četvrtak, 20 juna, 2024

Broj 28

LiBRE! broj 28 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6766″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6766″]) – [ddownload_count id=“6766″]×
[ddownload id=“6767″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6767″]) – [ddownload_count id=“6767″]×
ePUB:
[ddownload id=“6768″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6768″]) – [ddownload_count id=“6768″]×
[ddownload id=“6769″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6769″]) – [ddownload_count id=“6769″]×

Reč urednika

Povratak energije

Na početku moramo prvo da se izvinimo zbog zakašnjenja ovog broja. Komercijalni časopisi niti se izvinjavaju za kašnjenje, niti objašnjavaju zbog čega je do njega došlo. Njihovi čitaoci očekuju novi broj svakog meseca i na vreme, i ne zanimaju ih razlozi kašnjenja. LiBRE! ima obavezu da se izvini i da objasni kašnjenje, jer to zanima članove zajednice. Članovi naše zajednice nisu samo naši čitaoci nego praktično – porodica. Porodica čiji pojedinci nisu samo puki čitaoci, nego se po potrebi i želji uključuju u aktivno kreiranje ovog projekta. Iz tih razloga, dobra komunikacija sa našim čitaocima od ključne je važnosti.

Kroz ova naša objašnjenja razloga kašnjenja, oslikava se ne samo stanje u projektu, nego i u samoj zajednici, što ako se pravilno razume, može da dovede samo do poboljšanja stanja. Ovog puta postoji više faktora za kašnjenje broja. Možda je najvažniji faktor pad energije koji je zahvatio celu zajednicu slobodnog softvera, i to ne samo u Srbiji nego i u regionu, pa samim tim i ovaj projekat. Zamor materijala starijih (po stažu) članova redakcije, slabija komunikacija i dezorganizacija mlađih članova redakcije, dovela je do pada produktivnosti. Ono što smo završavali za petnaest dana, sad nam je za to trebalo mesec dana. Do dodatnog opuštanja je došlo jer smo unapred planirali da kasnimo sedam dana zbog BalCCon-a 2k14 čije se održavanje poklopilo sa našim uobičajenim terminom objavljivanja novog broja (prva nedelja u mesecu). Ovo planirano kašnjenje se poklopilo i sa septembarskim ispitnim rokom, tako da smo sa planiranog prešli i na neplanirano kašnjenje.

Pitanje je kada ćemo nadoknaditi ovoliko kašnjenje i ponovo se vrati u standardni ritam mesečnog izlaska časopisa. Jedno je dobro, da se energija polako vratila u zajednicu i projekat. Za to je, pre svega, zaslužan BalCCon 2k14.

Odluka da zanemarimo sve obaveze, da kao redakcija i pojedinci što masovnije učestvujemo na ovogodišnjem BalCCon-u, bila je dobra. Zahvaljujemo se organizatorima što su nam to i omogućili. I pored toga što smo unapred znali da smo kao redakcija potpuno nespremni da ovako veliki događaj profesionalno novinarski servisiramo, samo učešće je bilo jako korisno. Niko u redakciji LiBRE! nije profesionalni novinar koji bi mogao da se u trenutku snađe i napravi pravi intervju sa običnim prolaznikom, a kamoli sa ljudima kao što su Mič Altman ili Bernard Fiks koji znaju šta je pravi intervju i kada profesionalni novinar prilazi nespreman za intervju. Čak i školovani novinari ispadaju smešni ako nisu pripremljeni za razgovor. Redakciji LiBRE! je dodatno bilo teško da spremi „novinare“ jer većina nikad nije ni bila na ovako velikom događaju i nisu mogli ni da zamisle šta ih tamo čeka. Zato je ovo iskustvo neprocenljivo.

Ne samo da smo zakazali kao novinarski servis BalCCon-a, nego smo propustili i priliku za bolju promociju časopisa. Imali smo u planu da postavimo štand časopisa sa prigodnim materijalom, ali ga nismo realizovali zbog slabe organizacije, neznanja i nedostatka novca. Sama prezentacija je delo više pojedinca a ne organizacije čitave redakcije. Potonuće do samog dna, totalni fijasko, ponekad i nije tako loš položaj. Bar imamo čvrsto dno od kojeg možemo da se odgurnemo i počnemo da isplivavamo na površinu. Uz to BalCCon sa svojom energijom, pravi je dodatni balon koji vraća energiju i može da pomogne da brže isplivamo ako se čvrsto uhvatimo za njega. Sad je samo bitno da napravimo dobru analizu i krenemo u pravom smeru.

BalCCon ne vraća energiju samo projektu, nego i celoj srpskoj zajednici. U uslovima nedostatka energije u samim zajednicama, uvoz energije iz inostranstva je neprocenljiv.

BalCCon je nedvosmisleno pokazao da FLOSS filozofija nije mrtva, kako je to izgledalo u poslednje vreme. Vesti sa optužbama da Kanonikal vuče Ubuntu ka komercijalnom softveru, povratak minhenskih računara na Vindouz, smanjenje aktivnosti u lokalnim FLOSS zajednicama, problemi sa hostingom Ubuntu-rs i nešto ranije Archlinux-rs, faktori su koji su trošili domaću FLOSS energiju. Hvala LUGoNS-u, a posebno Milošu Krasojeviću što su organizovali ovaj kongres i doneli novu FLOSS energiju u Srbiju.

LiBRE! ide dalje sa novom energijom. Pozivamo sve one koji osećaju priliv ove nove energije da nam se jave na našu, već poznatu adresu elektronske pošte libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja

LiBRE! tim


2 thoughts on “Broj 28

  • Hvala zerof!

  • Odlican broj i dosta lepih i korisnih informacija.

Comments are closed.