Број 29

ЛиБРЕ! број 29 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (18,2 MB) – 1.748×
Ћирилично издање (18,3 MB) – 853×
еПУБ:
Латинично издање (1,1 MB) – 296×
Ћирилично издање (1,1 MB) – 274×

Реч уредника

Општи конкурс

Очигледно је да <ем>БалЦЦон 2к14 није вратио довољно енергије у ЛиБРЕ! пројекат – приватни послови су још увек јачи. „Стари” аутори су се дефинитивно уморили и исцрпели су теме за писање. Осипање редакције у волонтерском пројекту какав је ЛиБРЕ!, нормална је и природна ствар. Зато је за опстанак оваквог пројекта неопходно стално освежавање редакције новим сарадницима са новом енергијом, новим темама и идејама.

Можда смо мало затечени ситуацијом јер нам се одједном редакција преполовила. За такву ситуацију нисмо били припремљени. Морамо опет да поновимо да је ово сложен пројекат који не може да опстане без десет активних аутора, три лектора и два графичара. То нас укупно доводи до цифре од петнаест активних чланова редакције. Испод те цифре посао на редовном излажењу часописа постаје претежак и осећа се пад у квалитету и у редовности изласка часописа.

Док смо се ми мучили да скупимо чланке за овај број, добили смо неколико порука подршке. Основна порука те подршке могла би се сажети у реченицу: „Ма колико вам понекад било тешко, а знамо да јесте, немојте да дозволите да наш часопис буде угашен!” Читаоци осећају да имамо проблема, али не желе да се пројекат угаси. Хвала вам на тој подршци!

Једини излаз из овог стања у пројекту је долазак нових сарадника. Првенствено нам је потребно што више нових аутора – конкретно, аутора који ће скупљати актуелне ФЛОСС вести, аутора који ће тестирати нове верзије ФЛОСС ОС-а (ГНУ-Линукс, БСД, Соларис) и писати о њима, аутора који ће тестирати нове ГНУ софтвере и писати о њима, затим аутора који знају нешто о новим технологијама заснованим на ФЛОСС решењима, аутора који ФЛОСС користе у пословне сврхе и који желе то искуство да поделе са другима, аутора туторијала ФЛОСС софтвера, аутора који познају АндроидОС, Андроид ФЛОСС апликације као и друге ФЛОСС мобилне оперативне системе, аутора који познају <ем>опен хардwаре итд.

Такође нам је потребан један веб администратор који ће побољшати и одржавати нашу веб инфраструктуру. Он би и једном месечно помогао око објаве часописа.

Без лектора рад аутора не би био потпун. Аутори можда не морају да знају сва правописна правила. За њих је битније да имају потребно знање о теми о којој пишу. Исправку правописних грешака треба препустити онима који то боље знају – лекторима. Зато је конкурс за ЛиБРЕ! лектора константно отворен. Ово је прилика да студенти филологије, свршени и несвршени, стекну ново искуство и добију прву референцу за будућу каријеру.

Рачунамо на то да је лакше попунити редакцију новим људима, него поново покретати часопис од почетка. Реновирање смо започели новим изгледом овог броја часописа. Обнављање редакције омогућиће да се следећи број са садржајем бољег квалитета објави на време. Нови сарадници треба што пре да нам се јаве на нашу већ познату адресу електронске поште – libre [et] lugons [dot] org. Ми ћемо свим заинтересованима изаћи у сусрет, објаснити им како и шта се очекује од нових сарадника. Искрено се надамо да ће ова акција успети и да ће обезбедити сигурнију будућност ЛиБРЕ! пројекта.

До читања,

ЛиБРЕ! тим


6 thoughts on “Број 29

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.