utorak, 16 aprila, 2024
Predstavljamo

Solus Linuks – Laka distribucija za napredne korisnike

Autor: Amar Tufo

Solus je nezavisna linuks distribucija koja se prvi put pojavila decembra 2015. godine. Pojedini linuks portali su je opisali kao jedinstvenu distribuciju za ugodno putovanje linuks galaksijom. Solus Linuks je nešto lakša distribucija orijentisana ka naprednijim i iskusnijim korisnicima.

Na zvaničnoj stranici Solusa, dostupne su tri instalacione datoteke sa tri radna okruženja i to Bagi, Mejt, te Gnom. U nastavku članka je prikazano Solus 3 Mejt 64-bitno izdanje.

Proces instalacije je nešto drugačiji u odnosu na druge linuks distribucije, pa jednom kada odaberete vašu particiju za instalaciju, potrebno je dodijeliti svap (eng. Swap) particiji barem 5 GB, te rut (/) particiju koja mora biti nešto veća ukoliko ćete skladištiti veće količine podataka i aplikacija, i na kraju vaš home direktorij koji sadrži vaše osobne podatke.

Nakon što popunite vaše korisničke podatke, date naziv vašem Solus računaru, instalacija će početi, i trajaće oko 40 minuta. Nakon što se instalacija završi, ostalo je da se pozabavite ažuriranjima i nadogradnjama koje je bilo potrebno instalirati.

Za razliku od drugih linuks distribucija, Solus je u potpunosti nezavisna distribucija koja ima sopstveni menadžer za instalaciju aplikacija i datoteka po imenu eopkg a povrh svega toga ima i sopstveni softver centar odakle je moguće instalirati aplikacije koje su vam potrebne. Sve aplikacije su podijeljene u kategorije, a od predinstaliranih aplikacija tako dobijate Libre Ofis paket, Fajerfoks, VLC Medija plejer te Ritmboks muzički plejer za produkciju vaših multimedijalnih datoteka.

Od ostalih aplikacija treba izdvojiti Gnom Disk za manipulaciju i particionisanje vaših diskova, zatim Atril PDF preglednik, Dži-parted (eng. GParted) napredniji alat za rad sa diskovima i druge. Kao fajl menadžer, Solus koristi Caja koji je dosta brz, te ima nekoliko korisnih dodataka, kao što je pretraživanje datoteka po kategorijama ili samo prema prvom početnom slovu. Tvorci Solusa su se pored njegove stabilnosti pobrinuli i za njegov izgled pa tako Solus dolazi opremljen sa nekoliko predinstaliranih GTK tema i ikona. Unutar dijaloga, sa slike ispod, je dostupno deset tema koje možete odabrati kako biste poboljšali izgled glavnih navigacijskih prozora kao i izgled ikona.

Eopkg menadžer nema sličnosti sa apt menadžerom kojeg koristi Debijan, Ubuntu i njegovi derivati, te je potrebno malo vremena da se naviknete na eopkg. Izvršavanjem komande eopkg –help, možete vidjeti kako dodati repozitorij, kako izvesti instalaciju nadogradnji i ažuriranja, i naravno, kako instalirati aplikacije iz Solusovih repozitorija.

Reklo bi se kako su predinstalirane aplikacije kao što su Fajerfoks, VLC Medija plejer te Libre Ofis sve što je potrebno prosečnom korsiniku, ali za one korisnike sa većim potrebama, softver centar omogućava instalaciju svih aplikacija koje vam zatrebaju, a to uključuje GIMP, Hromijum, Audasiti, Kdenlajv (eng. KdenLive), Openšot (eng. OpenShoot) te druge aplikacije.

Softver centar ove distribucije je zaista bogat te nudi aplikacije raznih namjena sortirane u kategorije. Najbolje od svega, softver centar se jako brzo otvara, a pored aplikacija iz ovih kategorija, moguće je instalirati i aplikacije treće strane kao što je Gugl Kroum (eng. Google Chrome), Vajber, Android Studio, Fleš Plejer, Pleks Media Server i druge. Kada je riječ o instalaciji ažuriranja ili aplikacija koristeći terminal, tu morate znati koju aplikaciju želite instalirati te da li ista postoji u Solus repozitoriju. Dostupna ažuriranja na Solus je moguće instalirati koristeći sljedeću komandu.

sudo eopkg update-repo

Ista stvar važi i za nadogradnje koje budu dostupne za ovu linuks distribuciju, a njih je moguće instalirati koristeći sljedeću komandu.

sudo eopkg upgrade

Ova komanda omogućava nadogradnju unaprijed instaliranih aplikacija, paketa, te drugih datoteka koje Solus koristi za svoj rad, za rad desktop radnog okruženja, nadogradnju postojećeg Linuks kernela itd.

Solus Linuks je jedinstvena distribucija koja donosi novo korisničko iskustvo. Za razliku od ostalih distribucija, može se slobodno reći kako je Solus idealna distribucija za sve one koji se žele ozbiljno baviti Linuksom, ali će zadovoljiti i zahtjeve poslovnih korisnika koji redovno rade s Linuksom. Iako je malih sistemskih zahtjeva, korisnik mora posjedovati određen nivo znanja jer ova distribucija podrazumijeva da ste u stanju izvesti particionisanje, da znate kreirati svap, rut, home particiju – jednostavno rečeno, ovo nije linuks distribucija za početnike. S druge strane, distribucija je dosta stabilna i brza, aplikacije se brzo otvaraju, a distribucija konzumira veoma malo RAM memorije. Uz to, mnoštvo aplikacija razne namjene dostupno je za instalaciju kako kroz softver centar tako i kroz repozitorije. Veliki minus, koji ja nisam ovdje napomenuo, bio bi nemogućnost instalacije .deb datoteka koje morate u većini slučajeva kompajlirati iz izvornog koda. Iako je dobro znati kompajliranje i instalaciju datoteka iz izvornog koda, Solus to radi automatski tijekom preuzimanja. Sve u svemu, jako fina distribucija za ugodno i korisno linuks iskustvo.