Интернет неутралност

Аутор: Никола Тодоровић

Интернет је значајно утицао на развој индустрије информационих технологија која је све већим уливом новца створила јако моћне корпорације. Услед повећаних трошкова одржавања инфраструктуре интернета која се непрестано шири и увидевши да захваљујући њиховим услугама одређене корпорације долазе до огромних свота новца, пружаоци интернет услуга (енг. Internet service provide – ISP) желели су више прихода. Једно од решења њиховог проблема довело је до кршења онога што зовемо неутралност интернета.

Први такви случајеви су се појавили у Сједињеним Америчким Државама где су пружаоци интернет услуга утицали на брзину приступа ка одређеним сајтовима, док су им они заузврат плаћали одређену новчану накнаду. Због таквих и сличних случајева, сматрајући интернет друштвеним добром које је неопходно законски заштити, Федерална комисија за комуникације (енг. FCC – Federal Communications Commission) је почетком 2015. године, класификовала пружаоце интернет услуга као „јавне телекомуникације” што јој је пружило више простора за спровођење прописа и очување равноправног приступа интернету.

Интернет неутралност је принцип који налаже потпуно одсуство контроле над информацијама које се преносе одређеном мрежом. Интернет неутралност омогућава свакој информацији несметан проток кроз мрежу свима који ту информацију желе примити, док губљењем неутралности, пружаоци интернет услуга добијају овлашћења да цензуришу и одређују чему ће њихови корисници имати приступ. Одабир садржаја којем ће корисници имати приступ ће се вршити на економској основи, у зависности од тога колико је корисник спреман да плати да би приступио већој количини садржаја и колико су пружаоци интернет садржаја (енг. Internet content providers) као што су Гугл, Фејсбук и Твитер, спремни да плате како би њихови садржаји били доступнији већем броју корисника тог пружаоца интернет услуга.

Противници интернет неутралности сматрају да она ограничава могућности за иновације и инвестиције које би унапредиле инфраструктуру интернета, те интернет не сматрају услугом од јавног интереса.

Пружаоци интернет услуга нису мирно прихватили одлуку Федералне Комисије за комуникације и након две године притиска, поново се отворила могућност да неутралност буде угрожена. Убрзо је уследио низ акција интернет корисника са циљем подизања свести о угрожености интернет неутралности, а 12. јула је достигнут врхунац тих акција када је обележен дан интернет неутралности. Како у Америци, тако и на нашим просторима, овај дан је обележен гашењем свих сајтова који подржавају ову акцију на један дан.

Свакако, поред актуелне дебате око угрожавања неутралности од стране пружаоца интернет услуга, неутралност је можда и озбиљније угрожена од стране пружаоца интернет садржаја. Нажалост, могућност да се регулишу компаније попут Гугла и Фејсбука су значајно мање нити постоји довољна иницијатива за тако нешто, па се у овом чланку нећемо бавити том тематиком.

Федерална комисија за комуникације у Америци је 14. децембра 2017. године изгласала укидање ограничења које спречава пружаоце интернет услуга да цензуришу и успоравају проток. Ова вест је доста бурно и са страхом прихваћена и преостало је да се сачекају први потези пружаоца интернет услуга у Сједињеним Америчким Државама.

Како се одлука о укидању интернет неутралности односи на територију САД-а, нема ни најаве да ће се у скорије време то догодити у државама нашег региона. Пре свега зато што су државе у региону под утицајем Европске Уније и тек у случају да се у оквиру Европске Уније донесе слична одлука, можемо очекивати да ће се десити и код нас. Али, као и у многим другим стварима, Сједињене Америчке Државе су виђене као глобални лидер кад је у питању интернет и због тога постоји оправдан страх да би у неком тренутку могло доћи до сличне ситуације у Европи. За сада нема назнака да ће у Европи доћи до промене у начину на који посматрамо интернет.

Међутим, у нашем региону и Европи већ дуже време је заступљен један од начина кршења неутралности познатији као нулта тарифа (енг. Zero rating). Нулта тарифа представља понуду коју телекомуникациони оператори нуде својим корисницима, а која је типа „бесплатан сервис по избору уз одређен пакет” и на тај начин фаворизују одређене сервисе чиме поспешују стварање монопола на тржишту. До сада није било покушаја да се реши овај проблем.

Наше мишљење је да је интернет друштвено добро и да се кроз угрожавање неутралности интернета индиректно угрожавају елементарна људска права, право на слободу изражавања као и право на једнакост и зато сматрамо да је борба за неутралност интернета од велике важности и да се може назвати борбом за слободу двадесет првог века.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.