četvrtak, 23 maja, 2024

Broj 29

LiBRE! broj 29 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“6762″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6762″]) – [ddownload_count id=“6762″]×
[ddownload id=“6763″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6763″]) – [ddownload_count id=“6763″]×
ePUB:
[ddownload id=“6764″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6764″]) – [ddownload_count id=“6764″]×
[ddownload id=“6765″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“6765″]) – [ddownload_count id=“6765″]×

Reč urednika

Opšti konkurs

Očigledno je da BalCCon 2k14 nije vratio dovoljno energije u LiBRE! projekat – privatni poslovi su još uvek jači. „Stari” autori su se definitivno umorili i iscrpeli su teme za pisanje. Osipanje redakcije u volonterskom projektu kakav je LiBRE!, normalna je i prirodna stvar. Zato je za opstanak ovakvog projekta neophodno stalno osvežavanje redakcije novim saradnicima sa novom energijom, novim temama i idejama.

Možda smo malo zatečeni situacijom jer nam se odjednom redakcija prepolovila. Za takvu situaciju nismo bili pripremljeni. Moramo opet da ponovimo da je ovo složen projekat koji ne može da opstane bez deset aktivnih autora, tri lektora i dva grafičara. To nas ukupno dovodi do cifre od petnaest aktivnih članova redakcije. Ispod te cifre posao na redovnom izlaženju časopisa postaje pretežak i oseća se pad u kvalitetu i u redovnosti izlaska časopisa.

Dok smo se mi mučili da skupimo članke za ovaj broj, dobili smo nekoliko poruka podrške. Osnovna poruka te podrške mogla bi se sažeti u rečenicu: „Ma koliko vam ponekad bilo teško, a znamo da jeste, nemojte da dozvolite da naš časopis bude ugašen!” Čitaoci osećaju da imamo problema, ali ne žele da se projekat ugasi. Hvala vam na toj podršci!

Jedini izlaz iz ovog stanja u projektu je dolazak novih saradnika. Prvenstveno nam je potrebno što više novih autora – konkretno, autora koji će skupljati aktuelne FLOSS vesti, autora koji će testirati nove verzije FLOSS OS-a (GNU-Linuks, BSD, Solaris) i pisati o njima, autora koji će testirati nove GNU softvere i pisati o njima, zatim autora koji znaju nešto o novim tehnologijama zasnovanim na FLOSS rešenjima, autora koji FLOSS koriste u poslovne svrhe i koji žele to iskustvo da podele sa drugima, autora tutorijala FLOSS softvera, autora koji poznaju AndroidOS, Android FLOSS aplikacije kao i druge FLOSS mobilne operativne sisteme, autora koji poznaju open hardware itd.

Takođe nam je potreban jedan veb administrator koji će poboljšati i održavati našu veb infrastrukturu. On bi i jednom mesečno pomogao oko objave časopisa.

Bez lektora rad autora ne bi bio potpun. Autori možda ne moraju da znaju sva pravopisna pravila. Za njih je bitnije da imaju potrebno znanje o temi o kojoj pišu. Ispravku pravopisnih grešaka treba prepustiti onima koji to bolje znaju – lektorima. Zato je konkurs za LiBRE! lektora konstantno otvoren. Ovo je prilika da studenti filologije, svršeni i nesvršeni, steknu novo iskustvo i dobiju prvu referencu za buduću karijeru.

Računamo na to da je lakše popuniti redakciju novim ljudima, nego ponovo pokretati časopis od početka. Renoviranje smo započeli novim izgledom ovog broja časopisa. Obnavljanje redakcije omogućiće da se sledeći broj sa sadržajem boljeg kvaliteta objavi na vreme. Novi saradnici treba što pre da nam se jave na našu već poznatu adresu elektronske pošte – libre [et] lugons [dot] org. Mi ćemo svim zainteresovanima izaći u susret, objasniti im kako i šta se očekuje od novih saradnika. Iskreno se nadamo da će ova akcija uspeti i da će obezbediti sigurniju budućnost LiBRE! projekta.

Do čitanja,

LiBRE! tim