корисницима Нагиос алата. Оно у чему се посебно истиче јесте то да корисници не морају ручно да пишу читаве конфигурационе фајлове већ то овај алат ради за њих. На кориснику је само да унесе потребне податке о рачунару или сервису којег треба надгледати а Центреон ће комплетан фајл уписати у Нагиос. На наредној слици је приказан изглед Configuration/Hosts картице за унос податакa о рачунару.

У левом углу овог панела дати су кружићи у облику знака упитника. Притиском на ова дугмад добија се информација о томе чему која директива служи. Како би се избегла детаљна конфигурација, унос изузетно великог броја параметара, у овом случају користићемо шаблон generic-host који садржи унапред дефинисане параметре времена провере, максималан број провере, период у којем се проверава сервис итд.

На дну странице налази се дугме Save чијим притиском се снима тренутно стање али само локално у Центреону. Да би фајлови били учитани у Нагиос систем, потребно је отићи на картицу Configuration/Monitoring Engines, означити сва неопходна поља и притиснути дугме Export. Поступак је показан на следећој слици.

Резултат рада добија се у Нагиос веб окружењу. Pending означава да се стање уређаја учитава и после пар тренутака стање овог уређаја индицира зелена боја уколико је све испуњено како треба, у противном, вратиће наранџасту или црвену боју.

Додавање сервиса

Поступак додавања сервиса над којим ће се вршити надзор је потпуно идентичан начину додавања уређаја, с тим што се на картици Relations дати сервис придружује тачно одређеном уређају на којем се тај сервис извршава. Поступак је приказан на следећој слици.

Након што се попуне сва захтевана поља на почетној страници за конфигурацију сервиса која се појави притиском на дугме Add, тада је неопходно прећи на картицу Relations и из левог поља пребацити уређај у десно поље.

Када се сви кораци испуне, на дну странице налази се дугме Save које треба притиснути а затим поновити поступак који је описан у делу додавања уређаја а тиче се експортовања фајлова у Нагиос систем. Понављањем овог процеса може се додати неограничен број сервиса. Финална контрола сервиса врши се из Нагиос веб окружења.

Ово је био основни приказ функционисања графичког управљања Нагиос система. Центреон има веома пуно функција које је немогуће покрити овим чланком. Наш предлог је да детаље потражите на њиховој званичној презентацији пројекта Центреон уколико желите да се упознате са детаљима свих параметара које овај пројекат нуди.

Уколико сматрате да овај текст треба проширити конкретним приказима и детаљима, пишите нам и ми ћемо вам изаћи у сусрет.

One thought on “ФАН (3. део) – Центреон

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.