Број 25

ЛиБРЕ! број 25 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (18,5 MB) – 1.906×
Ћирилично издање (18,5 MB) – 722×
еПУБ:
Латинично издање (1,4 MB) – 280×
Ћирилично издање (1,4 MB) – 249×

Реч уредника

Медији, ФЛОСС, ЛиБРЕ! и природна катастрофа

Природа, с времена на време, подсети човека колико је мали, колико су његове рукотворине безначајне и подсећа човека да није господар света, него смо један његов мали део. Суочен са снагом природе, човек заборавља стечене навике и ослања се на базичне инстинкте. Када се нешто овако катастрофално деси, „ресетовани” на основне инстинкте, показујемо ко смо заправо, колико знамо тј. не знамо, колико смо спретни, организовани, где смо рањиви, како смо припремљени, шта нисмо на време урадили, а требало је, шта смо урадили, а нисмо смели па сад трпимо последице и тако даље.

Главна опасност од природне непогоде је прошла. Преживелима је сада остало да анализирају шта се десило, да попишу губитке и штету и да сви заједно почнемо да се обнављамо. У ову анализу дешавања треба укључити и употребу медија с циљем кризног информисања. Правовремена, тачна информација је била од кључног значаја за исправно реаговање с циљем преживљавања.

Ово није прва ванредна ситуација у којој је најстарија комуникациона технологија била од кључне важности. Радио техника и радио аматери још једном су показали да су незаобилазан фактор добре цивилне заштите. Просто је невероватно да нико из Министарства одбране никад није укључио те људе у институционални систем одбране, иако су се у много прилика до сад показали као врло поуздани систем информисања у кризним ситуацијама. Они не траже много, никад и нису тражили готово ништа, а увек су на првим линијама одбране.

Радио и телевизија су се углавном добро показали у овим временима. Радио а нарочито телевизија показали су још једном да су најмоћнији медији на нашим просторима. Радио и телевизија били су главни информативни, мотивациони и мобилизациони фактор у кризној ситуацији.

Најновије технологије су подбациле. Ни интернет ни мобилна телефонија нису били искоришћени у мери колико је то могуће у ширењу праве информације. Могло би се рећи да су те технологије биле чак злоупотребљене за ширење лажних и „дестабилишућих” информација. Ова критика иде директно на рачун Владе Србије и државних органа. Државни органи још нису схватили моћ ИКТ-а (енг. ICT – информационо комуникационе технологије). Препуштање ИКТ-а стихији и непостојање званичних информација могу само да доведу до ширења дезинформација на интернету, а интернет је комуникациони медиј број један у свету. Дезинформација на интернету ће увек бити. Сетимо се вести о пијаном Србину који је убио ајкулу случајним скоком на њену главу, чиме је спасио купаче у Египту. Међутим, постоје поуздани извори на које се обраћа пажња и остали извори који се занемарују. Поуздани извори морају бити странице државних органа и локалних самоуправа које су овога пута касно реаговале, или нису реаговале уопште, а то је отворило простор незваничним изворима као што су друштвене мреже где нису сви добронамерни.

Један од светлих примера приватне иницијативе је локација http://poplave.rs. Ово је пример како приватна иницијатива, добра намера, одлична идеја, ФЛОСС и знање могу заједно да искористе праву снагу интернета. Страница је била толико добро одрађена и прегледна да смо сви у почетку помислили да је то званична страница државних органа. Страница је била важна за координацију акција добровољаца. Једини проблем са том страницом био је превелики промет који је повремено рушио сервер.

Где је ту место ФЛОСС-у? Барем што се тиче интернета, ФЛОСС представља најбољи алат за брзе интервенције. WordPress, бесплатни ЦМС (енг. CMS – Content Manager System – систем за управљање садржајем) отвореног кода са својим додацима и OpenStreetMap (ФЛОСС картографски екосистем) идеални су алати за брзо реаговање и успостављање информационог система у најкраћем времену. У рукама добрих веб дизајнера представљају моћан алат. То су момци и девојке из грађанског покрета poplave.rs искористили да у најкраћем року, за мање од двадесет и четири сата, успоставе информациони центар са провереним информацијама.

На крају, похвале иду свим добровољцима, радио аматерима, корисницима Твитера, грађанским иницијативама, савезима, државним органима и свима другима на добрим акцијама које су предупредиле још горе последице природне стихије.

За ЛиБРЕ! је у овом тренутку најбитније да је преживео и ову природну непогоду. С обзиром на релативно ниски приоритет рада у овом пројекту, дозволили смо себи кашњење од седам дана да бисмо успели да се прегрупишемо. Још нам се нису јавили сви сарадници. Надамо се да су сви добро. Чим се стање смири, моћи ћемо поново да радимо пуним капацитетом. Позивамо лекторе, графичаре, ауторе и све друге који би желели да нам се прикључе, да се јаве на нашу већ познату адресу libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja

ЛиБРЕ! тим


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.