Број 27

ЛиБРЕ! број 27 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (19,3 MB) – 2.334×
Ћирилично издање (20,0 MB) – 970×
еПУБ:
Латинично издање (1,5 MB) – 393×
Ћирилично издање (1,5 MB) – 301×

Реч уредника

Часопис или блог? Поново?!

Ову дилему смо решили већ у првом броју часописа. Зашто се опет враћамо на ову тему? Да вас одмах разуверимо, уопште немамо дилему да ли ће и даље ЛиБРЕ! бити часопис. ЛиБРЕ! часопис, макар док је ова екипа на челу пројекта, задржаће форму часописа. Постоји сада друга дилема, да ли чланци који су примерени неком блогу, могу бити објављени у часопису?

Часопис има стриктна правила по питању форме и озбиљности чланака које објављује. То подразумева писање у трећем лицу једнине и у првом лицу множине, затим подразумева проверу објављених информација. Оне морају да буду тачне и да буду очишћене од субјективних утисака. Замка овакве форме чланака, нарочито при представљању неког пројекта, јесте монотонија и такви чланци могу да личе на преписивање техничке документације пројекта. Нарочито постају досадне рецензије великих дистрибуција које се у мање-више сличној форми понављају на сваких шест месеци.

Блог је много слободнији по питању форме писања. Има својих мана у виду уношења превише субјективних утисака, информације не морају бити сто посто тачне јер су плод првог утиска и можда су у комбинацији са неком грешком коју је блогер направио па није добио резултат који је по документацији пројекта требало да добије. Ако о укусима не треба расправљати (укус је потпуно индивидуална ствар) и информације нису сто посто тачне, да ли је онда такав текст за часопис?

Решавање ове дилеме кренули смо од корисности и занимљивости блогерског текста. Чињеница је да сваки блог пати од дозе субјективизма и дела дезинформације које су плод недовољног проверавања информација, па ипак многи блогови су врло популарни баш зато што нису сувопарни. Да ли су и корисни? Мислимо да јесу. Објективне информације о пројекту читалац, који их тражи, може да нађе на више места (нарочито у документацији пројекта), а субјективне утиске и евентуалне проблеме може да прочита само у нечијем блогу. Проблем можда постоји, а можда је и производ грешке блогера. Без обзира да ли је грешка у пројекту, или је грешка блогера, велика је шанса да се понови и неком другом. Добар блогер ће дати и решење тог проблема, тако да корист за читаоца свакако постоји.

Овакав приступ отвара зелено светло блогерским текстовима у часопису. Ипак ЛиБРЕ! не сме да подлегне и постане терен за искључиво блогерске текстове. Озбиљност и проверена информације мора да остане императив нашег часописа. Зато ћемо само одшкринути врата за блогерске текстове ексклузивно у подрубрици „У потрази за идеалном дистрибуцијом”.

У овом броју у подрубрици „У потрази за идеалном дистрибуцијом” објављујемо блогерски текст о Убунту 14.04. О Убунтуу смо за ове две и по године већ писали четири пута, а овим новим приступом покушавамо да не постанемо досадни. Осим блогерског представљања дистрибуција, замолићемо блогере да пишу и како су своје дистрибуције прилагодили сопственим потребама, што по нашем, скромном, мишљењу може да буде занимљиво читаоцима.

Ваше блогерске текстове, мишљења, критике и примедбе и даље можете слати ЛиБРЕ! редакцији на већ познату адресу електронске поште libre [et] lugons [dot] org.

До читања

ЛиБРЕ! тим


2 thoughts on “Број 27

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.