petak, 19 aprila, 2024
Predstavljamo

Šareni svet papagaja – Perot OS

Autor: Liora

Svet operativnih sistema predstavlja svet novih otkrića, radosti, frustracija i znatiželje, kako krajnjeg korisnika/ice, tako i profesionalaca i hobista unutar informacijsko-komunikacijskog sveta. Nakon popularizovanja serijala Mister Robot i predstavljanja Kali distribucije, svet pentesterskih distroa kao da se promenio. Nove generacije klinaca su prigrlile automatizaciju sigurnosti i penetracijskog testiranja, dok su starije generacije profesionalaca i hobista bile komforne sa olakšavanjem dnevnog posla.

Jedna od distribucija koja polako prerasta Kali i postaje popularna u široj zajednici jeste Perot OS (eng. Parrot OS). Distribucija koja je usmerena ka složenim prohtjevima zajednica sigurnosnih stručnjaka i penetracijskih testera, sa posebnim fokusom na stvaranje okruženja u kojem mogu vrlo lako i brzo postići profesionalne i druge rezultate. Perot OS nastaje 2013. godine od strane FrozenBokѕ tima, te se danas razvija uz pomoć svih zainteresiranih kontributora/ica. Osim primarne verzije sigurnosnog operativnog sistema, Perot OS se još može naći i kao „Homestation”, te Studio verzija.

Zašto je Perot OS bolji od Kali?

Lepota je u oku posmatrača/ice, ali Perot OS nudi veći spektar alata sa profesionalne i korisničke strane. Osim dizajna koji je neupitno „slatkiš za oči”, sa fantastičnom primjenom boja i daškom magije zelenih slova na crnoj podlozi, Perot nudi i prijateljsko okruženje za korisnike u vidu laganog interfejsa. Moja lična iskustva sa pisanjem izvještaja u domeni penetracijskog testiranja idu na stranu Perot OS-a zbog brže i lakše organizacije nakon obavljenog glavnog dela posla. Osim što je sa profesionalne strane vrlo zahvalan, činjenica koja ide kao najveći argument Perot OS-u jeste privatnost i anonimnost za početnike. Za krajnjeg korisnika/icu problem privatnosti i anonimnosti je ogroman, a objašnjavanjem različitih tehnoloških stvari koje su odveć komplikovane, može zadati previše glavobolje. Razumevanje sigurnosti, po skromnom mišljenju, potiče od izgradnje iste od strane osobe koja je potražuje. Perot OS tu daje anonimnost, privatnost i dovoljan nivo sigurnosti koji obezbeđuje laganu implementaciju i integraciju, te učenje korišćenja alata od strane početnika/ica.

Sa paletom alata enkripcije i anonimnog surfanja koji su implementirani i unutar edicije „Home”, krajnji korisnici vrlo brzo stiču naviku korišćenja istih što doprinosi maksimalizaciji sigurnosti u digitalnoj sferi.

A za programere?

Sa papagajem poput Perot OS-a, programiranje nikada nije bilo lakše! Perot OS dolazi sa nizom integrisanih IDE-a i tekst editora, koji su tu na dohvat klika. Sve ostale editore je lako instalirati kroz Snep ili starim, dobrim „sudo apt-get install”. Osim što možete da pentestirate dok igrate šah ili pišete ultra-kul naučno-fantastičnu novelu na poslu, možete i da dokono istražujete najdublje kutove interneta sigurni u svoju anonimnost.

Zaključak

Kali, kao penetracijsko-testerska distribucija, i dalje ostaje na tronu zbog ogromne dokumentacije, prijateljske zajednice i potpore od strane Ofensiv sekjuritija. Ako na to dodamo i armiju novih ljubitelja koji su svoje prve korake u svijetu informacijskih tehnologija načinili sa Kali distribucijom nakon popularne serije, Kali je dobra, provjerena distribucija. Perot OS će doživjeti svojevrsnu ekspanziju korisnika jer – on je švicarski nožić distribucija koje se bave penetracijskim testiranjem. Zajednica koja svojim prijateljskim, stručnim i prijatnim savetima dočekuje nove članove, te je konstantno otvorena za različite diskusije je on o što staru frazu „Budimo odlični jedni prema drugima!“ oživljava.