Плагинови за Вим – корисни додаци за још кориснији алат (1. део)

Аутор: Марјан Бугариновић

Сви који су икада отворили текстуални документ преко терминала знају шта је Вим. Већина нас се са истим сусрела сасвим случајно, неки су побегли главом без обзира не желећи да имају ништа са тим, док су неки остали и користе га и данас. О већини, која је остала привржена Виму, кружи прича да су остали ту зато што и даље не знају како да изађу.

Ако сте ви део те већине која је остала, или му се увек радо враћа, уколико га користите на дневном нивоу, или планирате да га користите мало више, ово је текст за вас!

Вим је сам по себи одличан уређивач текста, и то је неоспорно, али постоје многи начини којима би могао да се побољша. Један од тих начина су плагинови (енг. plugin).

Да бисмо заронили у свет плагинова за Вим, потребно је изабрати један од управљача плагиновима (енг. plugin manager). Као и увек, избор управљача је велики, а међу најпопуларнијима се налазе вим-плаг (енг. vim-plug), Вандл (енг. Vundle) и патоген (енг. pathogen). Како бисмо изабрали оног који нам одговара, морамо да се запитамо шта желимо. Уколико желимо нешто једноставно и лагано по питању ресурса, изабраћемо, по свим препорукама, вим-плаг. Уколико желимо нешто мало теже, али и прилагодљивије корисницима, ту је Вандл, а уколико желимо нешто мало напредније и баш минималистички, искористићемо патоген.

Ми смо се одлучили за средину, зато што је добро када је нешто лагано по питању ресурса (енг. lightweight), али и лагано за разумевање. Одабрали смо да инсталирамо вим-плаг као управљач плагиновима и у наредном делу ћемо описати како се инсталира и шта је потребно како бисте га успешно и користили и конфигурисали.

Инсталација је веома лака, само ископирајте следеће линије у ваш терминал и вим-плаг ће се сам инсталирати.

curl -fLo ~/.vim/autoload/plug.vim --create-dirs \
    https://raw.githubusercontent.com/junegunn/vim-plug/master/plug.vim

Горе наведена команда curl представља алат за пренос података са неког сервера или на сервер уз помоћ великог броја протокола, један од њих је и HTTPS, који користимо у команди изнад. Шта ће урадити ова команда када је, дословно речено, „потерате” у терминалу? Креираће нови директоријум у оквиру Вимовог кућног (енг. home) директоријума под називом autoload (овде претпостављамо да се кућни директоријум Вима налази у вашем кућном директоријуму и има назив .вим) и креираће датотеку под називом plug.vim. У ту датотеку ће пребацити садржај истоименог фајла са удаљеног сервера, путем HTTPS протокола и тиме ће сама инсталација вим-плага бити завршена.

Да би вим-плаг започео свој посао, потребно је да у вашој .vimrc датотеци (локација на којој ћете пронаћи .vimrc датотеку је ~/.vimrc) додате следеће линије кода:

call plug#begin('~/.vim/plugged')

call plug#end()

По додавању овог кода у ваш .vimrc, потребно је да креирате директоријум под називом plugged у кућном Вим директоријуму. Препорука је да овај директоријум не назовете plugin, како би се разликовао од стандардизованих имена које користи Вим. Иначе, може да се зове како год пожелите, то ће бити директоријум у коме ће се налазити ваши плагинови. Део кода који смо додали ће служити као складиште у коме ћемо додавати плагинове које желимо да инсталирамо. Препорука је да за сваку линију конфигурације у .vimrc датотеци оставите неки коментар, чисто да бисте знали о чему се ради, када после мало дужег времена отворите .vimrc. У коментару можете ставити шта год желите, а што се нас тиче, љубитељи смо оних реченица које саме себе објашњавају. На вама је да одлучите.

Инсталација нрдтри плагина

Овим смо, може се рећи, завршили инсталацију вим-плага у Виму. Оно што следи у наставку је инсталација једног од веома корисних плагинова за Вим – нердтри (енг. NERDTree). Такође, показаћемо како се користи и како изгледа.

Нердтри, или дословно преведено – дрво штребера, представља претраживач система датотека (енг. file system explorer) у оквиру Вима. Изузетно је једноставан и згодан за употребу, а сама чињеница да није потребно да излазимо из Вима како бисмо отворили неку нову датотеку или направили директоријум или датотеку, купила је многе. Представља одличну и веома практичну ствар ако се бавите развојем или пишете текстове у Виму, или, једноставно, волите Вим.

Инсталација је следећа, на овом линку се налази репозиторијум плагина. Кликнемо на зелено дугме Clone и ископирамо линк који се отвори том приликом. Ископирани линк залепимо у .vimrc датотеку у делу између кода за вим-плаг, што је приказано испод.

call plug#begin('~/.vim/plugged')

" Ovde stavimo prikladan komentar, kako bismo znali o čemu se radi
https://github.com/scrooloose/nerdtree.gi://github.com/scrooloose/nerdtree.git

call plug#end()

Тако смо спремили плагин за инсталацију. Да бисмо инсталирали плагин, потребно је да отворимо Вим и у командном делу укуцамо:

:PlugInstall nerdtree

Екран ће се поделити вертикално и са десне стране ћете видети да се плагин инсталира. Када се заврши, приказаће се статус – Finished. Тиме је инсталација Нердтри плагина завршена и можемо се посветити конфигурисању. Екран можете затворити једноставним уношењем :q у командни део Вима.

Што се тиче саме конфигурације плагина, она није потребна. Довољно је само да у командном делу укуцате :NERDTree како бисте стартовали плагин. Када притиснете ентер, добићете нешто налик на слику испод и игра може да почне.

Курсор ће аутоматски бити стављен на саму шему директоријума кроз коју можемо да се крећемо притиском на тастере j и k, који представљају уобичајене начине за кретање кроз Вим. Да бисмо отворили жељени документ, то можемо урадити притиском на Enter или притиском на o. Са десне стране ће се приказати документ који смо отворили. Исто тако, можемо притиснути o док нам је курсор постављен на директоријуму, или Enter и тиме ћемо отворити поддиректоријуме у оквиру отвореног директоријума. Отварањем датотеке, документа, дела кода, курсор нам је аутоматски пребачен на жељени документ и можемо да започнемо уређивање текста, или шта год нам падне на памет.

Да бисте маневрисали и кретали са текста и Нердтрија, једноставно притисните пречицу Ctrl w w и курсор ће вас вратити на наредни прозор. Уколико желите да затворите било који подељени екран, било отворени текст, било Нердтри (зашто би то неко радио?), уносимо добро нам познату :q команду.

Једна од најкориснијих команди које можемо дати нашем штреберском дрвету јесте и ?, а то је, као што претпостављате – помоћ! Притиском на ту команду, у оквиру самог Нердтрија ће вам се отворити списак команди, односно пречица које можемо користити у Нердтрију. Навигација се врши стандардно, а излазак из помоћног менија се врши једноставним притиском на q.

Ево још неколико корисних пречица које можемо користити у нашем Нердтрију: када притиснемо i на жељени документ, а један нам је већ отворен, поделићемо екран хоризонтално и тамо ће се отворити жељени документ; притиском на t отварамо документ у новом табу и плагин нас одмах шаље на тај документ; притиском на T такође отварамо нови таб, али овога пута остајемо на почетном месту, не идемо никуда, ова команда је позната као скривени таб (енг. silent tab); притиском на m у самом дну екрана отвориће се мени (енг. menu) у коме можемо да изаберемо хоћемо ли креирати нови документ или директоријум, копирати постојеће документе или директоријуме, излистати директоријуме, померати или брисати директоријуме или документе. Када желимо да креирамо директоријум, потребно је да само назив документа завршимо са /, како би плагин знао да се ради о директоријуму.

Препорука за коришћење – како не бисте сваког пута, приликом уласка у Вим укуцавали :NERDTree, можете мапирати одређену типку на тастатури или сет типки како бисте отворили плагин без много куцкања, а све то зато што смо људи и зато што имамо тенденцију да себи смањимо посао, а и помало смо лењи.

Команди и пречица за коришћење Нердтрија је много. Овде ћемо завршити причу о овом плагину и оставићемо вам да остатак сами откријете.

Будите радознали!

Корисни линкови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.