Број 26

ЛиБРЕ! број 26 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“6774″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6774″]) – [ddownload_count id=“6774″]×
[ddownload id=“6775″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6775″]) – [ddownload_count id=“6775″]×
еПУБ:
[ddownload id=“6776″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6776″]) – [ddownload_count id=“6776″]×
[ddownload id=“6777″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6777″]) – [ddownload_count id=“6777″]×

Реч уредника

ЛиБРЕ! у јуну

Јун сваке године обележе матуре и студентски испитни рокови. Ове године кад томе додамо и светско првенство у фудбалу, јасно је шта има приоритет. Ови фактори су имали утицај на ЛиБРЕ! часопис, али не и на светску ФЛОСС сцену. Јун је донео занимљиве пројекте не само у свету него и код нас.

Један од пројеката који нам је привукао пажњу из више разлога је iCup 2014 Edition: the FIFA World Cup Brazil 2014 manager. Пројекат је објављен под лиценцом <ем>фрееwаре софтвера затвореног кôда. Привукао нам је пажњу јер је био актуелан. Помоћу њега је било једноставно пратити читав Светски куп у фудбалу. Био је локализован и на српски језик. Доступан је за MacOSX, Виндоуз, линукс, iPhone, iPad и iPod Touch. Зашто је ово интересантан пројекат за ФЛОСС? Као прво, аутори су обезбедили интероперабилност свог софтвера и за линукс што није чест случај јер је још увек удео <ем>Линуxа на светском тржишту мали па се врло често занемарују корисници линукс дистрибуција. Као друго, софтвер је бесплатан са предвиђеном донацијом као видом обезбеђења средстава за финансирање пројекта. Донације нису доминантан начин финансирања у свету софтвера затвореног кôда за разлику од ФЛОСС света. Ово је још једна потврда да су тачна ЛиБРЕ! предвиђања, да ће у будућности оваквог мешања модела пословања отвореног и затвореног кôда бити све више.

Приметили смо још један куриозитет у том парчету софтвера. Локализацију на српски је урадио, цитирамо: „Srpski (Serbian) translation provided by Joshida Kagero”. Лепо је што је аутор софтвера понудио и нашу локализацију, иако ми нисмо учесници светског првенства. Да ли је Joshida Kagero псеудоним, или Италијани стварно морају да траже преводиоца за српски језик у Јапану?

У свету период маја и јуна месеца резервисан је за нове верзије линукс дистрибуција базираних на Убунту, а такође ту су и нове верзије Ред Хата, Mageie, Макулу линукса, Драгон-Флај БСД-а и других.

Ни српска ФЛОСС заједница није била мирна у јуну. Најважнија новост је покретање Mumble сервера намењеног виртуалним састанцима српске ФЛОСС заједнице (првенствено линукс заједнице, мада су и сви други добродошли). За оне који не знају, Mumble сервер омогућава аудио конференцијску комуникацију. Прилично је згодно за оне који не воле много да куцкају, а желе да се информишу шта се ново дешава у ФЛОСС заједници Србије. За сада су редовни састанци средом од 20 часова. Отвореног су типа и без стриктне теме. Постоји идеја да се организују отворена онлајн предавања са различитим ФЛОСС темама. Идеја предавања је да популарише ФЛОСС на нашим просторима. Када се ова предавања реализују, ЛиБРЕ! ће вас детаљно обавестити о томе, а до тада свратите на овај сервер и видите шта се ново дешава у српској ФЛОСС заједници!

Друга важна активност која се дешава у јуну, јесте ужурбана припрема другог ЛУГоНС Балкона (Balccon). О првом Балкону смо писали у седамнаестом броју ЛиБРЕ! часописа. Тада смо констатовали да је први Балкон у потпуности успео, упркос томе што је то нешто сасвим ново за наше просторе. Други Балкон барем по најавама, списку предавача и тема прети да буде још бољи. ЛиБРЕ! ће се потрудити да медијски адекватно пропрати припреме као и сам догађај.

Благо је затишје у ЛиБРЕ! пројекту под утицајем испитних рокова и Светског купа у фудбалу, што је резултирао мало мање актуелним бројем. Није да немамо о чему да пишемо, него је нешто друго приоритет. Овај број је обележио завршетак неких серијала (Уговор Републике Србије са Микрософтом и Сербиан 2014), тако да у овом броју немамо класичну тему броја, али се надамо да ипак доносимо бар неколико нових информација и нових идеја за ваше пројекте. За ваше идеје, иницијативе, пројекте, представљања, критике или, не дај Боже, похвале (уобразићемо се), и даље је отворена адреса електронске поште libre [et] lugons [dot] org.

До читања

ЛиБРЕ! тим