petak, 19 aprila, 2024
Oslobađanje

Oslobađanje Kroumbuka

Autor: Stevan Marjanović

Kroumbuci (eng. Chromebook) su Guglovi (eng. Google) laptopovi koje pokreće Kroum OS – sistem baziran na linuksu kome je glavna svrha pretraživanje veba. Međutim, Gugl ga je toliko prilagodio svojim potrebama da su sve slobode koje nam linuks nudi gotovo nepristupačne. Srećom, jedan Guglov inženjer je napravio program koji omogućava podizanje linuks distribucija u chroot-u.

Razvijački Mod

Najpre, potrebno je da stavite vaš Kroumbuk u Razvijački Mod (eng. Developer Mode). Postoje dve stvari koje biste trebali da uzmete u obzir tokom ovog koraka.

  • Ulazak/izlazak iz razvijačkog moda će vratiti vaš računar na fabrička podešavanja. To znači da ćete izgubiti sve podatke ako prethodno niste napravili rezervne kopije.
  • Razvijački mod nije podržan od strane Gugla, što znači da možete izgubiti svaku garanciju koju ste dobili na vaš uređaj.

Za početak, morate ući u režim za oporavak tako što ćete pritisnuti taster Esc, dugme za osvežavanje stranice (tamo gde bi bio F3) i dugme za paljenje (skroz gore-desno na tastaturi) istovremeno kao na slici ispod.

Sada bi trebalo da vidite ekran na kome piše da je sistem oštećen („Chrome OS is missing or damaged.”). Ovaj ekran je postavljen kako bi sprečio korisnike (one koji su slučajno ušli u ovaj režim) da nesvesno formatiraju svoj računar. Sve što treba da uradite jeste da pritisnete tastere Ctrl i D kako biste nastavili dalje. Uzmite u obzir da ova naredba nigde nije zapisana – moraćete da je znate unapred.

Sledeći ekran će vam reći da pritisnete Enter da isključite verifikaciju sistema. Isključivanjem ovog svojstva dobijate dozvolu da menjate sistemske fajlove. Nastavljanjem ćete ući u Razvijački Mod.

Svaki sledeći put kada budete uključivali Kroumbuk dobićete obaveštenje da je sistemska verifikacija isključena. Ovaj ekran će nestati nakon 30 sekundi ili pritiskom na Ctrl + D. Nemojte pritisnuti spejs osim ako ne želite da vratite računar iz Razvijačkog Moda! Podsetnik: ovo će obrisati sve podatke ako prethodno niste sačuvali rezervne kopije.

Tokom prvog butovanja nakon ovih koraka videćete ekran koji vas obaveštava da se Kroum OS sprema za Razvijački Mod i to može da potraje do deset minuta. Nakon toga, sledi inicijalizacija sistema. Pored uobičajenih podešavanja, videćete i opciju da uključite funkcije otklanjanja grešaka (eng. Debbuging Features). Ovo omogućava razna svojstva, između ostalih korisnih stvari i butovanje sa USB-a i pristupanje Kroumbuku preko SSH servera. Međutim, program koji ćemo koristiti za instaliranje Linuksa često ume da pravi problem ako su ove funkcije omogućene, tako da je preporučljivo da ih ne čekirate, osim ako nemate druge planove sa vašim Kroumbukom.

Instaliranje Linuksa

Sada imate potpun i neograničen pristup vašem računaru. Prvo što treba da uradite sad je da otvorite terminal. To možete uraditi na nekoliko načina, ali najlakše je da samo pritisnete tastere Ctrl, Alt i T. Da biste mogli da koristite Beš (eng. Bash), ukucajte shell i pritisnite Enter. Sada možete da pokrećete komande sa privilegijama super korisnika i spremni ste da instalirate Linuks.

Najpre, treba da preuzmete Kruton (eng. crouton) sa ovog linka. Time ćete imati fajl crouton u vašem Downloads direktorijumu. Preporučljivo je da ne pomerate taj fajl odatle radi lakšeg pristupa kasnije. Šta je Kruton? Kruton je program razvijen od strane jednog Guglovog inženjera koji omogućava instaliranje neke od unapred podržanih linuks distribucija u chroot-u. Šta je chroot? To je operacija koja omogućava pokretanje „pomoćnog“ sistema sa drugačijim rut direktorijumom, čak i sa drugačijim binarnim okruženjem. U prevodu, ne postoji penal na sveobuhvatnu brzinu računara kao kad bi instalirali virtuelnu mašinu.

Sledeći korak predstavlja preuzimanje, instaliranje i podešavanje izabrane distribucije. Trenutno, Kruton nudi verzije Debijana, Ubunta i Kalija, kao i Gnom, Xfce i i3 okruženja radne površine. Podrazumevano, samim tim preporučeno i najlakše konfigurisano, rešenje je Ubuntu 16.04 sa Xfce4 okruženjem. To se može izvesti unošenjem

sudo sh ~/Downloads/crouton -t xfce

u prethodno otvoreni terminal sa omogućenim Bešom. Dalje samo treba da čekate dok se preuzimanje, raspakivanje i instaliranje ne završi. Tom prilikom, unesite korisničko ime, kao i lozinku unutar izabrane distribucije. Kad sve to završite, spremni ste da koristite novoinstaliran sistem i iskoristite pun potencijal Vašeg Kroumbuka unošenjem sudo enter-chroot startxfce4 (ili skraćeno sudo startxfce4) u terminal. Prebacujte se između Kroum OS-a i chroot-a, pritiskom na Ctrl + Alt + Shift + Forward (na mestu gde je inače F1), to jest back (dugme desno). Možete da napustite chroot tako što se odlogujete iz Xfce-a.

Time ste uspešno oslobodili Vaš Kroumbuk.