Број 20

ЛиБРЕ! број 20 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (18,9 MB) – 2.874×
Ћирилично издање (18,9 MB) – 1.042×
еПУБ:
Латинично издање (2,3 MB) – 344×
Ћирилично издање (2,4 MB) – 243×

Реч уреднка

Срећна Нова 2014 година!

Испраћамо, за ФЛОСС у Србији турбулентну, 2013. годину. ФЛОСС заједнице Србије су имале много проблема у протеклој години; пад активности је очигледан. И сувише мала заједница је у овој години успела чак и да се подели на две струје, на штету обе. Најсмешније је то шта је повод томе. Повод је једна одлична идеја, уједињење свих ФЛОСС заједница. Просто је невероватно да једна тако добра идеја буде повод за разједињење. Сувише ега, а мало идеја и визије, упропастили су добру идеју. Шта ћете, два Србина → три партије → четири коалиције. И по старом српском обичају, то није само обичан разлаз неистомишљеника, већ разлаз који је морао да прође уз жучну свађу. Резултат је поражавајући за тако малу ФЛОСС заједницу као што је српска.

Колико су обе струје биле у праву показало је време. Сада са једне стране имамо заједницу која само изван изгледа као савез заједница, а у ствари је изгубила и сопствени идентитет. Са друге стране имамо само пуно лепих жеља за савез заједница, али не и довољно снаге за рад, јер се испоставило да је већина ФЛОСС заједница у ствари скупина појединаца без устројства заједнице. Оставимо за сада иза себе ове проблеме у 2013. години, то је ипак тема коју ћемо опширније анализирати следеће године у неком од наставака серијала чланака посвећеног проблемима ФЛОСС-а у Србији који се крије под насловом: „Уговор Републике Србије са Микрософтом”.

Да не буде све тако црно у 2013. години побринуо се ЛУГоНС са својим пројектима BarCamp (ЛиБРЕ! #11), Crypto Party (ЛиБРЕ! #19) и нарочито врло успешним првим BalCConom (ЛиБРЕ! #17).

Што се нас тиче, ни нама 2013. није била баш најсрећнија. Надали смо се већој читаности (дупло већој) у односу на 2012. годину. Гледајући сада из овог угла драго нам је да нам читаност није опала и да смо преживели још једну годину. Заузимамо, надамо се заслужено, врло запажено место у ФЛОСС-у, не само Србије него и региона. Сумњамо да постоји неко активан у регионалној заједници ко није чуо за нас. Упркос томе, читаност није велика.

Ако желимо да повећамо читаност у 2014. мораћемо да изађемо из оквира ФЛОСС заједница и да се рекламирамо на свим доступним ИТ каналима. 2014. морамо да постанемо мало маркетиншки агресивнији и тако помогнемо себи (повећамо читаност) и ФЛОСС заједници (омасовимо је ако је то могуће).

Желимо свима много срећнију и сложнију Нову 2014. годину као и срећне Божићне празнике.

До читања,

ЛиБРЕ! тим


3 thoughts on “Број 20

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.