Број 50

Представљамо вам 50. број ЛиБРЕ! часописа
У 50. броју ЛиБРЕ! Часописа смо представили неколико дистрибуција, а посебно бисмо вам скренули пажњу на чланак о употреби слободног софтвера на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Коначно је стигао дугоочекивани наставак серијала о децентрализацији, а сигурни смо да не бисте желели ни да пропустите чланак о крипто-анархији.
Директно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“11193″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“11193″]) – [ddownload_count id=“11193″]×
[ddownload id=“11194″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“11194″]) – [ddownload_count id=“11194″]×

 


Реч уредника

Нови изглед сајта

Овај број не можемо започети а да не споменемо промену коју сте сви вероватно приметили. Коначно смо преуредили изглед сајта и за ово бих посебно желео да се захвалим Немањи Анђелковићу који је обавио највећи део посла. Потрудили смо се да сајт буде што једноставнији и визуелно пријатнији. Надамо се да вам се допада изглед сајта и, уколико имате предлоге како још можемо да га побољшамо, врло радо бисмо волели да их чујемо.

Нажалост, још нисмо смањили размак између објављивања два броја, али то је свакако следећа ствар коју планирамо да поправимо, а што се надамо да ћемо успети уз помоћ нових чланова ЛиБРЕ! Тима. Конкретно, мислимо на координаторе који ће нам помоћи да унапредимо комункацију и организацију у часопису како бисмо брже обављали послове.

Представили смо неколико дистрибуција у овом броју, а истакли бисмо Еквилибријум, о којем већ други пут пишемо и који је доживео још једно издање од објављивања чланка из овог броја. Посебно бисмо вам скренули пажњу на чланак о употреби слободног софтвера на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Немања Милошевић нам је показао како слободан софтвер може беспрекорно да служи за образовање будућих програмера. У овом броју, уз наставак неколико серијала, коначно је стигао и дугоочекивани наставак серијала о децентрализацији, а сигурно смо да не бисте желели ни да пропустите чланак о крипто-анархији, да се упознате са овим све популарнијим покретом. Још смо писали и о нмапу, како да ослободите свој рачунар уколико имате кроумбук, како да направите вагрант бокс и који су све то корисни додаци за Вим.

У међувремену, од објављивања прошлог броја приметили смо да је ријечка подружница Хрватске удруге Линукс корисника постала доста активнија и трудићемо се да их подржимо што више и информишемо наше читаоце о активностима које су најавили а о којима можете прочитати више на линковима у одељку вести. Од дешавања свакако треба споменути и публикације објављене од стране КриптоПарти БиХ и КриптоПарти РС заједнице. Ове две заједнице чине аутори часописа и они су кроз ове публикације описали дубоки интернет и интернет сигурност за крајње кориснике.

До следећег броја,

ЛиБРЕ! тим