utorak, 23 aprila, 2024
Predstavljamo

Ekvilibrijum Nivo Tri – Novo iskustvo

Autor: Zlatko Barnak

Distribucija na koju se čekalo

Dugo najavljivano finalno izdanje je konačno dostupno za preuzimanje. Za neupućene, reč je o domaćoj GNU/Linuks distribuciji, namenjenoj prvenstveno kućnim korisnicima. Ekvilibrijum (eng. EQuilibrium) se prvenstveno oslanja na veb-aplikacije i onlajn servise (nešto poput KroumOS-a), s tim da internetske aplikacije sami kreirate po sopstvenom izboru i sopstvenim potrebama (u dva jednostavna koraka). Naravno, sem internet aplikacija, imate mogućnost pokretanja i svih ostalih aplikacija kao i na bilo kojoj drugoj distribuciji.

Ekvilibrijum ispod haube ne donosi neke prevelike novosti. Baziran je na Kubuntuu 18.04 i, blago rečeno, ono što ima Kubuntu, ima i on (64-bit, Plazma 5.12.6, KDE 5.44, Qt 5.9.5, Linuks 4.15, KDE app 17.12.3), s tom razlikom da ima nešto manje predinstaliranih aplikacija od Kubuntua. Tu se svaka sličnost sa Kubuntuom završava. Korisničko iskustvo je potpuno drugačije nego na Kubuntuu, tako da ćemo malo više pažnje posvetiti tom segmentu.

Dok Kubuntu ima klasično KDE okruženje, Ekvilibrijum donosi jedno izmenjeno (ušminkano) KDE okruženje pod nazivom „Novo iskustvo” (eng. New expirience). Dakle, da razjasnimo da zapravo nije samo šminka u pitanju, već je na taj način celo korisničko iskustvo izmenjeno: internetske aplikacije su znatno dostupnije i sve je u značajnoj meri podređeno internetskim servisima i prilagođeno prosečnom kućnom korisniku. To znači da ne treba nikakvo predznanje da bi se koristio Ekvilibrijum – sve je već unapred podešeno i nakon instalacije dobija se potpuno funkcionalna sredina. Što se tiče aplikacija i internetskih servisa, predinstalirana je zaista mala količina, a korisniku je ostavljeno da aplikacije prilagodi sebi. Pošto na internetu ima nebrojeno servisa, poželjno je da korisnik svoje „navike” pretoči u aplikacije. Nakon posete određenom sajtu može da, ukoliko smatra potrebnim, napravi prečicu. Ova prečica se otvara kasnije kao zasebna aplikacija. Primera radi, na ovaj način može da se koristi nebrojeno internetskih aplikacija (fejsbuk, instagram, ofis, CAD programi, mesindžer, mejl …) a svakoj od njih se pristupa kao i bilo kom drugom programu koji imamo instaliran u računaru.

Internetske aplikacije i instalirani programi mogu da se koriste uporedo i ne vidi se nikakva razlika. Ukoliko neko ne prepozna da je u pitanju internetska aplikacija, najverovatnije ne bi ni primetio razliku sve dok je internet dostupan. Sad da se malo upoznamo sa okruženjem. Ekvilibrijum ima dva funkcionalna panela: levi koji je uvek vidljiv i donji koji je opciono vidljiv. Još jedna specifičnost je da prozori nemaju okvire, a dugmići za zatvaranje, smanjivanje i maksimiziranje su sakriveni sve dok se mišem ne prođe preko njih – estetski vrlo upečatljivo što se tiče funkcionalnosti, samo je stvar navike. Posle 5 minuta korišćenja biće vam sasvim normalna upotreba ovakvih dugmića.

Što se tiče panela, levi panel značajno doprinosi funkcionalnosti. Sem KDE menija (dole) i Globalnog menija (gore), između se nalazi još nekoliko korisnih stvari. Prva korisna stvar je pokretač (eng. Launcher) u koji postavljamo aplikacije koje najčešće koristimo, a svi mi imamo nekoliko omiljenih aplikacija koje svakodnevno pokrećemo (fejsbuk, instagram, tviter, jutjub … ). Ispod toga se nalazi EKUmeni (eng. EQmenu) u kojem su po difoltu smeštene internetske aplikacije koje stvorimo u Hromijumu. Jednostavno im se pristupa i uvek su nadohvat ruke. Ispod EKUmenija se nalazi još desktop folder.

Donji panel se od difoltnog KDE plazma-panela razlikuje samo po tome što se na početku nalazi ime trenutno aktivne aplikacije; sledi Task menadžer, sistemski blok i sat. Kao što je već napomenuto, instaliranih aplikacija je jako malo – takoreći, samo ono najosnovnije. Kome trebaju dodatne aplikacije, instalacija je vrlo jednostavna putem Diskaver softver centra (eng. Discover software center).

Ekvilibrijum radi zaista jako brzo i stabilno i što se tiče toga zaslužuje sve preporuke. Odmah nakon podizanja sistem teži samo 430 megabajta RAM memorije. ISO slika je veličine 1,3 gigabajta. Instalacija je vrlo jednostavna i rutinska u par koraka. Iako je Ekvilibrijum ovim izdanjem načinio iskorak „u internet”, ipak najavljivana podrška od Freeopen.net-a je u ovom izdanju izostala iz opravdanih razloga. Ali će naknadno biti dostupna čim se za to steknu uslovi.

Nadamo se da smo vam barem malo približili novi Ekvilibrijum. Naravno, najbolji način da ga bolje upoznate je da ga sami isprobate, a verujemo da će mnogi od vas i nastaviti da ga koriste.

ISO možete preuzeti na sledećem linku ili na zvaničnoj adresi.